En Sıcak Konular

Kapitülasyon Değil, Sömürge Yasası

22 Haziran 2013 10:10 tsi
Kapitülasyon Değil, Sömürge Yasası Türk Petrol Kanunu’ndaki devlet hissesinin 8’de 1’i yani yüzde 12,5’lik oranı diğer ülkelerle kıyaslanınca yeni yasanın bir kapitülasyon değil sömürge yasası olduğu ortaya çıktı...

Kapitülasyon değil, sömürge yasası

 

Geçtiğimiz hafta Cumhurbaşkanı Gül tarafından onaylanarak yürürlüğe konulan Türk Petrol Kanunu’ndaki devlet hissesinin 8’de 1’i yani yüzde 12,5’lik oranı diğer ülkelerle kıyaslanınca yeni yasanın bir kapitülasyon değil sömürge yasası olduğu ortaya çıktı...

 

Türkiye’de Yüzde 12.5 Oldu

Geçtiğimiz hafta Cumhurbaşkanı Gül tarafından onaylanarak yürürlüğe konulan Türk Petrol Kanunu’ndaki devlet hissesinin 8’de 1’i yani yüzde 12,5’lik oranı diğer ülkelerle kıyaslanınca yeni yasanın bir kapitülasyon değil sömürge yasası olduğu ortaya çıktı...

Irak’ta bile yüzde 20

Yeni Petrol Kanunu’na göre Türkiye, yabancı şirketlerin çıkaracağı petrolün yüzde 12,5’ini devlet hissesi olarak alacakken bu oran civar ülkelerde daha yüksek. 10 yıldır işgal altında olan Irak’ta bu oran yüzde 20 iken, Libya’da ise bu oran yüzde 15 civarında.

Geçtiğimiz hafta Gezi Parkı eylemlerinin yoğun trafiği altında Cumhurbaşkanı Gül tarafından onaylanarak yürürlüğe konulan Türk Petrol Kanunu’ndaki devlet hissesinin 8’de 1’i yani yüzde 12,5’lik oranı diğer ülkelerle kıyaslanınca yeni yasanın bir kapitülasyon değil sömürge yasası olduğu ortaya çıkıyor…

 

Geçen hafta kabul edilerek yasallaşan Türk Petrol Kanunu’nda devlet hissesinin yüzde 12,5 oranında olması akıllara civar ülkelerdeki oranın ne olduğu sorusunu getirdi. Gezi Parkı olayları devam ederken hiç ülke gündemine gelmeyerek, tartışılmayarak geçen Türk Petrol Kanunu’nun yabancı şirketleri Türkiye’ye çekmek için uygulanan oranlar akıllara zarar düzeyde.

Milli Gazete olarak geçtiğimiz hafta dikkat çektiğimiz yeni Türk Petrol Kanunu ile Türkiye’nin yer altı petrol rezervlerinin yabancı şirketlere açılması ile yabancı şirketlerin önümüzdeki günlerde Türkiye’ye akın edeceği ortada. Yabancı şirketlere verilen haklar ve ayrıcalıklar ile TPAO’nun özelleştirilmesinin önünü açmasına yönelik maddeler de dikkat çekmişti.

İşgal Altındaki Ülkelerde Bile Oran Daha Yüksek

Ancak, Türkiye’nin yabancı şirketlere tanıdığı hakların diğer ülkelerde ne olduğuna ilişkin yaptığımız araştırmalar sonucunda devlet hakkının ham olarak yüzde 12,5 olması çok düşük bir rakam olarak gözüküyor. Yabancı şirketin devlete ödeyeceği vergiler de buna dahil edilince Türkiye’nin bir yabancı şirketin petrol çıkarmasından elde edeceği gelir yüzde 30 düzeyinde. Hal böyle olunca petrol üreticisi ülkeler ve işgallerle uğraşan Irak ve Libya’ya baktığımızda Türkiye’nin oranlarının çok düşük olduğu ortaya çıktı. Irak’ta şirketin maliyetleri ve devlete ödeyeceği vergiler dışında devletin hakkı yüzde 20 iken bu oran Libya’da yüzde 15 olarak görülüyor. Vergiler de dahil edilence bu oranlar Irak’ta yüzde 50’lere çıkarken Libya’da ise yüzde 45’ler seviyesinde seyrediyor.

Türkiye En Düşük Payı Alıyor

Yeni kanuna göre yabancı şirketlerin teşviklerden yararlanmasının önünün açılması ile bölge ülkelerinin kendi ülkelerinde uyguladıkları oranlar ise dikkat çekiyor. Türkiye’nin devlet hakkı kısmı yüzde 12,5 olmasına rağmen şirketin vereceği vergiler de hesaplandığın da en düşük pay civar ülkelere göre yüzde 30 ile yine Türkiye’de…

Tpao Irak’ta Yüzde 80, Yabancı Şirket Türkiye’de Yüzde 87,5 Pay Alacak

İki gün önce ortaya çıkan bilgilere göre Türkiye’nin Irak ile yaptığı enerji anlaşmasına sonucunda TPAO’nun Irak’ın 8 bölgesinde petrol araması yaparak petrol çıkaracağı açıklanmıştı. İran sınırına yakın bölgeler olan Şoman, Hindren ve Arban bloklarında çıkarılacak olan petrolde Türkiyeli şirket olan TPAO çıkaracağı petrolün yüzde 80’nin alacak geriye kalan yüzde 20’sini de devlet hakkı olarak Irak’a bırakacak. Ortaya çıkan bu durum ise akılları karıştırdı. Bir Türk şirketi Irak’ta çıkaracağı petrolden yüzde 80 pay alacakken bir yabancı şirket ise Türkiye’de çıkaracağı petrolden yüzde 87,5 pay alması çelişkiyi gözler önüne seriyor.

Aynı Durum Kuzey Irak İçin De Geçerli

Daha önce Türk firmalarının ortaklığı olduğu Genel Enerji’de Kuzey Irak’ta yaptığı petrol antlaşmaları gereği çıkaracağı petrolün yüzde 85’inde hak sahibi olmuştu.  Kuzey Irak Bölgesel Yönetimi’ne de çıkardığı petrolün yüzde 15’lik kısmını bırakıyor.

 

Milli Gazete

 



Bu haber 10,541 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    ON ALTI YILDIZ'da Ara Internet'te Ara  

    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    6,615 µs