En Sıcak Konular

6 Ekim İstanbul'un Kurtuluşu

6 Ekim 2019 12:43 tsi
6 Ekim İstanbul'un Kurtuluşu 6 Ekim İstanbul'un Kurtuluşu ve Şükrü Naili Paşa

 EMİR YILDIZ'DAN: Mukaddes Emanetler ŞÜKRÜ NAİLİ PAŞA başlıklı bölümde İstanbul'un işgali sırasında yaşananları anlatmıştı.

"Tarih, İstanbul’un düşman işgalinden kurtulacağı günler. Kuvay-ı Milliye ve Türk Kuvvetleri İstanbul’a doğru ilerliyor. İstanbul’a giren Türk Ordusu’nun başında en yüksek rütbeli komutan olarak Şükrü Naili Paşa var. Şükrü Paşa, Soyadı Kanunu’ndan sonra  Gökberk soyadını alacaktır."

Devamı: https://www.onaltiyildiz.com/?haber,1533/emir-yildiz-dan-mukaddes-emanetler

 

Tarihte bugün 6 Ekim: İstanbul'un kurtuluşu! 

 

Mustafa Kemal Atatürk ve beraberindekiler sayesinde yaklaşık 5 yıl süren esaret son buldu ve İstanbul kurtarıldı.

Mondros Ateşkes Antlaşması sonrası İstanbul'u işgale başlayan İtilaf Devletleri, İzmir'in tekrar kazanılmasının ardından Türk birlikleriyle masaya otursa da talepleri kabul etmedi ve savaş pozisyonuna geçme kararı verdi.

İtilaf Devletleri donanmaları, Mondros Ateşkes Antlaşması'na dayanarak 13 Kasım 1918'de İstanbul'a girdi. Fiilen gerçekleşmiş olan işgal, 16 Mart 1920 tarihinde resmi işgale dönüştü.

GENERAL HARİNGTON'IN EMRİ İLE SALDIRI İPTAL EDİLDİ

Türk Ordusu İzmir'e girdikten sonra, 5. kolordu İtilaf Devletleri kontrolündeki bölgeye ilerleyişe geçti. Bunun üzerine Müttefik kuvvetlerde bulunan Fransız ve İtalyan birlikleri çekilmeye başladı. Çanakkale'de bulunan İngiliz birlikleri General Harington'un emriyle savunma halini aldı. İngiltere ise Ankara ile anlaşmak için çalışmalara başladı. Buna karşılık Ankara Hükümeti de İstanbul ve Çanakkale boğazlarının kontrolünü istedi. İngiltere başbakanı bu isteği reddetti ve saldırı emri verdi. Ancak General Harington bu emre karşı çıkarak Türk birliklerinin tarafsız bölgeyi geçerek Çanakkale Boğazı'na ilerleyişini sağlamış oldu. Winston Churchill ve bazı bakanlar görevlerinden istifa etti.


İzmir'in kurtuluşunun ardından Mudanya Mütarekesi'nde de yer aldığı üzere Trakya topraklarının teslimi için Türkiye'yi temsilen Atatürk tarafından Refet Paşa ve İstanbul komutanı olarak da Selahattin Adil Paşa görevlendirildi. Refet Paşa ve beraberindekiler İstanbul'a geldi. Sonrasında da Selahattin Adil Paşa İstanbul'a teşrif etti. Anlaşma gereği 24 Temmuz 1923 tarihinde Lozan Barış Antlaşması'ndan sonra, 23 Ağustos 1923'ten itibaren İtilaf kuvvetleri İstanbul'dan ayrılmaya başladı.

Son İtilaf birliği ise 4 Ekim 1923 günü Dolmabahçe Sarayı önünde düzenlenen törenle Türk bayrağını selamlayarak şehri terk etti. 6 Ekim 1923'te ise Şükrü Naili Paşa komutasındaki 3. Kolordu İstanbul'a girdi ve işgal resmen sonlandı. İşgal 4 yıl 10 ay 23 gün sürdü. Her yılın 6 Ekim'i böylece İstanbul'un kurtuluş günü olarak belirlendi ve kutlanmaya başlandı.

https://www.haberler.com/tarihte-bugun-6-ekim-istanbul-un-kurtulusu-12499113-haberi/


Bu haber 3,387 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    ON ALTI YILDIZ'da Ara Internet'te Ara  

    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,530 µs