En Sıcak Konular

Zamanda Sıçrama Saptayan Atomik Saat, Karanlık Maddeye Işık Tutabilir

21 Ekim 2021 21:27 tsi
Zamanda Sıçrama Saptayan Atomik Saat, Karanlık Maddeye Işık Tutabilir Keşif, bilim insanlarının karanlık maddeyi araştırmasını ve keşfedilmemiş parçacıklar bulmasını sağlayabilir.

Zamanda Sıçrama Saptayan Atomik Saat, Karanlık Maddeye Işık Tutabilir

 

Keşif, bilim insanlarının karanlık maddeyi araştırmasını ve keşfedilmemiş parçacıklar bulmasını sağlayabilir.

İnanılmaz derecede hassas bir atomik saat, Albert Einstein'ın genel görelilik teorisini geçerli kılarak, çok küçük bir mesafede zaman sıçraması tespit etti.

Söz konusu teoriye göre saatler, Dünya'dan veya yoğun kütle çekim kuvvetine sahip bir nesneden uzaklaştıkça daha hızlı işliyor. Bu durum, saatin boyutu ne olursa olsun doğru olması ve atomik düzeyde görünür olması gereken, doğanın bir gerçeği.

ScienceNews'in haberine göre, bu saati kullanan araştırmacılar şimdi söz konusu etkiyi daha küçük, milimetre boyutundaki bir atom örneğinde tespit etti. Zaman bu örneğin üst kesiminde altına kıyasla biraz daha hızlı akıyordu.

Atomlar saat olarak kullanılabiliyor çünkü belirli bir ışık frekansı bunların enerji seviyelerini değiştiriyor. Bu frekans, bir saatin tiktaklarının eşdeğeri gibi davranıyor. Yerden uzaktaki atomlar, yere yakın olanlara kıyasla, zamanı daha hızlı deneyimliyor. Bu nedenle de enerji seviyelerini değiştirmek için daha yüksek bir ışık frekansına ihtiyaç duyuluyor.

Yerçekimsel kırmızıya kayma diye bilinen bu kayma daha önce 33 cm. yükseklikte tespit edilmişti.

Delaware Üniversitesi'nden teorik fizikçi Marianna Safronova, "Bu harika" dedi.

Bu noktaya gelmenin daha uzun süreceğini düşünüyordum.

Henüz hakem incelemesinden geçmeyen çalışmada, Kolorado Üniversitesi Astrofizik Laboratuvarı Ortak Enstitüsü'nden fizikçi Jun Ye, ultra soğuk 100 bin stronsiyum atomundan oluşan bir saat kullandı.

Bu atomlar bir kafes içinde farklı yüksekliklerde dizildi. Fizikçiler frekansın bu yüksekliklerde nasıl değiştiğini haritalandırdı ve milimetrenin 100 katrilyonda birinin yüzde biri kadar fark tespit etti. Bu genel görelilik uyarınca beklenen bir etkiydi.

90 saatin üzerinde ölçümler yapan araştırmacılar, tiktak aralığını yüz trilyonda 0,76 milyon kadar doğrulukla ölçebildi. Bu şimdiye dek yapılmış en kesin kıyas oldu.

Yeni Güney Galler Üniversitesi'nden teorik fizikçi Victor Flambaum, ScienceNews'e yaptığı açıklamada "Atomik saatler artık o kadar hassas ki karanlık maddeyi aramak için kullanılabilir" dedi. Zira fizikçiye göre gizemli ve tanımlanamayan madde, saatlerin işleyişini etkileyebilir. Atom saatlerinin farklı izotoplarla (çekirdeklerindeki nötronların sayısı) karşılaştırılması, keşfedilmemiş yeni parçacıkların bulunmasında da kullanılabilir. 

 

Haber: www.indyturk.com 



Bu haber 1,420 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler

    1. Hıdırellez
    2. Seçim Masajı

    ON ALTI YILDIZ'da Ara Internet'te Ara  

    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    6,828 µs