En Sıcak Konular

Mayıs Ayının En Önemli 10 Arkeoloji Haberi

1 Haziran 2020 08:44 tsi
Mayıs Ayının En Önemli 10 Arkeoloji Haberi 2020 Mayıs Ayının En Önemli 10 Arkeoloji Haberi


Mayıs ayında Türkiye’de ve dünyada yapılmış en ilginç ve önemli arkeolojik keşifleri bu listede derledik.

10- Son Dinozorlar Arasında Yaşayan ‘Çılgın Canavar’ Bulundu

‘Çılgın canavar’ olarak adlandırılan kedi büyüklüğünde bir memeli, dünyadaki son dinozorların arasında Madagaskar’da yaşadı.

Araştırmacılar, kabaca evcil bir kedinin büyüklüğünde olan bu hayvanın son dinozorlarla yaşadığına inanıyorlar. C: Reuters

Yeni tanımlanan 66 milyon yıllık fosilin detayları, Nature dergisinde yayımlandı. Bu keşif, memelilerin evrimsel tarihlerindeki bu noktada genellikle çok küçük (fare kadar) oldukları varsayımlarına meydan okuyor.  Bilim insanları, Adalatherium hui olarak adlandırılan porsuk benzeri yaratığın muhtemelen bir tünel kazıcı olduğunu düşünüyorlar.

Haber hakkında detaylı bilgi için tıklayın.

9- Bazı Avcı Toplayıcı Kadınlar Çatışmalarda Savaşıyordu

Kaliforniya’daki avcı toplayıcılara ve Moğolistan’daki göçmen topluluklara ait iskelet kanıtları, bir zamanlar bu popülasyonlarda kadın savaşçılar olduğunu gösterdi.

Moğolistan’da eski bir mezara gömülü iki kişinin iskeletleri arasında, at binme, yay ve ok kullanan bir savaşçı olabilecek bir kadın (solda) bulunuyor. C: C. Lee

Yapılan çalışmalar, cinsiyete dayalı iş bölümlerinin eski toplumları karakterize ettiğini, ancak sıklıkla varsayıldığı kadar katı bir şekilde uygulanmadığını ileri sürüyor. Analizler, Moğolistan’da göçebe çobanların, bazı kadınları siyasi türbülans ve Xianbei dönemi olarak bilinen sık çatışmalar sırasında savaşçı olarak eğittiklerini gösteriyor. Xianbei dönemi 147 ila 552 yılları arasındaydı.

Haber hakkında detaylı bilgi için tıklayın.

8- Mısır’da Bilinmeyen Yılan Kültünün Kanıtları Bulundu

Antik Mısır ‘cenaze evindeki’ nadir bulgular, daha önce bilinmeyen ve özel bir inanan grubuna sahip olan yılan tanrıçasına işaret ediyor.

Yeraltı odaları farklı koşullarda korunan mumyalar ile doluydu.

Ürkütücü fotoğraflarda, Kahire’nin 32 km güneyindeki Sakkara kumlarının altında yayılan bir ‘ölüler şehri’ görülüyor. Mezardaki en şaşırtıcı bulgu, bir yılan tanrıçasına ibadet eden ve daha önce bilinmeyen bir kültün kanıtıydı. Komplekste bulunan üç mumya üzerindeki yazıtlar, onların ‘Niut-Shaes Rahipleri’ olduklarını gösteriyor.

Haber hakkında detaylı bilgi için tıklayın.

7- Pompeii’de Geri Dönüşüme Dair Kanıtlar Bulundu

Yapılan kazılar, surların dışına çıkarılan çöplerin sadece bir köşeye atılmadığını; toplanıp, ayıklanıp, yeniden satıldığını gösteriyor.

Fausto ve Felice Niccolini’nin The Houses and Monuments of Pompeii eserindeki şehir meydanının bir kopyası, 1854-96. C: DEA/G Dagli Orti/De Agostini via Getty

Romalılar döşeme altı ısıtmaları, su kanalları inşa etme ve betonu bir inşaat malzemesi olarak kullanma konusunda çağının ötesinde uzman mühendislerdi. Görünüşe göre çöplerini geri dönüştürme konusunda da uzmanlardı. MS 79 yılında Vezüv yanardağı patladığında volkanik küller altında kalan şehrin surlarının dışındaki devasa atık yığınlarının, aslında yeniden kullanılmak üzere depolandıkları keşfedildi.

Haber hakkında detaylı bilgi için tıklayın.

6- Kamboçya Ormanında Khmerlere Ait Kent Bulundu

Mahendraparvata olarak bilinen ve 8. yüzyıla tarihlenen Khmer İmparatorluğu’na ait metropol sonunda bulundu.

Mahendraparvata Antik kenti, Phnom Kulen’in yoğun bitki örtüsü altında gizli. C: Archaeology Development Foundation

Eski taş yazıtlar Mahendraparvata adlı bir şehrin hikayelerini anlatıyor. Bir zamanlar oldukça güçlü olan bu metropol, Güneydoğu Asya’da 9. ila 15. yüzyıllar arasında hüküm süren Khmer imparatorluğunun ilk başkentlerinden biriydi. Uzun zamandır antik kentin, Angkor Wat tapınağından çok uzak olmayan bir Kamboçya dağındaki yoğun bitki örtüsünün altına gizlendiğine inanılıyordu.

Haber hakkında detaylı bilgi için tıklayın.

5- Bilinen İlk Yüzen Dinozor Bulundu: Spinosaurus

Bu dev yırtıcıya ait yeni bir fosil kuyruk, dinozorların nasıl ve nerede yaşadığına dair anlayışımızı sarsarak genişletiyor.

