En Sıcak Konular

Oktan Keleş'in Makalesi: Göz ve Bilgisayar

14 Nisan 2013 00:19 tsi
Oktan Keleş'in Makalesi: Göz ve Bilgisayar Dr. Aytekin Bulut kardeşimizin analizi...

Oktan Bey'in yardıma ihtiyacı olmasa da..

Oktan Keleş dostumuzun yazılarını bir süredir takip ediyor, zaman zaman ve özellikle de kendi alanıma giren (Tıp) konularda ben de yorumlarımı paylaşmaya gayret ediyorum.

http://www.onaltiyildiz.com/haber.php?haber_id=229

Görme fizyolojisinin en kapsamlı bilgilerinin, hem de tıp doktoru olmayan biri tarafından bu denli doğru ve hedefe yönelik olarak ele alındığı bu son yazısını okuyunca yine kendi görüşlerimi de paylaşma heyecanı hissetim içimde.. Öncelikle şu görme olayını bir parça teknik de olsa size kısaca özetleyeyim dostlar ve sonra Oktan Bey'in aslında şeytanilere hangi “derin” mesajı verdiğini daha iyi anlamanıza yardımcı olacağını ümit ettiğim bazı bilgiler paylaşayım istiyorum sizinle.

Başlayalım öyleyse; çevremizdeki ışık ve cisimlerin görüntüleri bizim adına duyusal retina (gözün ağ katmanı) dediğimiz, çok katlı bir yapısı olan ve ışık enerjisini sinirsel uyarıya çeviren bir yerdeki foto-reseptör dediğimiz ışık algılayıcısı hücreler tarafından alınır. Duyusal retina çok basit bir anlatımla sinir hücreleri ve destek hücrelerinden oluşmaktadır. Bu ışığı algılama işlemi işte bu foto-reseptörlerin dış segmentlerindeki yüzlerce disk şeklindeki yapıların içinde bulunan vizüel (görsel) pigmentler dediğimiz özel maddeler tarafından yapılır, Allah-ü alem. Bunlardan Rod dediğimiz reseptörler için özelleşmiş olan rodopsin ve kon reseptörleri için iodopsin denilen biyokimyasal maddeler esas olarak retinal (Vitamin A aldehit) ve opsinden oluşur. Işığın etkisi ile ayrılan bu iki madde, sinir hücrelerinin membran (hücre zarı) potansiyellerinde yol açtığı değişiklik ile bir impuls (uyarı) yaratır. Bu impuls fotokimyasal olaylarla elektriksel impuls olarak optik sinire, oradan da oksipital korteksteki görme merkezlerine gönderilir ve de görmüş oluruz. Umarım çok karışık olmadı buraya kadar.

Devam edelim; Oktan Bey'in bahsettiği bu özelleşmiş bilgisayarlar aracılığı ile kullanıcının göz retinasına yapılan müdahale, göze hakikaten bir enerji yükler mi? Ve bu negatif enerji süresine bağlı olarak o göze bakışları ile elektronik başka cihazları bozabilecek, etkileyebilecek bir konum kazandırır mı gerçekten? Bu soruyu (ki cevabı “EVET”tir uzatmadan söyleyeyim) yanıtlamak için size maalesef  bir başka bilgi bloğu daha sunmalıyım öncelikle. Yukarıda zikrettiğim foto-reseptör mozaiği, kerameti kendinden menkul bir biçimde, görsel dünyadaki imajları sürekli bir şekilde alır ve iletir, retinanın diğer nöronal elementleri de bu görüntülerin kalitesini artırır ve özelliklerini değiştirir. Beynin arka bölgesi olan oksipital kortekse sunulan da çözümlenmesi gereken şifreler değil, değişik polarizasyonda kontrast (retina nöronal elementleri tarafından oluşturulan on-off sistemleri), kontrast ve hareketli objelerle ilgili bilgiler, renk, ve görsel çevredeki birçok özelliklere (hareket yönü ve kenar özellikleri gibi) ait detaylı bilgilerdir. Beyin korteksi ile karşılaştırıldığındaki daha sade ve kompakt yapısına rağmen işte bu retina aslında hayli sofistike (karmaşık-gelişmiş) bir bilgi işleme kapasitesine sahiptir. Retina bütün bu fonksiyonlarını nöronal elementlerin (foto-reseptörler, bipolar hücreler, horizontal hücreler, amakrin hücreler, ganglion hücreleri ve - buraya özel dikkat – son 1-2 yıldır bilinen interplexiform hücreler) aralarında oluşturdukları sinaptik yapılar dediğimiz birleşimsel oluşumlar (dış ve iç plexiform tabakalar), ve destek glia dokusu (Müller hücreleri, astrositler, mikroglialar) sayesinde sürdürür. İşte bu son keşfedilen bazı hücreler sayesinde artık biliyoruz ki, özelleştirilmiş bazı yüksek odaklayıcı vasıflı ışık/veri kaynaklarından göze (retiaya) yapılacak fiziksel/fotomekanik aktarımlar göze bir enerji yükler. Ve bu karmaşık şebeke aynı biçimde mirrorize (aynalayıcı) olma özelliği ile bu veriyi bir başka foto-refraktif mekana (başka bir cihaz, başka bir göz, başka bir ekran vs.) aktarabilir.

Yani Oktan Bey yaptığı uyarıda çok haklıdır dostlar.. Artık bitirsem iyi olur sanırım, okumaktan yorulmuşsunuzdur.. Ama tavsiyem odur ki, tekrar okuyun ve içselleştirin.

Dr. Aytekin Bulut  

NOT: Dr. Aytekin Bey’e bu güzel açıklamaları için teşekkür ediyoruz. Aytekin Bey’in  bu güzel yorumunu – telefonu olmadığı için kendisine ulaşamadık- haber köşemizde değerlendirerek, konun daha iyi anlaşılmasını arzu ettik.



Bu haber 6,135 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    ON ALTI YILDIZ'da Ara Internet'te Ara  

    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    7,198 µs