En Sıcak Konular

Acı Bir Şeker Dersi

19 Aralık 2019 16:32 tsi
Acı Bir Şeker Dersi Türkiye zarar ediyor diye fabrikaları özelleştirirken, Rusya çiftçisine destek vererek pancar ürettirip Türkiye’ye şeker satmaya başladı

Acı bir şeker dersi

Türkiye zarar ediyor diye fabrikaları özelleştirirken, Rusya çiftçisine destek vererek pancar ürettirip  Türkiye’ye şeker satmaya başladı


 
Türkiye’nin Rusya’dan pancar dersi alması gerekiyor. Türkiye’nin tarihinde ilk kez Rusya’dan şeker ithal etmesiyle, şeker pancarının ülkeler için ne kadar stratejik bir öneme sahip olduğu bir kez daha ortaya çıktı. Rusya, dünyanın en pahalı şekerini üretmesine rağmen, çiftçiyi desteklemek için ve şeker pancarının stratejik öneminden dolayı kendi şeker ihtiyacının üstünde şeker ürettirerek, yurt dışına ihraç ediyor.

İLK KEZ PİYASAYA GİRDİ... “S-400 DE SATARIM, ŞEKER DE”

Türkiye, Rusya’dan tarihinde ilk kez şeker ithal etti. Yapılan ithalat miktar bazında (1400 ton) çok düşük bir rakam olsa da pancar ülkesi olan Türkiye’nin Rusya’dan şeker ithal etmesi sektörde büyük bir kaygıyla karşılandı. Rusya’dan dahilde işleme rejimi kapsamında şeker ithal edilirken, ithal edilen şekerler iç piyasada kullanılmayacak. Dahilde işleme rejimi kapsamında Türkiye 2018 yılında da şeker ithal ederken, şeker ithalatı yapılan ülkelerin arasına ilk kez Rusya da girmiş oldu. Türkiye, 2018 yılında dahilde işleme rejimi kapsamında Fas, Cezayir, Brezilya ve Hindistan’dan dünya şeker borsası fiyatından 100 bin tonun üzerinde şeker ithal etmişti. 

RUSYA, PANCAR ÇİFTÇİSİNİ BÖYLE DESTEKLİYOR 

Rusya’dan yapılan şeker ithalatı, Türkiye’nin şeker pancarına karşı uyguladığı çarpık bir politikayı da gözler önüne serdi. Şeker fabrikaları zarar ediyor gerekçesiyle özelleştirilerek elden çıkarılırken, pancar üretimi de dünya şeker piyasasıyla rekabet edilemediği gerekçesiyle kotayla sınırlandırılıyor. Ancak üretim maliyetleri Türkiye’den daha yüksek olmasına rağmen Rusya çiftçisini desteklemek için ülkenin şeker ihtiyacının üstünde pancar üretimine müsaade ediyor. Rusya, pancar üretiminin ülke tarımı için taşıdığı önemden dolayı, dünya şeker borsa fiyatından daha pahalı da olsa çiftçisine pancar ürettirerek, elde edilen fazla şekeri de zararına yurt dışına ihraç ediyor.

10 FABRİKASINI SATAN TÜRKİYE DERS ALMALI

Rusya’nın kendi çiftçisine ülkenin ihtiyacının üstünde pancar ürettirerek, elde edilen fazla şekeri de zararına yurt dışına ihraç etmesi, şeker pancarının ülke tarımı için ne kadar stratejik bir öneme sahip olduğunu gösteriyor. Rusya’nın borsa fiyatından çok ucuza şeker alma imkânı varken, yüksek maliyetle kendi çiftçisine pancar ürettirmesi şeker pancarına verilen önemi gözler önüne sererken, Türkiye’de 10 tane şeker fabrikası bakkal dükkânı satılır gibi hiçbir stratejiye dayanmadan özelleştirilmişti. 

TÜrkiye, Rusya’dan tarihinde ilk kez şeker ithal etti. Yapılan ithalat miktar bazında (1400 ton) çok düşük bir rakam olsa da pancar ülkesi olan Türkiye’nin Rusya’dan şeker ithal etmesi sektörde büyük bir kaygıyla karşılandı. Rusya’dan dahilde işleme rejimi kapsamında şeker ithal edilirken, ithal edilen şekerler iç piyasada kullanılmayacak. Dahilde işleme rejimi kapsamında Türkiye 2018 yılında da şeker ithal ederken, şeker ithalatı yapılan ülkelerin arasında ilk kez Rusya’da girmiş oldu. Türkiye, 2018 yılında dahilde işleme rejimi kapsamında Fas, Cezayir, Brezilya ve Hindistan’dan dünya şeker borsası fiyatından 100 bin tonun üzerinde şeker ithal etmişti. Dahilde işleme rejimi kapsamında da olsa Türkiye’nin şu anda şeker açığının bulunmamasına rağmen şeker ithalatının yapılması düşündürücü bulunuyor. 2018 yılında yapılan ithalat döneminde de ülkede şeker açığının bulunmamasına rağmen şeker açığı gerekçe gösterilmişti.

NASIL KONTROL EDİLECEK?

Dahilde işleme rejimi kapsamında ithal edilen şekerin, ihraç amaçlı ürünlerde kullanılması gerekiyor. İthal edilen bu şekerlerin yurt içinde kullanılıp kullanılmadığının denetimi daha öncesinde Şeker Kurumu tarafından yapılıyordu. Şeker Kurumu, kapatılarak bütün yetkiler Tarım ve Orman Bakanlığı bünyesinde kurulan Şeker Dairesi Başkanlığına devredildi. Şeker Dairesi Başkanlığının, şeker pancarının ekimiyle ilgili süreçleri sağlıklı bir şekilde yürütemediğine yönelik eleştirilerin olduğu bir dönemde söz konusu ithal şekerlerin takibinin nasıl yapılacağı da soru işaretlerine neden oluyor. 

20 SENEDE ÜRETİM 4 MİLYON TON DÜŞTÜ

Türkiye’de şeker pancarı üretilen tarım alanları ve alınan ürün miktarı, 20 sene önceye göre hayli geriledi. Özelleştirilen şeker fabrikaları ile birlikte çiftçinin üretimden uzaklaşması neticesinde; TÜİK verilerine göre, 1998’de 500 bin hektarda 22,3 milyon ton şeker pancarı üretilirken, 2018’de 310 bin hektarlık bir alanda 18,5 milyon ton üretim yapıldı. 20 senede hem üretim alanları, hem de üretim düştü.

RUSYA, PANCAR ÇİFTÇİSİNİ DESTEKLİYOR

Rusya’dan yapılan şeker ithalatı, Türkiye’nin şeker pancarına karşı uyguladığı çarpık bir politikayı da gözler önüne serdi. Şeker fabrikaları “zarar ediyor” gerekçesiyle özelleştirilerek elden çıkarılırken, pancar üretimi de dünya şeker piyasasıyla rekabet edilemediği gerekçesiyle kotayla sınırlandırılıyor. Ancak üretim maliyetleri Türkiye’den daha yüksek olmasına rağmen Rusya çiftçisini desteklemek için ülkenin şeker ihtiyacının üstünde pancar üretimine müsaade ediyor. Çiftçisine pancar ürettiren Rusya, fazla şekeri de zararına yurt dışına ihraç ediyor.

https://www.milligazete.com.tr/haber/3427383/aci-bir-seker-dersi


Bu haber 3,276 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    ON ALTI YILDIZ'da Ara Internet'te Ara  

    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    6,521 µs