En Sıcak Konular

Kuantum Bilgisayarlar

30 Eylül 2018 11:52 tsi
Kuantum Bilgisayarlar Kuantum Bilgisayarlar

Fizikçi Seth Lloyd 2012 yılında, Google'ın kurucuları Sergey Brin ve Larry Page'e bir kuantum internet uygulaması fikrini verdi. Buna Quoogle adını veren Lloyd, atom altı parçacıkların fiziğine dayanan matematiği kullanarak; soru tam olarak bilinmemesine rağmen cevap almayı istedi.


Seth Lloyd, ortaya bir fikir atmıştı: İleri fizik ve ileri matematikle gündelik bilgisayarlarımızı nasıl daha iyi yerlere götürebiliriz? Ancak böylesine gelişmiş bir olay, yeni bir hafıza gerektirecekti: qRAM ya da kuantum RAM. Fikir, Brin ve Page'in dikkatini çekse de kabul edilmedi. Sebebinin ise asıl işlerinin herkes hakkında her şeyi "bilmek" olduğunu söylediler.

Ancak qRAM fikri ölmedi. Günümüz bilgisayarı ikili sistemi kullanarak bitler nezlinde işlem yapmak konusunda oldukça başarılılar. Sayılar ya 1'dir ya da 0; ya vardır ya da yoktur. RAM ise verileri kısa vadede silikon çipler üzerinde depolar ve her veriye bir adres atar; ki daha sonra hızlı bir şekilde erişebilsin. Ancak gelecekte bir gün bilgisayarlar yapay zeka, makine öğrenmesi gibi gelişmiş şeyleri şu an yaptıklarından daha hızlı yapmak zorunda kaldıklarında, günümüz RAM'leri yetersiz gelebilir. İşte qRAM de burada devreye giriyor.

Standart bilgisayarlarda girdi ve çıktı 1 ve 0'lardan oluşurken, kuantum bilgisayarlarda bu durum biraz farklı işliyor. Sonuç yine bir veya sıfır olsa da girdi aynı anda hem bir hem de sıfır olabiliyor. Yani bir olasılık var. Kuantum bitleri ya da kubitlerin bu olasılık sayesinde daha fazla veriyi depolayabiliyor.


qRAM'ler basitçe depolama işlemi yapamıyor aslında. Onun yerine makine öğrenmesi gibi karşılaştığınız problemlerin olası sonuçlarını hesaplıyor. Yani "A2+B2 bir değere eşittir demek yerine A2 ve B2 toplanırsa bu olur, birbirinden çıkarılsa bu olur" hesabını yapıyor.

Eğer çok fazla depolanmış veriniz varsa, kuantum bilgisayarlar bunun hesabını normal bilgisayarlardan çok daha hızlı yapacaklardır. Ancak bunun pazar tarafından daha fazla kullanılabilmesi için teknolojinin ucuzlaması gerekiyor; bu da demek oluyor ki Google gibi şirketlerin desteğine ihtiyaç duyulmakta.

 

https://www.webtekno.com/kuantum-bellekler-bilgisayarlari-nasil-degistirebilir-h54239.html


Bu haber 2,886 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    ON ALTI YILDIZ'da Ara Internet'te Ara  

    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,581 µs