En Sıcak Konular

Koronavirüs ve Yapay Zeka

31 Mart 2020 14:35 tsi
Koronavirüs  ve  Yapay Zeka Koronavirüs ve yapay zeka arasındaki ilişki zihinlere kazınıyor!

Koronavirüs için yapay zeka geliştirildi: Ağır geçirecek hastaları önceden tespit ediyor

Araştırmacılar, koronavirüs hastalarının şiddetli akut solunum sıkıntısı sendromu geçirebileceğini tahmin eden bir yapay zekâ geliştirdi. Bu araç doktorların hangi hastalara öncelik vermesi gerektiğine yardımcı olacak niteliktedir. Solunum sıkıntısı riski %80’e kadar doğrulukla tahmin edildi.


ABD ve Çin’de görev yapan araştırmacılar, pazartesi günü yayınlanan yeni bir raporda koronavirüsle enfekte olan hastalardan hangilerinin şiddetli akciğer sorunları yaşamaya devam edeceğini doğru şekilde tahmin edebilen bir yapay zekâ aracı geliştirdiklerini bildirdi.

Geliştirilen yapay zekâ hakkında açıklamalarda bulunan New York Üniversitesi Tıp Profesörü Megan Coffee, bu sistemle birlikte doktorların acil servislerde öncelikli durumlar için seçim yapabileceklerini söylüyor.

Araç, hangi hastaların akut solunum sıkıntısı sendromu geçirebileceğini tahmin ediyor
WebTekno'da yer alan habere göre; Araç, hangi hastaların akciğerleri sıvıyla dolduran ve yakalanan hastaların yaklaşık 50’sini öldüren ciddi bir COVID-19 komplikasyonu olan akut solunum sıkıntısı sendromuna doğru gittiğini tahmin edebilmek için birkaç şaşırtıcı gösterge keşfetti.

Wenzhou, Çin'de iki hastanedeki 53 koronavirüs hastasının verilerine bir makine öğrenme algoritması uygulayan ekip, üç noktadaki (karaciğer enzimi Alanin Aminotransferaz (ALT) seviyeleri, bildirilen vücut ağrıları ve hemoglobin seviyeleri) değişikliklerin en fazla olduğunu keşfetti.


Bu bilgiyi diğer faktörlerle birlikte kullanan araç, akut solunum sıkıntısı sendromu riskini %80’e kadar doğrulukla tahmin edebildi. Buna karşılık olarak COVID-19'un ayırt edici özelliği olarak kabul edilen ateş ve güçlü bağışıklık tepkileri gibi belirtiler, başlangıçta hafif semptomları olan hastaların akut solunum sıkıntısı sendromuna yakalanacağını tahmin etme noktasında işe yarar değildi.


Bununla birlikte yapay zekâ, 60 yaşın üzerindeki erkeklerin daha yüksek risk altında olduğunu tespit etmesine rağmen ne yaş ne de cinsiyet bu noktada işe yarar belirleyiciler olmadı. Profesör Coffee, konu hakkındaki açıklamalarında “Bu büyüleyici bir şey çünkü makinenin kararlarını etkilemeye yardımcı olmak için kullandığı birçok veri noktası, doktorların normalde bakacağı şeyden farklıydı” dedi.



Yapay zekânın geliştirilmesinde büyük rol oynayan ekip, New York’tan gelecek verilerle birlikte aracı daha da geliştirmek istiyor. Bu noktada doktorların hangi hastalara öncelik vermesi ve acilen bakıma alması gerektiğine yardımcı olacak aracın nisan ayında kullanıma alınması bekleniyor.

https://www.gzt.com/jurnalist/koronavirus-icin-yapay-zeka-gelistirildi-agir-gecirecek-hastalari-onceden-tespit-ediyor-3531974


Bu haber 4,045 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    ON ALTI YILDIZ'da Ara Internet'te Ara  

    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,559 µs