En Sıcak Konular

Putin'den Orduya:

12 Aralık 2013 10:20 tsi
Putin'den Orduya: Kutupları gözden kaçırmayalım...

Putin'den orduya: "Hedef kutup!"

 
Dünyadaki tüm petrol ve doğalgaz rezervlerinin dörtte birine sahip olduğu sanılan Kuzey Kutbu, 21. yüzyılın yeni stratejik mücadele sahnesi olmaya şimdiden başladı. Kanada'nın hak iddialarıyla BM'ye gitmesi üzerine Rusya da "diş gösterdi". Başkan Putin, Savunma Bakanı Sergey Şoygu'ya Kuzey Kutbu'nda Rusya'nın askeri varlığının arttırılması emrini verdi. Rus lider, her türlü önlem alınarak Rusya'nın ulusal çıkarlarının korunmasını istedi.  

Kuzey Kutbu'nu kürsel ısınmanın da ötesinde bir hızla "ısıtmaya" başlayan doğal kaynakların paylaşımı mücadelesinde  tanisyon, Kanada'nın attığı adımla yükseldi.

soL gazetesinin haberine göre, Kuzey Kutbu'nda kıta sahanlığını genişletmeye çalışan Kanada, Kuzey Kutup noktasını da içerecek şekilde, egemenliğini genişletmek için girişim başlattı. Başbakan Stephen Harper, geçtiğimiz hafta hükümete bağlı bilim insanları ve üst düzey yetkililerden oluşan bir heyeti, Kuzey Kutup bölgesinde egemenlik alanlarını genişletmek için gerekli bilimsel verileri sağlamakla görevlendirmişti. Cuma günü Birleşmiş Milletler Kıta Sahanlığı Sınırları Komisyonu'na başvuran Kanada, Kuzey Kutbu'nu da egemenlik alanına dahil etmeyi hedefliyor. Dışışleri Bakanı John Baird bu konuda çalışmaları olduğunu dün doğruladı. 

1994 yılında yürürlüğe giren Birleşmiş Milletler Deniz Hukuku Sözleşmesi'ne göre, kıta sahanlığı, kıyı çizgisinden 200 deniz mili açığa kadar uzanabiliyor. Ülkeler, doğal kıta sahanlığının yani ülkeyi oluşturan kara parçasının deniz altındaki uzantısının daha da açığa gitmesi durumunda 350 deniz mili açığa kadar kıta sahanlıklarını genişletebiliyorlar. Ülkelerin deniz altındaki kara parçası üzerinde de hak iddia edebildiği bu sözleşmenin Kuzey Kutup bölgesi için uygulanması oldukça çetrefilli bir konu. Kanada, şimdi Kuzey Kutup noktasını da içerecek biçimde kıta sahanlığını genişletebilmek için bilimsel kanıtlar toplamaya çalışıyor.


ABD, Danimarka, Norveç, Rusya ve Kanada bölge üzerinde hak iddia ediyor ancak özellikle son iki ülke bu rekabeti daha da ileri götürerek bölgedeki askeri varlıklarını güçlendiriyor. Nitekim ABD Jeolojik Araştırmalar Merkezi'nin tahminlerine göre, dünyada keşfedilmeyen doğal gaz kaynaklarının yüzde 30'u, keşfedilmemiş petrolün de yüzde 15'i burada bulunuyor.


RUSYA ALARMDA


 Kanada'nın girişiminin hemen ardından, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, gelecek yıl sona erecek olan Rus ordusunun yeniden yapılandırılması planları kapsamında yeni birliklerin oluşturulması talimatını verdi. Putin, dün Savunma Bakanlığı yetkilileriyle yaptığı toplantıda özellikle Kutup Bölgesi'nde özel birliklerin konuşlandırılması emrini verdi. Rusya ve Kanada 2007'den bu yana bölgedeki askeri varlıklarını güçlendiriyorlar.


 RİA Novosti'nin haberine göre Putin, Şoygu'ya "Arktik (Kuzey Kutbu) bölgesine askeri altyapının hızla kurulmasına özel önem vermenizi istiyorum. Güvenlik ve ulusal çıkarlarımızı bu bölgede korumak için önlem almalıyız" dedi.


 Rusya, plan dahilinde Yeni Sibirya Adaları denen bölgede 1993'te ekonomik sorunlar nedeniyle kapatılan askeri liman ve üssü yeniden açmayı planlıyor.


