En Sıcak Konular

Flame'in Farsça Versiyonu: Mehdi

22 Temmuz 2012 08:45 tsi
Flame'in Farsça Versiyonu: Mehdi Kod Mehdi'ye adım adım mı?

 Flame'in Farsça versiyonu: Mehdi

 Ortadoğu ülkelerindeki bilgisayar sistemlerine saldırdığı belirlenen casusluk yazılımı Flame'in ardından, güvenlik uzmanları yeni bir virüse karşı uyarıda bulundu: Mehdi. Yazılım hakkındaki ilk ipuçları, Ortadoğu kaynaklı olduğuna işaret ediyor.

İnternet güvenlik şirketi Kaspesrky Lab uzmanları, Flame gibi casusluk amaçlı kullanılan Mehdi adlı virüsün, Ortadoğu ülkelerinde şu ana kadar kritik altyapı şirketlerine ait 800'den fazla kişisel bilgisayarı etkilediğini belirtti. Medhi, e-mail, şifre, bilgisayar verileri ve bulaştığı bilgisayarın dahil ağdaki diyalogları takip etme özelliğine sahip.

 Mehdi'nin yanı sıra Madi olarak da alandırılan virüsün, her ne kadar başta İran'ı hedef alan Flame'e benzerliği olduğu düşünülse de, çok daha amatör bir yazılım olduğu belirtildi. Güvenlik açıklarını ortaya çıkaran "ilk gün saldırıları" gerçekleştiremeyen Mehdi, basit kodlamalar içerdiği gibi, bulaştığı bilgisayarlardan veri çalabilmek için kullanıcıların hata yapmasını beklemek zorunda.

 Flame virüsü ise dünyanın dört bir yanındaki güvenlik uzmanları tarafından bugüne kadar geliştirilen en iyi casus yazılım olarak tanımlanmış ve arkasında çok büyük devlet veya şirketlerin olması gerektiği ifade edilmişti.

Seculert güvenlik sitesi analistleri, "Flame ile Mehdi arasında doğrudan bağlantı bulamadıklarını, Mehdi'nin önemli altyapı tesislerini, finansal hizmetleri, devlet kurumlarını hedef aldığını" belirtti. Söz konusu hedeflerin İran, İsrail ve diğer Ortadoğu ülkelerinde bulunduğuna dikkat çeken site, "Mehdi'nin arkasında bir devletin olup olmadığı belli değil" yorumunda bulundu.


MEHDİ OPERASYONU SÜRÜYOR

 Hacker'lar tarafından Aralık 2011'den bu yana kullanıldığı belirtilen virüsün, çeşitli makaleler, videolar ve dini içerikli görüntü ve belgeleri içeren e-mailler yoluyla yayıldığı belirtildi. E-maillere yükledikleri virüsü saklamak için, hacker'lar "Right to Left Override" adıyla bilinen tekniği kullandı. Bu teknikle bilgisayarlarda kullanılan kodlama sistemi Unicode ve Unicode içindeki dönüşüm biçimi UTF-8'de değişiklik yaparak, virüsü ".jpg" gibi dosya uzantıları halinde zararsız göstermeyi başardılar. Kullanıcıların e-mail içindeki video, fotoğraf ve diğer belgelere tıklamasıyla, virüs de bilgisayarlarına bulaşmış oldu.

 Mehdi, klavyede girilen tuşları takip edebiliyor, ekrandan görüntü alabiliyor, Gmail, Hotmail, Yahoo! Mail, Skype veya ICQ'daki tüm alınan ve gönderilen e-mail ile mesajları kopyalayabiliyor.

 Seculert tarafından incelenen bir Mehdi versiyonunun, Kanada'daki bir server'la bağlantı kurduğu tespit edildi. Güvenlik uzmanları, virüsün başka bir versiyonunun da aynı alan adını kullandığını, ancak iletişim kurduğu server'ın İran'ın başkenti Tahran'da bulunduğunu belirtti.

 Uzmanlar, yaptıkları analizlerde, sekiz aylık süre içinde dört farklı server tarafından etkilenmiş 800'den fazla bilgisayar tespit etti. Virüs ve server arasındaki yazışmaların bazılarının Farsça olduğu ve yazılımdaki tarihlerin İran takvimine göre hazırlandığı görüldü.

Mehdi'nin etkilediği bilgisayarların 387'si İran'da yer alıyor. İsrail, Afganistan, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) ve Suudi Arabistan'da Mehdi tespit edilen bilgisayar sayısı ise sırasıyla 54, 14, 6 ve 4. Seculert, Mehdi'yi aylardan beri takip ettiklerini ve virüsün kullanıdlığı casusluk operasyonunun "devam ettiğini" ifade etti.

Devletleri ve kurumları hedef alan kötü amaçlı yazılımlar Haziran 2010'da Stuxnet ile gündeme oturmuş, Duqu ve Flame ile devam etmişti. Güvenlik uzmanları, bu yazılımların arkasında kimin  olduğuna dair önemli ipuçları bulunsa da nihai delillere ulaşılamamasının kafakarışıklığına neden olduğunu belirtti.

Mehdi, "Müslümanlar tarafından ahir zamanda dünyaya geleceği ve dünyada İslam'ı hâkim kılacağına inanılan kişi" anlamına geliyor.



Bu haber 6,226 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    ON ALTI YILDIZ'da Ara Internet'te Ara  

    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    6,005 µs