En Sıcak Konular

Yeni Bir Araştırma, Ay'ın Nasıl Oluştuğuna Işık Tutuyor

10 Mart 2020 10:07 tsi
Yeni Bir Araştırma, Ay'ın Nasıl Oluştuğuna Işık Tutuyor Yeni Bir Araştırma, Ay'ın Nasıl Oluştuğuna Işık Tutuyor

Oktan Keleş, KOPUZ ATA ve Kulbak Bilge Kitabı'nda Ay'ın oluşumu ile ilgili bilgileri vermişti:

"Bayçu Kam, Latif Baba’nın şakasına gülümsedi ve konuşmasına devam etti: “Arananı bulmak  önce Ay sırlarını bilmekle başlar; Ay, Dünya’dan mı koptu, nasıl oluştu, Dünya’dan önce mi sonra mı?  Önce bunu bilmek lazım. Türk kadim bilgisinde uzaydaki Ay başka Aybörk başka. Biz uzaydaki yani Dünya’nın uydusu denen Ay’dan başlayalım:

Uzayda mavimsi bir ‘dönengeç’ vardı. Satürn'ün çemberine benzer toz buz ışık dolu içinde 16 gezegen vardı ki bunların ismi, ‘Ay Gezegenler Topluluğuydu.’ Milyonlarca Dünya zamanında uzayda yüzerdi bu Ay gezegenlerini içinde barındıran dönengeç. Bu dönengeç bu günkü uzay bilim adamlarınca milyonlarca  ışık yılı mı uzaklıkta  tek bir mavi gezegen yıldız olarak tespit edildi. Ancak yakından görülmesi için çok güçlü teleskoplara ihtiyaç var. Bu dönengeci tek yıldız gezegen sanıyorlar. Oysa bu bir felek dönengeç ve içinde Ay Gezegenlerini barındıran bir sistem. Bu sistem uzayda yüzer, bir an bu gün dünyanın bulunduğu sisteme yaklaştı mavi bir gezegen ve 16 Ay gezegenini içinde sırlayan dönengeç uzayda tarihi bir ana şahitlik etti.”

...

 https://www.onaltiyildiz.com/?haber,5552 

 https://www.onaltiyildiz.com/?haber,5598 

 https://www.youtube.com/watch?v=edWEZ1VH7Tg

 Yeni Bir Araştırma, Ay'ın Nasıl Oluştuğuna Işık Tutuyor

Dünya’nın tek doğal uydusu Ay’ın nasıl oluştuğu uzun zamandır tartışılıyor. Önde gelen açıklamalardan biri, Ay’ın erken evredeki Dünya ile 4,5 milyar yıl önce gezegenimiz ile çarpıştığı varsayılan Theia gezegenini baz alıyor. Bu da Büyük Sıçrama veya Theia Etkisi olarak adlandırılan devasa etki hipotezi olarak biliniyor ancak bunun nasıl gerçekleştiğine dair ayrıntılar net değil ve bilim insanlarının hâlâ açıklamakta zorlandıkları birçok gözlem var. Gelin bu konuda yapılan yeni çalışmaya yakından bakalım.

Hakemli bilimsel dergi Nature Geoscience’ta yayınlanan yeni bir çalışma, çarpışmayı çevreleyen en büyük gizemlerden birini çözerek gerçekte ne olduğuna ışık tuttu. Devasa etki hipotezine göre Theia, kabaca Mars büyüklüğünde veya Dünya çapının yarısı kadar bir boyuttaydı ve 4,5 milyar yıl önce gelişmekte olan Dünya'ya çarptı.

Çarpışma, magmayı oluşturmak için yeterli ısı üretti ve Dünya'nın yörüngesine çok sayıda enkaz bıraktı. Bu enkaz daha sonra Ay’ı oluşturdu. Konuyla ilgili olarak aşağıdaki videoyu izleyebilirsiniz.

Ay nasıl oluştu?

Teori, Dünya ve Ay'ın birbirleri etrafında dönme yönünü ve hızını açıklıyor. Ay, kendi etrafında dönerken Dünya'ya hep aynı yüzünü gösterir. Biraz daha detaylandıracak olursak, Ay, Dünya etrafında her 1 dönüşü sırasında kendi etrafında da 1 defa döner. Yani kendi ekseni etrafında dönüş süresi ile Dünya etrafında dönüş süresi neredeyse aynıdır. Bunun sonucunda da Ay’ın her zaman aynı yüzünü görürüz.

Bilgisayar modelleri Ay'ın oluşumuyla ilgili olaylara dair çıkarımlar yaptı. Tüm gözlemlere en uygun modeller, Ay'ın yaklaşık %80 oranında Theia kaynaklı maddeden oluşması gerektiğini gösteriyor. Dünya ile  Ay arasındaki benzerlikse Theia'nın Dünya'ya hızla çarparak Ay'ı koparması ve eriyip birbirine karışmasından kaynaklanıyor.

Bir teori, Theia ve erken evredeki Dünya'nın başlangıçta aynı yapıya sahip olması gerektiğini söylüyor fakat bu ihtimal olası değil zira Güneş sistemindeki her gezegen kendine has yapıya sahip. Bir diğer teoriye göreyse 2 gök cisminin karışması, beklenenden çok daha kusursuzdu. Bu da Ay yüzeyinde Theia izlerinin oldukça düşük olması anlamına geliyor.

Yeni çalışma; bu ikilemi, Dünya'nın ve Ay'ın daha önce düşünüldüğü gibi olmadığını göstererek çözüyor. Araştırmacılar, Apollo astronotları tarafından Ay'dan dönen kayalarda oksijen elementinin izotoplarının dağılımına yüksek bir hassasiyetle baktılar. Çalışma, oksijen izotop bileşiminde Dünya ve Ay arasında küçük bir fark olduğunu gösteriyor ve profillerinin hepsi aynı değil. Dahası, Ay'ın yüzeyinden kayalara baktığınızda fark artıyor ve Dünya'dan daha hafif oksijen izotopları ortaya çıkıyor.

Yani Theia ve Dünya aynı değildi. Ay ve Dünya da aynı değil ancak sonuçlar bize Theia'nın kendisi hakkında biraz daha bilgi veriyor. Yer çekimi nedeniyle Güneş’e daha yakın olan daha ağır izotoplardan biraz daha beklenebilir. Dünya ile karşılaştırıldığında Theia'nın daha hafif oksijen izotoplarına sahip olması gerekirdi.

https://www.webtekno.com/ay-nasil-olustu-yeni-arastirma-h87513.html



Bu haber 3,311 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    ON ALTI YILDIZ'da Ara Internet'te Ara  

    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,448 µs