En Sıcak Konular

Bilim İnsanları Laboratuvarda En Gelişkin Mideyi Üretti: Asit Bile Salgılıyor

20 Aralık 2021 20:57 tsi
Bilim İnsanları Laboratuvarda En Gelişkin Mideyi Üretti: Asit Bile Salgılıyor Farelere nakledilen organoidler bin kat fazla büyüdü

Bilim İnsanları Laboratuvarda En Gelişkin Mideyi Üretti: Asit Bile Salgılıyor

 

Farelere nakledilen organoidler bin kat fazla büyüdü.

ABD'deki Cincinnati Çocuk Hastanesi Tıp Merkezi'nden bilim insanları, kasılıp asit üretebilen, şimdiye kadarki en gelişmiş mide organoidlerini oluşturduklarını açıkladı.

Organların minyatürleştirilmiş ve basitleştirilmiş versiyonu olan organoidler ve bunların üretimine odaklanan rejeneratif tıp, organ nakli için küresel talep arttıkça daha da popülerleşiyor.

Bu alanda görev alan bilim insanları laboratuvar ortamında kök hücrelerden organlar üretmeye çalışıyor. Bunlar genellikle gerçek muadillerine benzeyen küçük, üç boyutlu organlar oluyor.

Daha önce araştırmacılar, insan derisinden alınan hücrelerle minyatür karaciğerler üretmişti. Bir başka örnekte ise susam büyüklüğünde, kalp benzeri bir kütle oluşturulmuştu.

Şimdiyse hakemli bilimsel dergi Stem Cell'de yayımlanan bir araştırma kapsamında mini mideler üretildi.


Mini mide nasıl çalışıyor?

Araştırma ekibi, insandan alınan ve embriyonun erken safhalarında oluşan luripotent kök hücrelerini temel aldı. Daha sonra bu kök hücreler, mini midelerin asit üretimi gibi yetenekler kazanması için üç ana hücre katmanına dönüştürüldü: Enterik glia hücreleri, mezenkimal hücreler ve epitelyal öncüler.

Araştırmanın baş yazarı Alexandra Eicher, "Bu hücrelerden asit üreten bezleri içeren mide dokusunu oluşturduk" diye konuştu.

Mini mideler daha sonra büyüme süreçlerinin daha da ilerlemesi için farelere nakledildi. Bunun sonucunda organoidlerin farelerde artan kan akışı ve genişleyen alan sayesinde, laboratuvar ortamına kıyasla bin kat daha fazla büyüdüğü görüldü.

Hatta mini midelerde Brunner bezi gibi eksik olan başka özellikler bile gelişmişti. Bu bezler normalde salgıladıkları mukus sayesinde üst bağırsağı midenin asitli içeriğinden koruyor.

Araştırmacılar, çoklu öncü hücrelerden organoid yetiştirme tekniğinin diğer mini organlara da uygulanabileceğini belirtiyor. Böylelikle daha gerçekçi organ modelleri oluşturmak mümkün olabilir.

Nihai hedef ise insana nakledilebilecek boyutta ve yeterlilikle organlar üretmek. Araştırmanın ortak yazarı James Wells, bunu şöyle açıklıyor:

Cincinnati Çocuk Hastanesi'nden yakın zamanda gelen hibe sayesinde bu ekibin üyeleri, şimdi 2030'a kadar hastalara nakil hedefiyle tedavi edici kalitede organoidlerin üretimi için çalışıyor. 

 

Haber: www.indyturk.com 



Bu haber 1,153 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    ON ALTI YILDIZ'da Ara Internet'te Ara  

    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    7,559 µs