İki Spinosaurus, günümüzde Fas’ta bulanan akarsu sistemi Kem Kem’deki sularda, prehistorik bir testere balığı olan Onchopristis avlıyor. C: Jason Treat, NG Staff, and Mesa SchumacherArt: Davide Bonadonna Dr. Nizar Ibrahim, University of Detroit Mercy

Bilim insanları uzun zamandır dinozorların suda yaşadığı fikrine karşıydı. Şimdi ise uluslararası araştırmacı ekibi, en uzun avcı olarak bilinen Spinosaurus aegyptiacus’un suda yaşadığını ve büyük nehirlerde kuyruğu vasıtasıyla hareket ederek avlandığına dair kesin kanıtlar buldu. Bulgular, ilk defa bir dinozorda bu tür bir  adaptasyon olma özelliğini taşıyor.

Haber hakkında detaylı bilgi için tıklayın.

4- Suriye’deki 13.000 Yıllık Köyü Kuyrukluyıldız Yok Etmiş

Muhtemelen 12.800 yıl önce atmosferde patlayan bir kuyruklu yıldız, Suriye’de bilinen ilk çiftçileri barındırdığı düşünülen Abu Hureyra’yı yok etti.

Kozmik çarpışmayı canlandıran bir resim. C: Jennifer Rice/CometResearchGroup.org

Abu Hureyra’nın avcı-toplayıcılarının bu alışılmadık çiftçilik yapma fikrini tam olarak nereden aldığı asla öğrenilemeyebilir. Ancak toprakta bulunan ilginç parçacıkların analizine göre bu göçebeler, patlayan bir kuyruklu yıldıza şahitlik etmişlerdi. Bu araştırmanın arkasındaki ekip, kozmik çarpışmanın kültürel bir rol oynamış olabileceğini düşünüyor.

Haber hakkında detaylı bilgi için tıklayın.

3- Sibirya’da Amerika Yerlisi Soyundan 14.000 Yıllık Adam Bulundu

Fosilleşmiş bir dişe yapılan DNA analizine göre, yaklaşık 14.000 yıl önce Sibirya’da yaşamış bir adam, Amerika yerlisi soyuna sahip kişilerde görülen genlerin spesifik karışımına sahip olduğu bilinen en eski kişi oldu.

1976 yılında Selenga Nehri’nin kıyısında, Buryatia Cumhuriyeti’nin Kyakhtinski Bölgesi’ndeki (Rusya) Ust-Kyakhta köyü yakınlarında bulunan Ust’-Kyakhta-3 sahasının kazısı. C: A. P. Okladnikov

Bu keşif, eski Sibirya ve Amerika yerlileri arasındaki bağlantının düşünüldüğünden çok daha derin ve güçlü olduğunu gösteriyor. Analizler, Amerika yerlisi halkında yaygın olarak bulunan, eski Kuzey Avrasya ve Kuzeydoğu Asya soyunun özel karışımına sahip olan adamın şimdiye kadar keşfedilen en eski insan olduğunu ortaya çıkardı. Dünyada daha önce bilinen benzer atalara sahip en eski birey yaklaşık 11.500 yıl önce yaşamıştı.

Haber hakkında detaylı bilgi için tıklayın.

2- Neandertal Geni Taşıyan Kadınlar Daha Doğurgan

Yapılan araştırmaya göre, bir tür Neandertal genini taşıyan kadınlar diğerlerine göre daha fazla doğurgan.

Başında kuş tüyleriyle, Nana isimli Neandertal kadın rekonstrüksiyonu, Gibraltar Müzesi C: S. Finalyson/ Gibraltar Ulusal Müzesi

Progesteron, adet döngüsünde ve hamilelikte önemli bir rol oynayan bir hormon. 450.000’den fazla katılımcının (aralarında 244.000 tanesi kadın) biyo-banka verilerinin analizi, Avrupa’daki üç kadından neredeyse birinin progesteron reseptörünü Neandertallerden miras aldığını gösteriyor. Bu kadınlardan yüzde 29’u Neandertal reseptörünün bir kopyasını ve yüzde üçü iki kopyasını taşıyor. Yapılan çalışma, reseptörün Neandertal varyantını taşıyan kadınların erken hamilelik sırasında daha az kanama, daha az düşük yapma ve daha fazla çocuk doğurma eğiliminde olduğunu gösteriyor.

Haber hakkında detaylı bilgi için tıklayın.

1- İtalya’da Roma Villasına Ait Etkileyici Mozaik Taban Keşfedildi

Kuzey İtalya’daki bir üzüm bağının altında, bir Roma villasının tabanını süsleyen büyüleyici mozaik taban keşfedildi.

C: Negrar di Valpolicella

Verona’nın kuzeyindeki Negrar di Valpolicella komünündeki araştırmacılar, toprağın sadece birkaç metre altında gömülü olan iyi korunmuş mozaik tabanın görüntülerini yayımladılar. Görüntülerde, bozulmamış mozaik taban ve villanın temelleri görülebiliyor. Yapılan açıklama göre, onlarca yıllık başarısız denemeden sonra araştırmacılar nihayet muhteşem keşfi gerçekleştirebildi.

Haber hakkında detaylı bilgi için tıklayın.

BONUS

Hasankeyf’te Kültürel ve Doğal Mirasımızı Bıraktık

Resmi açılışı yapılan Ilısu Barajı’ndaki altı türbinden birincisi devreye alındı. Geride ise Hasankeyf’te bıraktığımız kültürel ve doğal mirasımız kaldı.

Zeynel Bey Türbesi taşınırken

 https://arkeofili.com/2020-mayis-ayinin-en-onemli-10-arkeoloji-haberi/



Bu haber 2,944 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    ON ALTI YILDIZ'da Ara Internet'te Ara  

    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    7,251 µs