En Sıcak Konular

İlk Türk Yapımı Helikopter Uçtu

18 Ağustos 2011 16:31 tsi
İlk Türk Yapımı Helikopter Uçtu (TUSAŞ) tarafından üretilen ilk T129 helikopterinin 1. Prototipi ilk uçuşunu 17 Ağustos 2011 tarihinde başarıyla gerçekleştirdi

 
TUSAŞ’IN ÜRETTİĞİ T129 HELİKOPTERİ İLK UÇUŞUNU BAŞARIYLA GERÇEKLEŞTİRDİ  
   
 
 
Türk Havacılık ve Uzay Sanayii A.Ş. (TUSAŞ) tarafından üretilen ilk T129 helikopterinin 1. Prototipi ilk uçuşunu 17 Ağustos 2011 tarihinde başarıyla gerçekleştirdi.

T129 “P6” prototipinin ilk uçuşu TUSAŞ test pilotları tarafından TUSAŞ’ın Akıncı’da (Ankara) bulunan tesislerinde planlanan zamanında ve başarıyla gerçekleştirildi.

Sabah saat 05:30’da havalanan helikopter 90 dakika havada kalarak gerekli tüm testlerini başarıyla tamamladı. Helikopter piste iniş yaptığında projede emeği geçen tüm TUSAŞ’lı çalışanların alkışları ile karşılandı. “Çok başarılı bir test uçuşu gerçekleştirdik” diyen TUSAŞ Test Pilotları Adnan Meral ile Gökhan Korkmaztürk daha sonra tüm ekip ile başarılarını kutladı.

ATAK Helikopter Programı, Türk Kara Kuvvetleri Komutanlığı’nın Taarruz/Taktik Keşif Helikopteri ihtiyacını yüksek teknolojiye sahip özgün aviyonik ekipmanların da entegre edileceği T129 helikopterleri ile karşılamak için başlatılmıştır. Program kapsamında, T129 helikopteri, kullanıcı ihtiyaçları doğrultusunda özgünleştirilip üretilecektir.

TUSAŞ’ta üretimi tamamlanan P6 prototipinin ilk uçuşu, ATAK Programı’nın önemli mihenk taşları arasında yer almaktadır. TUSAŞ’ta üretilecek olan üç adet prototipin ilki olan P6 prototipi TUSAŞ’ın ulaştığı teknolojik seviyeyi göstermektedir.

Kuruluşundan bugüne kadar yaptığı tüm çalışmalarında, Ülkemizin milli gücünü ve bunun bir alt unsuru olan askeri kapasiteyi desteleyecek teknolojik kapasiteyi geliştirmek amacını aklından çıkarmayan TUSAŞ’lılar, faaliyetlerini bu anlayış içinde öncelikle Türk Silahlı Kuvvetleri’nin (TSK) hava-uzay ihtiyaçlarını özgün ve egemen sistemlerle karşılayacak kabiliyet ve ürünleri geliştirme ekseninde yürütmektedir. TUSAŞ; vizyonu ve misyonu doğrultusunda dünyadaki emsallerinden farksız son derece modern ve eksiksiz bir tesis kurarak üretim faaliyetlerine başlamış ve yüksek teknoloji ürünü F-16 Savaşan Şahinler, CN-235 Hafif Nakliye/Deniz Karakol/Gözetleme Uçakları, SF-260D Eğitim Uçakları, Cougar AS-532 Arama Kurtarma (SAR), Silahlı Arama Kurtarma (CSAR) ve Genel Maksat Helikopterleri’nin ortak üretimini başarıyla gerçekleştirmiştir. TUSAŞ, elde ettiği deneyim ve bilgi birikiminden de faydalanarak, sabit ve döner kanatlı hava platformları, insansız hava araçları ve uydu alanlarında tasarım, üretim, modernizasyon, modifikasyon ve sistem entegrasyonu yapabilecek teknolojilere sahip olma yönünde önemli mesafeler katetmiştir.
TUSAŞ’ta 1500’ü mühendis olmak üzere yaklaşık 4000 kaliteli ve deneyimli personel çalışmaktadır.

 
TAİ



Bu haber 3,371 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    ON ALTI YILDIZ'da Ara Internet'te Ara  

    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,548 µs