HERKESE 200 DENİZ MİLİ

Aralarında ABD ve Rusya'nın da olduğu ülkeler Kuzey Kutbu'nda doğal kaynak ve nakliye yolları için araştırmalarını artırdı. ABD Coğrafya Araştırmaları bölgenin dünyanın yüzde 30 keşfedilmemiş doğalgaz ve yüzde 15 petrol rezervlerini içerdiğini söylüyor. Eğer Kanada'nın iddiası BM tarafından kabul edilirse bu ülkenin payı çok büyük oranda artacak.  

Ülkeler deniz sınırlarını genişletme yönündeki önerilerini BM Kıta Kaya Tabakaları Sınırları Komisyonu'na sunmak zorunda. Mevcut durumda uluslararası kanunlara göre Kanada, Danimarka, Norveç, Rusya ve ABD'ye kıyılarına 200 deniz mili uzaklıktaki alanlar tahsis edilmiş durumda.

KARASULARI İDDASI...

 2008'de Rusya'ya ait mini denizaltıları, Kuzey Kutbu'nda yaptıkları dalışta Kremlin'in bu konudaki hak iddiasını güçlendirmek için suyun altına sembolik Rusya bayrağı dikmişti. Moskova, 2001 yılında bir BM komisyonu önünde, kuzey kıyıları açığındaki karasularının kendisine ait olduğunu iddia etmişti. Ruslar, bu iddiayı, bölgede yer alan ve Lomonosov sıradağlarının, Rusya topraklarının bir uzantısı olduğu savına dayandırmıştı. 

Moskova'nın iddiası reddedilmiş ve daha fazla kanıt getirmesi istenmişti. Kuzey Kutbu çevresinde kıyıları olan ABD, Kanada ve Danimarka da bölge üzerinde hak iddia ediyorlar. Bölgeyle ilgili rekabet, buzulların erimesi ve yeni deniz ulaşımı yolları açılması olasılığının doğmasıyla hız kazanmıştı 

"GEMİLERİMİZ AKDENİZ'DE KALICI"

 Öte yandan Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu, Rus savaş gemilerinin Akdeniz bölgesinde kalıcı olduğunu söyledi. 

Moskova’da düzenlenen Savunma Bakanlığı askeri meslektaşlar toplantısına Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Savunma Bakanı Şoygu ve üst düzey askeri yetkililer de katıldı.

Cihan'ın haberine göre, toplantıda konuşan Putin, askeri disiplinin artırılması ve geleceğe yönelik askeri tatbikatların geliştirilmesi gerektiğine işaret ederek, “Askeri kışla ve birliklerine yönelik ani denetlemelere devam edilecek. Bu tür denetlemelerin tüm ordu alan ve kuvvetlerinde, askeri bölgelerde yapılması lazım. Askeri hazırlıkların sonuç noktası “Vostok-2014” başlıklı stratejik tatbikatı olacak. Bu tatbikatta Rusya’nın doğu bölgesinde askeri güvenliğin sağlanması bağlamında çalışmaların yapılması öngörülüyor.” şeklinde konuştu. 

Putin bir yıl sonra Rus ordusunda yeni, çağdaş silah ve askeri teknoloji payının yüzde 30 olacağını kaydetti. Putin, “2014’de silahlı birliklere 40’dan fazla kıtalar arası balistik füze, 210’dan fazla uçak ve helikopter ve 250’den fazla zırhlı araç teslim edilecek. Aleksandr Nevski ve Vladimir Monamah isimli 2 nükleer denizaltı askeri göreve başlayacak.” dedi. 

Savunma Bakanı Şoygu da konuşmasında Akdeniz’de Rus savaş gemilerinin kalıcı olarak görev yapacağını kaydetti. Şoygu, “Rusya’nın ulusal çıkarlarını korumak için Haziran ayında Akdeniz’de hızlı komutanlık oluşturuldu. Bugün söz konusu bölgede askeri deniz filosuna ait savaş gemileri kalıcı olarak bulunmakta.” şeklinde konuştu. 

Rus Savunma Bakanı, Kuzey Kutup bölgesinde ordu birliklerinin oluşturulacağını söyledi. Şoygu, bölgenin Frans-İosif Toprağı ve Novosibirski adalarında askeri havaalanları ve gerekli altyapı oluşturmayı planladıklarını kaydetti. Şoygu, bölgedeki bazı askeri havaalanlarının yeniden işletime açılacağını duyurdu. 

Şoygu, Putin’e sunduğu raporunda Belarus’ta Rus havacılık alayına ait bir askeri hava üssünün oluşturulacağını kaydetti. 

 http://www.turkrus.com



Bu haber 5,722 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    ON ALTI YILDIZ'da Ara Internet'te Ara  

    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,482 µs