Aşağıdaki satırları 30 Haziran 2015 tarihinde yazmıştık.
“Oktan Keleş'in Kulbak Bilge çalışması bu çağı anlamamıza yardımcı olacak en önemli kaynaklardan birisi. Hep söylediğimiz bir şey var: "Zamanla değeri daha iyi anlaşılacak" diye. Bu sözleri boşuna kullanmıyoruz. Öyle bir çağda yaşıyoruz ki, belki birçoğumuz Kulbak Bilge'de anlatılanları yaşayıp, göreceğiz. Bazı bilgilerin zamanı gelmedi. Ama şimdiye kadar çıkan gelişmeler bile Kulbak Bilge'nin önemini daha da arttırıyor.”
https://www.onaltiyildiz.com/?artikel,382/
Oktan Keleş’in anlattıkları ile zaman ve mekânı bugüne taşıyor Kulbak Bilge. Ve anlatılanların ne kadar önemli olduğu bir kez daha kendini gösteriyor. Aslında Oktan Keleş’in tüm kitaplarında geçmişin ve geleceğin ipuçları dolu ama anlayacaklar nerde? Hep söylediğimiz ve sık sık tekrarladığımız bir şey var: “Gün gelecek insanlar Oktan Keleş’i takip edip, okumak durumunda kalacaklar.”
Şimdi;
Oktan Keleş “Kulbak Bilge” Romanın’ı ilk kez On Altı Yıldız’da yayınlamaya başladığında tarih 09 Ocak 2014 idi. 17. Bölüm ise 16 Ocak 2015 tarihinde yayınlanmıştı ve daha sonra Kulbak Bilge Romanı 2017 yılında kitap olarak okuyucuları ile buluşmuştu.
O bölümde 337. karede bir iksirden bahsediyordu:
“Sizin işaretin sırrı bu iksirle başladı. İnsanlığın tad alma duyusunu bozdular (tad alma duyusu bozulursa insanın zaman kavramı bozulur. Bir tür depersonalizasyon.) Yiyecekler kifayet etmeyince yeni nesile aşıladılar dünyaca bir hastalık bahane edildi…”
https://www.onaltiyildiz.com/?haber,3811
Dünyaca bir hastalık bahane edildi. Dünyaca ifadesi aslında bunun küresel bir salgın/hastalık olacağını ifade etmek için kullanılmış.
Şimdi uzmanlar da korona virüs ile tad alma duygularının bozulduğunu söylüyorlar.
İşte Japonya’da yayımlanan bir haber:
Uzmanlar, koku ve tat alma duyularının kaybolmasının korona virüs enfeksiyonu belirtisi olabileceğini belirtiyor.
Bazı Korona virüs hastalarının tat ve koku duyularının kaybolduğunu bildirmeleri üzerine uzamanlar hastalığın semptomları olabileceği için bu belirtilere daha çok dikkat etmeye başladılar.
Yokohama'daki Keiyu Hastanesinde bulaşıcı hastalıklarda uzman olan bir doktor olan Norio Sugaya, her ikisinin de soğuk algınlığına neden olduğu bilinen korona virüs veya rinovirüs ile enfekte olduklarında hastaların koku alma duyularının azaldığına dikkat çekti.
Osaka'da bir kulak burun boğaz kliniği şefi Yuji Toyama, “Hastalar, burun semptomları olmasa bile koku veya tat alma duyusunu kaybetmişlerse, onlara dikkat etmek gerekir (korona virüs hastalığı açısından)” dedi.
Sağlık, Çalışma ve Refah Bakanlığı'nda bulaşıcı hastalıklar için bilgi yönetiminden sorumlu olan Hiroshi Umeda, COVID-19'un ayırt edici özellikleri olarak onaylandıklarında bu semptomların tanınabilir belirteç haline gelebileceğine dikkat çekti.
Ayrıca Güney Kore’de Covid-19 salgının etkili olduğu Daegu kentinde bir tıp derneği telefonla yaptığı ankette 3200 korona virüs hastasının 490 tanesinde tat ve koku alma duyularında kayıp olduğunu bildirdi."
Oktan Keleş’i takip edenler meselenin arkaik, şimdi ve geleceğini daha iyi anlayacaklardır.
Emir Yıldızdan
Twiter:@EmirYildizdan
Değerli okuyucumuz,
Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
· Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
· Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
· Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
· Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
· Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
· Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
· Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
· Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.
Yorumlar
+ Yorum Ekle