CIA, Yünlü Mamutları Geri Getirmek için Yatırım Yaptı
17 Ekim 2022 10:40 tsi
CIA, Yünlü Mamutları Geri Getirmek için Yatırım Yaptı
CIA, DNA düzenlemesini kullanarak yünlü mamutları ve Tazmanya kaplanlarını canlandırmak isteyen bir şirketin yatırımcısı oldu.
Yünlü mamutların soyu binlerce yıl önce yok oldu ama şimdi CIA onları geri getirmek isteyen bir biyoteknoloji firmasına yatırım yapıyor.
CIA, yünlü mamut ve kaplan benzeri tilasin (Thylacine) de dahil olmak üzere soyu tükenmiş hayvanları canlandırmaya yönelik araştırmaları finanse ediyor.
Amerikan istihbarat teşkilatı, CIA’in finanse ettiği In-Q-Tel adlı bir risk sermayesi yatırım şirketi aracılığıyla, Teksas merkezli teknoloji şirketi Colossal Biosciences’a yatırım sözü verdi.
Colossal’ın web sitesine göre, şirketin amacı, genetik mühendisliği kullanarak, yani bir organizmanın DNA’sını düzenlemek için teknolojiyi kullanarak tundra üzerindeki yünlü mamutun ayak izlerini bir kez daha görmek”.
Colossal ayrıca soyu tükenmiş tilasin ya da Tazmanya kaplanının (1930’larda soyu tükenmiş kurt benzeri bir keseli) yanı sıra soyu tükenmiş dodo kuşunu diriltmekle ilgilendiğini de belirtiyor.
In-Q-Tel blog gönderisine göre, CIA, mamutlar ve tilasinlerle, Colossal’ın geliştirmeyi amaçladığı temel genetik mühendisliği teknolojisinden daha az ilgileniyor. In-Q-Tel’in üst düzey yetkilileri, “Stratejik olarak, mamutlar ile ilgili daha az ve bunu yapabilme yeteneği ile ilgili daha fazla ilgileniyoruz.” diyor.
Yok oluştan geri getirmek, bilim kurgu gibi gelebilir – ve bir dereceye kadar öyle. Yünlü mamutu 10.000 yıl önceki haline döndürmenin bir yolu yok; ancak bilim insanları, DNA düzenleme araçlarını kullanarak modern fillerin DNA dizilerine soğuğa dayanıklı özellikler ekleyerek onları genetik olarak yünlü mamutlara benzer hale getirebilirler.
Ortaya çıkan yaratık başlı başına bir mamut olmaz; bunun yerine, daha çok mamut benzeri özelliklere sahip bir file benzeyen vekil bir hayvan olur.
Bu sürecin temeli, bilim insanlarının belirli gen dizilerini bir organizmanın DNA’sına kesmek, yapıştırmak ve değiştirmek için kullanabileceği CRISPR – genetik “makas” adı verilen bir gen düzenleme yöntemidir. (CRISPR’nin arkasındaki birkaç araştırmacı, 2020 Nobel Kimya Ödülü’nü kazandı).
In-Q-Tel blog gönderisine göre, bu projeye yatırım yapmak, ABD hükümetinin genetik mühendisliği teknolojisi için “teknolojik standartlar kadar etik standartları da belirlemesine” yardımcı olacak ve ABD’yi, genetik kodu okuma, yazma ve değiştirmeyle de ilgilenebilecek rakip ulusların bir adım önünde tutacak.
Soyu tükenmiş hayvanları canlandırmak için genetik mühendisliği araçlarını kullanma konusunda herkes o kadar iyimser değil. Eleştirmenler, bir şirket sağlıklı bir vekil mamut üretebilse bile, mamutun doğal yaşam ortamının artık var olmadığı ve var olsa bile, genetik kodun bir hayvana alışılmadık bir ekosistemde nasıl gelişeceğini öğretemeyeceği konusunda uyarıyor.
Bazı bilim insanları ayrıca, nesli tükenmiş hayvanları geri getirme projelerine harcanan paranın, canlı hayvanların korunmasına uygulanırsa çok daha iyi olabileceğini savunuyor.
Bu haber 2,105 defa okundu.
Yorumlar
+ Yorum Ekle