Zeytinburnunda üç dev gökdelenin dikilmesiyle İstanbul un tarihi siluetinin bozulmasından sonra İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarihi silueti korumak için tarihi yarımadada inşaatlara yükseklik sınırı getirmişti. Bu sınıra göre İstanbul Bayrampaşada yapılacak binaların maksimum 20-90 metre arasında olması karara bağlandı.
18 katlı bir hançer
Ancak bu karara rağmen Gül İnşaat tarafından, Topkapı surlarının hemen bitişiğinde, Bayrampaşa Belediyesine bağlı Orta Mahallede Temmuz 2007 tarihinde yapımına başlanan 18 katlı bir inşaatın yükselmesi engellenemedi. İnşaat Edirnekapıdaki tarihi Mihrimah Sultan Camiini etkiledi. 2927 Nolu ada üzerinde, 12 parsellik alanda yapılan inşaat, Mimar Sinan tarafından Edirnekapıda Kanuni Sultan Süleymanın kızı Mihrimah Sultan için yapılan caminin tarihi yarımada silueti içindeki görünümünü bozdu.
Gül İnşaat tarafından yapılan yapı dikkat çekti. Ama Mihrimah Sultan Camiinin tarihi yarımadadaki varlığını gölgeleyen tek bina da bu değildi.
Caminin silüet içindeki görünümü Bayrampaşada 2009 yılında yapılan Silkar Holdinge ait binayla da bozulmuştu. Bayrampaşa Belediyesi İmar ve Şehircilik Müdürü Şükrü Çalım Bahsi geçen inşaatların olduğu bölge, Koruma Kuruluna tabi olmadığı için kurula sormadık. İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisinin siluet ile ilgili aldığı bir karar var. Bu binaların ruhsatı meclisin. Siluetle ilgili aldığı karardan önce verilmiş dolayısıyla yapacak bir şey yok. Fakat daha sonra bize gelen projeleri incelerken İstanbul un siluetini dikkate aldık.
Eski Koruma Kurulu üyesi Doç. Dr. Feridun Özgümüş tepkili: Modern mimariler yapılacağı zaman yapının nereye yapılacağına dikkat etmek lazım. Modern yapılar tarihi yapıların görüntüsünü bozmamalı. Eğer modern bir yapı tarihi bir yapının dokusunu bozuyorsa Koruma Kuruluna şikâyette bulunulur. Tarihi bir yapının dokusuna zarar veren böyle bir proje kurulda benim önüme gelse, asla altına imza atmam.
Yerel yönetim görmüyor
Şehir Plancıları Odası İstanbul Şube Başkanı Tayfun Kahraman ise yerel yönetimi eleştirdi:
İBB Meclisinin siluet ile ilgili aldığı karardan önce yapılan binalar maalesef hem İstanbul siluetine hem de tarihi yarımadanın dokusuna zarar verdi. Ancak burada önemli olan nokta, yerel yönetimin bu binalara izin verirken binaların ileride sorun yaratacağını kestirememesi.
Güneş, ay ve Mimar Sinan
Edirne surlarının hemen dibinde, Karagümrük semtinde bulunan Mihrimah Sultan Camii, Mımar Sinan tarafından Kanuni Sultan Süleymanın kızı Mihrimah Sultan ın isteği üzerine yapıldı. Rivayete göre 50 yaşında olan Mimar Sinan, 17 yaşındaki sultana âşıktı ve bu gizli aşkı ifade etmek için camiyi İstanbul un en yüksek tepesinde ama gözden uzakta bir yerde inşa etti. Mihrimah (Mihr-i-mah) güneş ve ay demek. Her yıl 21 Martta güneş Mihrimah Sultan Camiinin ardında batarken Üsküdardaki diğer Mihrimah Sultan Camiinin ardından ay doğar. Mihrimah Sultan ın doğum günü 21 Mart idi.
Radikal
Değerli okuyucumuz,
Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
· Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
· Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
· Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
· Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
· Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
· Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
· Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
· Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.
Yorumlar
+ Yorum Ekle