En Sıcak Konular

Uzaylılar Venüs'ün Bulutlarında mı Saklanıyor?

22 Aralık 2021 22:59 tsi
Uzaylılar Venüs'ün Bulutlarında mı Saklanıyor? Bilim insanları, gezegendeki amonyağın yaşam belirtisi olabileceğini söylüyor.

Uzaylılar Venüs'ün Bulutlarında mı Saklanıyor?

 

Bilim insanları, gezegendeki amonyağın yaşam belirtisi olabileceğini söylüyor.

Bilim insanları, asidi nötrleştiren muhtemel yaşam formlarının Venüs'ün bulutlarını yaşanabilir hale getirebileceğini ortaya koydu.

Dünya'daki amonyak, suda yaşayan organizmalardan kaynaklanan bir artık. Venüs'te 1970'lerde tespit edilen amonyağın varlığıysa bilim insanlarının kafasını kurcalıyor. Zira yapılan bütün hesaplamalar, gezegende amonyağın herhangi bir kimyasal süreçle ortaya çıkmaması gerektiğini gösteriyor.

Venüs'te ortam yaşama elverişli de değil. Karbondioksitle kaplı atmosferi ve kurşunu eritecek yüzey sıcaklığıyla gezegen, kavrulmuş ve boğucu bir ortama sahip. Gezegenin bulutları da insanların derisinde delik açmaya yetecek kadar yakıcı sülfürik asit damlacıklarıyla kaplı.

Ancak Proceedings of the National Academy of Sciences adlı hakemli bilimsel dergide dün yayımlanan çalışmada bir araştırma ekibi, yaşamın Venüs'ün asidik ortamını nötrleştirebileceği ve bulutlarda yaşanabilir ortam yaratabileceği bir kimyasal süreç belirledi.

Çalışmada, Venüs'te yıllardır açıklanamayan oksijen, su buharı ve kükürt dioksit varlığı gibi durumlar incelendi. Araştırma ekibi, bunların tozla açıklanıp açıklanamayacağını test etti. Ancak böyle bir durumun büyük miktarda toz gerektirdiği ve bunun olmadığı görüldü.

Bilim insanları daha sonra sıradışı durumların amonyakla açıklanıp açıklanamayacağını araştırdı. Bulgular, muhtemel uzaylıların amonyak ürettiği takdirde oksijenin de meydana geleceğini gösterdi. Ayrıca amonyak, sülfürik asit damlacıklarında çözülüp bölgeyi nötralize edebilir. Bu kimyasal süreç de kükürt dioksitin çözülmesini tetikleyebilir.

Bu sayede bulutların pH'sinin (asitlik derecesi) kabaca eksi 11'den sıfıra gelebileceği tespit edildi. Bu seviye hâlâ çok asidik olsa da yaşama elverişli.

Amonyağın kaynağı biyolojik kökenli olabilir

Ekip ayrıca amonyağın kaynağının volkanik patlama veya yıldırım gibi doğal afetler yerine biyolojik kökenli olabileceğini söyledi.

Çalışmanın yazarlarından, Cardiff Üniversitesi Fizik ve Astronomi Bölümü akademisyeni William Bains "Venüs'ün bulutlarında bir şey amonyak yapıyorsa bu, damlacıkların bir kısmını nötralize ederek potansiyel olarak daha yaşanabilir hale getirecektir" dedi ve şöyle devam etti:

Venüs'ün bulutlarında yaşam için üstesinden gelinmesi gereken daha birçok zorluk var.. İlk olarak orada neredeyse hiç su yok. Bildiğimiz bütün yaşamınsa suya ihtiyacı var. Ama eğer orada yaşam varsa, asidi nötralize etmek bulutları düşündüğümüzden biraz daha yaşanabilir hale getirecektir. 

 

Haber: www.indyturk.com 



Bu haber 1,299 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    ON ALTI YILDIZ'da Ara Internet'te Ara  

    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,971 µs