Dersaadet Sözlüğü Yayınlandı
Araştırmacı-yazar Mahmut Çetin'in 'Dersaadet Sözlüğü' adlı çalışması İstanbul Ticaret Odası (İTO) tarafından yayınlandı. Tarihi Yarımada'yı alfabetik olarak anlatan 'Dersaadet Sözlüğü' 10 yılı aşan bir sürede oluştu.
İTO Başkanı Murat Yalçıntaş'ın sunduğu eser, Tarihi Yarımada için bir kılavuz niteliğini taşıyor.
Araştırmacı yazar Mahmut Çetin'in yazdığı esereni danışmanları arasında Tarih ve Tabiyat Vakfı Başkanı tarihçi-yazar Veli Şirin, şehir tarihçisi Süleyman Zeki Bağlan ve Cağaloğlu'nun duayen yayıncılarından Marifet Yayınları yönetmeni Ömer Ziya Belviranlı var.
Alfabetik olarak hazırlanan Dersaadet Sözlüğü, Tarihi Yarımada'da bulunan temel tarihi eserler yanında yayınevleri, gazeteler, eczaneler, kahvehaneler ve kültürel mekanların tespitini de yapmaya çalışıyor.
***
Mahmut Çetin: Dersaadet Sözlüğü, bir bizim İstanbul denemesidir
Fahri Sarrafoğlu
Niçin İstanbul değil, Dersaadet Sözlüğü?
Tabii ikisi arasında fark var. İstanbul öncelikle bir özel isim. Şehrin asıl adı İstanbul. Dersaadet sıfat… Saadet Kapısı, saadet beldesi… Sonradan isim olarak kullanılsa da, daha çok bir niteleme olarak kalmış ve Tarihi Yarımada özeli için daha sık kullanılır olmuş.
Dersaadet Sözlüğü'ne neden ihtiyaç duydunuz?
Evet öncelikle kendim, İstanbul'u öğrenmek için başladım bu işe. Yaşadığım kendin anlam dünyasını öğrenmek istedim. Bunun için temel yaklaşımım mekanların insanlarla, özellikle geçmişin ünlü insanlarıyla irtibatını kurmaya çalıştım.
Dersaadet Sözlüğü'nde öncelikleriniz neydi?
Statik bir bilgi yığını değil, Dersaadet Sözlüğü, değişimi yakalama çabası var. Kimlikle değişim arasında sıkışan İstanbul'un unutulmaması gerekenleri bir hareket noktası olarak belirlemeye çalıştım. Yer yer değişimi ürkütücü anaforuna karşı telaş içinde bir şeyleri not almaya çalıştım. Bizi tarihsel hafızaya götürecek her eser, her kişi, anlam üreten her kavram bizim için yeni bir hareket noktası.
Hareket noktasından maksadınız nedir?
Ölü ansiklopedi maddelerinin İstanbul'un misyonunu anlatma imkanı yok. Biz bir buralı bir dünya görüşüyle İstanbul'a bakıyoruz. Dersaadet Sözlüğü, bir bizim İstanbul denemesidir.
Kaç yıl sürdü Dersaadet Sözlüğü çalışması?
10-12 yıl uğraştığım bir çalışma oldu Dersaadet Sözlüğü. Değişim bitmediği için benim not alma, fotoğraf ve video çekme sürecim de bitmiyor tabii. Tarihi Yarımada'nın her köşesinde yeni yeni keşifler yapma şansımız var. Dersaadet Sözlüğü bu yolda bir ilk adım. Daha önce Eminönü Sözlüğü ve Tarihi Yarımada Sözlüğü adıyla yayınlanan bir yaklaşım daha yoğunlaşmış, daha insan-çevre ilişkisine odaklanmış hali.
İstanbul'la araştırmacı kimliğinizle ne zaman karşılaştınız?
İstanbul müthiş bir hafıza… Özellikle Tarihi Yarımada… Eğitim, yönetim, basın, yayın, ticaret, hatta üretimle ilgili her çalışmanın temelini Tarihi Yarımada'da, Dersaadet'te buluyoruz. Ben ağırlıklı olarak biyografi ve aile tarihi çalışmaları yapıyorum. Kişilerin ve ailelerin yaşanılan çevreyle irtibatını kurunca ortaya şehir tarihi çıkıyor. Şehirli ilişki aslında biyografi çalışmalarının içinde doğal olarak var.
Bu çalışmalar ne zaman yoğunlaştı?
Zannediyorum ilk somut çalışmamız. Zeytinburnu Belediyesi adına düzenlediğimiz Uluslararası Göç Sempozyumu oldu. Göç Sempozyumu, Türkiye'nin ve İstanbul'un değişim dinamiklerini yakalayan bir bilimsel çalışma oldu. Bu sempozyum danışmanları arasındaydım. Sonra Eminönü Sempozyumu geldi. Eminönü Sempozyumu benim Tarihi Yarımada'ya özellikle eğilmemi sağladı. Sempozyum vesilesiyle hazırladığımız Eminönü Sözlüğü, Dersaadet Sözlüğü'nün çekirdeği oldu, zamanla gelişti…
Sırada yeni bir şehir çalışması var mı?
Şehirle ilgili çalışma bitmez. En son Kentsel Dönüşüm'le ilgili bir çalıştaya katıldım ve 'Sahafsız Semtler' başlığı ile bir sunum yaptım. Bunun dışında yayına hazırladığım bir kitapçık var. Türk İstanbul Fikriyatı…
Türk İstanbul Fikriyatı neyi anlatıyor?
Türk İstanbul, insanlık tarihine bir güzel armağandır aslında. Ama bizim tarihi yapma kudretimiz yayında kendimizi anlatma özelliğimiz hemen hemen yok gibi. Türk İstanbul Fikriyatı, bu güzel armağanı anlatma çabası. Vazgeçilmez bir hadise olan değişimin sorgulanması da var çalışmada. Yakın geçmişte başardıklarımız, başarmadıklarımız İstanbul özelinde değerlendiriyor.
Değerli okuyucumuz,
Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
· Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
· Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
· Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
· Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
· Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
· Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
· Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
· Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.
Yorumlar
+ Yorum Ekle