En Sıcak Konular

Gordion’da İlk Defa Kentin İsminin Geçtiği Yazıt Bulundu

9 Ağustos 2022 07:44 tsi
Gordion’da İlk Defa Kentin İsminin Geçtiği Yazıt Bulundu Gordion’da İlk Defa Kentin İsminin Geçtiği Yazıt Bulundu

Gordion’da İlk Defa Kentin İsminin Geçtiği Yazıt Bulundu


Frig Krallığı’nın politik ve kültürel başkenti Gordion’daki kazı çalışmalarında, ilk defa kentin adının geçtiği yazıt bulundu.


Ankara’nın Polatlı ilçesinde, 1893 yılında başlayan Berlin-İstanbul-Bağdat demir yolu hattı inşası sırasında Alfred ve Gustav Körte kardeşlerce keşfedilen Gordion’da, 1900 yılında üç aylık kazı yapıldı. Körte kardeşler, buranın Friglerin başkenti Gordion olduğunu belirlese de, bugüne kadar bunu kanıtlayacak bir bilgiye rastlanamadı.

Uzun bir aranın ardından 1950 yılında yeniden başlatılan kazı çalışmaları günümüzde Pensilvanya Üniversitesi Müzesi’nden Prof. Dr. C. Brian Rose’un kazı başkanlığındaki ekip tarafından yürütülüyor.


Bu yıl sürdürülen kazı çalışmalarında, antik kentin dış şehir olarak adlandırılan bölgesinde, üzerinde Frigce bir yazıt olan bir taş bulundu. Helenistik Dönemde I. Antiokhosun (MÖ 281-261) hüküm sürdüğü yıllara tarihlendirilen yazıt, Gordion isminin geçtiği ilk ve tek yazıt oldu.


Bir tümülüs mezarla bağlantılı olduğu düşünülen yazıt, aynı zamanda Gordion’da bulunmuş en uzun yazıt olma özelliğini taşıyor.

MÖ 540-333 tarihleri arasında Pers İmparatorluğu’nun hakimiyetinde olan kentte ulaşılan bu yazıtta Persli bir erkek ismi de yer alıyor.

Anadolu Medeniyetleri Müzesi Müdür Yardımcısı arkeolog Umut Alagöz ile filolog Rostyslav Oreshko, yazıt hakkında detaylı çalışma yayımlamayı planlıyor.


Frig Krallığı’nın politik ve kültürel başkenti Gordion, Ankara’nın Polatlı ilçesine bağlı Yassıhöyük’te bulunuyor. İlk yerleşim izleri Erken Tunç Çağı’na (MÖ 3000) kadar uzanan kent, dönemin başlıca merkezlerinden biriydi. Adını Frigler’in kralı Gordias’dan alan kentin, en güçlü zamanını efsanevi Kral Midas zamanında yaşadığı düşünülüyor.

Höyüğün hemen doğusunda yer alan Gordion Tümülüsleri ise dönemin en önemli nekropollerinden birisi. 53 metre yüksekliğiyle Anadolu’nun en büyük ikinci tümülüsü olan Midas Tümülüsü burada yer alıyor. Midas Tümülüsü olarak bilinmesine rağmen, bu yapının Gordion kentinin kurucusu ve Midas’ın babası Gordias’a ait olduğu düşünülüyor. Mezar odası neredeyse üç bin yıllık ağaç gövdelerinden oluşuyor.

https://arkeofili.com/gordionda-ilk-defa-kentin-isminin-gectigi-yazit-bulundu/



Bu haber 1,880 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    ON ALTI YILDIZ'da Ara Internet'te Ara  

    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    13,306 µs