Türkiye'de 2001 krizinin baş aktörlerinden biri olan ve 2009'da "Türkiye batacak" raporu yayınlayıp doları zıplatan Deutsche Bank da Barclays gibi manipülatör çıktı.
Bankanın 2011'de olası cezaların hafiflemesi ve saygınlığının zarar görmemesi için pazarlık yaptığı iddia edildi
2001'de "Türkiye'de faizler yükselecek" diye rapor yayınlayarak, iki büyük yabancı fonun bonolarını satıp dövize geçmesine neden olan, 2009 başındaki raporunda ise "Türkiye batacak" diyen ve son olarak yılbaşındaki dövizin hızlı dalgalanmasında parmağı olan Deutsche Bank manipülatör çıktı. 16 bankanın adının karıştığı Libor skandalında adı sıkça anılan Deutsche Bank'ın cezaların hafiflemesi için pazarlık yaptığı belirlendi.
ENDİŞE ARTIYOR
Alman Der Spiegel dergisi, bankanın 2011'de araştırmayı yapan kurumlarla masaya oturarak anlaştığını yazdı. Derginin iddiasına göre, banka Avrupa Komisyonu ve İsviçre makamları ile verilecek cezaların hafifletilmesi, bankanın saygınlığının zarar görmemesi için böyle bir yolu seçti. Der Spiegel'in bankaya yakın kaynaklara dayandırdığı bilgiye göre son dönemde banka içinde 'endişe' giderek tırmanıyor. Öte yandan Reuters'da yayınlanan bir haberde Deutsche Bank'ın çok büyük ceza almayabileceği bilgisine yer verildi.
ADLİ SUÇ SAYILACAK
Libor skandalında adı geçen traderlar'ın adli suçlama ile yargılanması da gündemde. New York Times gazetesi, ABD Adalet Bakanlığı'nın Barclays'in de aralarında bulunduğu bazı bankalar için böyle bir yol izleyebileceğini yazdı.
TİME'DA KAPAK, ECONOMİST'TE 'ÇIT' YOK
Türkiye'ye yurtdışında en ağır eleştirileri yapan ve ortakları arasında dünya Yahudi Lobisi'nin bir numaralı ismi Rothschild'lerin bulunduğu The Economist dergisi, aynı tepkiyi dünyayı sarsan Libor skandalı için göstermedi. Time gibi birçok dergi bankacılık tarihinin en büyük skandalını kapak yaparken, The Economist'in sadece iç sayfalarında konuyla ilgili kısa haberlere yer vermesi dikkat çekti.
IMF: RİSK YARATIYOR
Libor skandalı hakkında Uluslararası Para Fonu (IMF) da açıklama yaptı. Fon, bu tür yanlışların sistemik risk oluşturduğunu belirtti. 21 bankanın karıştığı soruşturma kapsamında 16'sının 22 milyar dolar ceza alması öngörülüyor.
Değerli okuyucumuz,
Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
· Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
· Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
· Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
· Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
· Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
· Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
· Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
· Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.
Yorumlar
+ Yorum Ekle