Petrol fiyatları neden bu kadar yükseldi?Petrolün 2007 yılı başında varil fiyatı 54,63 dolarken (fiyatlar için : http://tonto.eia.doe.gov/dnav/pet/hist/wtotworldw.htm)
bugün nasıl oldu da 140 dolara dayandı?(yükselme trendi için bakınız : http://www.oilnergy.com/1opost.htm ) Peki bu bir yıllık sürede dünyada neler değişti de fiyatlar bu kadar yukarı fırladı?
Bu fiyat artışı ile ilgili olarak; uzmanlara sorarsanız aşağı yukarı şu cevapları vermektedirler:Petrol talebindeki büyümenin arz tarafından karşılanamayacağı kuşkuları... Bu kuşkular piyasaları tedirgin etmesi. Bu tedirginliğin de spekülatörlerin işine gelmesi, bu sebeple fiyatların daha da yükselmesine neden olan alımlar olmaktadır…Ya da arz talep dengesi ile bu artışı açıklamaya çalışıyorlar. Veya doların değer kaybı hatta Çin'in büyümesi ile açıklamaya çalışıyorlar.
Şunu unutmamak lazım:Tüm dünyada talepten gelen fiyat artışı kesinlikle bu fiyat seviyelerini açıklamaz
Fiyatların yükselmesinde Irak'ın işgali hep göz ardı edilmektedir.Yükselme nedenlerinden biri bu savaştır.Irak'ın İşgali ile buradaki petrol üretimi düşmüştür.Ayrıca Irak petrol rezervleri bakımından önemli bir ülkedir.ABD'de bu petrol için oradadır.Çünkü bilinen dünya petrol rezervlerinin %10'u Irak'ta bulunmaktadır.Yani dünya rezervlerinde Irak 3. sıradadır. (Bakınız: BP Statistical Rewiew of World Energy, 2007)
Irak'ın işgali ile petrol üretimi düşmüştür.
Nedenlerden biri bu savaştır. İşin bir yönü bu
Bir de traderlerin piyasa oyunları(sentetik pazarlar diyelim ya da anlayanların diliyle "hedge" yapan fonlar ) ve artan emtia fiyatları da petrol fiyatlarının artmasında rol sahibidirler.
Diğer yandan acaba petrol şirketlerinin maliyetlerinde önemli bir artış mı oldu ?Şirketler hangi fiyat aralığında üretimlerine devam edebilirler.Bu konu Mayıs 2008 ABD Senato'sunda gündeme geldi.Ve onlara soruldu: Petrol fiyatlarının hangi düzeyde olması durumunda normal faaliyetlerinize devam edebilirsiniz. İşte verilen yanıtlar:
Shell Oil: "35-60 dolar, ancak yüksek teknoloji gerektiren derin deniz faaliyetlerinde en aşağı 70 dolar."
Chevron: Rakam vermedi. "Bize açık olan yerlerde bu düzeydeki fiyatlarla üretim yapılamaz."
ExxonMobil: "Hiç bir fikrim yok. Bunu piyasa belirler." (Daha sonra kendisine Temsilciler Meclisi'ndeki bir sorgulamada 55 dolardan bahsettiği hatırlatıldı.)
BP America: "60 dolar."
ConocoPhillips: "90 doların üstü."
Verilen cevaplar böyle.Yani ortalama aşağı yukarı 50-60$/varil.O halde bu 140 dolara dayanan fiyatlar nereden çıktı?
Petrol ile beraber aşırı yükselenler grubuna baktığımızda bir şey dikkatimizi çekiyor: Demir,çelik,kurşun ve bakırda da fiyatların aşırı arttığı gözlenmektedir. Bu üçlünün piyasasının beraberce ve paralellik arzeder şekilde hareketlenmesi bir tek şeye dikkat çeker: Artan silahlanma. Artan silahlanma ise savaşa hazırlanmak demektir.
Bu durumu bakınız G.Çöloğlu nasıl açıklamaktadır.
"Demir çelikte yüksek fırınların tekrar yakılması, hurda stoklarının talebi karşılamadığına işaret eder. Demir çelik hurdaları bütün dünya envanterinde sürekli olarak artan ve dönüşen bir özelliğe sahiptir. Dolayısı ile bu envanter kalıcı mamullere dönüşüp de stoklanmadıkça izabe yoluyla yeniden demir üretimi yapılmaz. Demir çelikin uzun süre ile envanterde mamul olarak stoklanması inşaat sektöründe ve askeri sanayide meydana gelmektedir."
Sabah Gazetesi'ndeki köşesinde Meliha Okur başka bir noktaya dikkat çekiyor. "Körfez Savaşı öncesi ABD'nin petrol stoku 350 milyon varil, petrol fiyatları 14 ile 15 dolardı. Savaş esnasında petrol fiyatları 40 dolara fırladı. 2008 yılında ABD-İran gerilimi devam ederken yıla 80 dolarla giren petrol, 140 dolara dayandı. ABD'nin stratejik stoku ise korkunç arttı." Demektedir. Ne için?ABD ne için stok yapıyor?
Acaba yeni bir savaş hazırlığı mı yapılıyor?Petrol,demir çelik,bakır,kurşun…Bunlardaki fiyat artışı bile sanki bir şeyler anlatmaya çalışıyor……
Doğrusunu Allah bilir…
Erol Elmas
Değerli okuyucumuz,
Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
· Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
· Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
· Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
· Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
· Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
· Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
· Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
· Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.
Yorumlar
+ Yorum Ekle