En Sıcak Konular

İlk 3D Biyonik Göz Üretildi

12 Haziran 2020 07:00 tsi
 İlk 3D Biyonik Göz Üretildi Bilim İnsanları, Dünyanın İlk 3D Biyonik Gözünü Üretti

Bilim İnsanları, Dünyanın İlk 3D Biyonik Gözünü Üretti

Bilim dünyası sandığımızdan çok daha hızlı ilerliyor ve yapay zeka, geleceği şekillendirecek tek etmen olmayabilir. Yapay organlar ve biyonik uzuvlar derken bilim insanları şimdi de, gerçeğinden daha iyi görme yetisi vadeden dünyanın ilk 3D biyonik gözünü geliştirdiler.

Dünya üzerindeki etkisini giderek artıran robotik teknolojisi, geçmişte yalnızca bilim kurgu filmlerinde gördüğümüz biyonik uzuvları gerçek hayatın bir parçası haline getirdi. Genetik, biyofabrikasyon, biyofizik ve teknoloji gibi alanlarda kat edilen mesafe, aslında bizleri biyonik bir geleceğe hazırlanıyor.

Daha önce el, kol ve bacak gibi uzuvların gerçeklerine çok benzeyen biyonik uzuvlarına tanık olmuştuk. Hatırlayan okuyucularımız olacaktır; geçtiğimiz günlerde ise ABD’de bulunan Pittsburgh Üniversitesi’nden bilim insanlarının, cilt hücrelerinden minyatür insan karaciğerleri oluşturmayı başardığını sizlerle paylaşmıştık.

İnsan gözü inanılmaz derecede karmaşık bir yapı olduğu için, tersine mühendislik yapılması oldukça zor bir organ. Buna karşın popüler bilim dergisi Nature’da yayınlanan çalışmaya göre araştırmacılar, gerçeğinden daha iyi görme potansiyeline sahip dünyanın ilk üç boyutlu yapay gözünü geliştirdiler.

Biyonik gözler, görme yetilerini kaybeden insanlara veya doğuştan görme engelli olan insanlara yeni bir umut kapısı olabilir. Halihazırda Bionic Vision Australia ve Second Sight gibi bazı şirketler, hastalara implante edilmek için çok gelişmiş biyonik gözler geliştiriyor. 

Piyasadaki yapay gözler, merkezinde kamera bulunan bir gözlükle çalışıyor. Buradan elde edilen veriler, vücuda takılan küçük bir ünite tarafından işleniyor ve daha sonra kullanıcının retinasındaki implanta gönderiliyor. Ardından bu sinyaller beynin görsel merkezlerine iletiliyor. Söz konusu teknolojiyi deneyimleyen görme engelli kişiler, belli seviyelerde görme yetisi kazandıklarını söylüyor. Bununla birlikte araştırmalar, bu tür biyonik gözlerin çizgili görüntüler üretebileceğini ve hızlı hareketleri yakalamak için çok yavaş olduğunu gösteriyor.

Hong Kong Bilim ve Teknoloji Üniversitesi'ndeki bilim insanları tarafından geliştirilen ve Elektrokimyasal Göz (EC-Eye) olarak adlandırılan dünyanın ilk 3D yapay gözü, kamera gibi iki boyutlu bir görüntü sensörü kullanmak yerine, içbükey bir eğriye sahip gerçek bir retinadan modellendi.

Bu yüzey, bir insan retinasında fotoreseptörleri taklit etmek için tasarlanmış bir dizi küçük ışık sensörü ile donatıldı. Sensörler daha sonra optik sinir görevi gören sıvı metalden yapılmış bir kablo demetine bağlandı. EC-Eye'ı test eden ekip, yapay gözün nispeten net bir şekilde görüntü yakalayabildiğini gözlemledi.


https://www.webtekno.com/ilk-3d-biyonik-gozu-uretildi-h94588.html


Bu haber 2,610 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    ON ALTI YILDIZ'da Ara Internet'te Ara  

    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    6,140 µs