En Sıcak Konular

Oktan Keleş Sebebini Yazmıştı

6 Eylül 2019 08:31 tsi
Oktan Keleş Sebebini Yazmıştı Dolmabahçe Sarayı’ndaki Paravanın Astarında Japon Gazeteleri Çıktı

 Oktan Keleş SIRDAŞ kitabında Abdülhamid Han ve Japon İmparatoru arasındaki ilişkileri yazmıştı.

O Yazı dizisinde özetle:

"1887 yılında Japon İmparatoru'nun yeğeni Prens Komatsu, bir savaş gemisiyle İstanbul'a gelmişti. Abdülhamid Han'a birtakım hediyeler takdim edilmiş ve Sultan ile görüşmelerde bulunulmuştu.

1889 yılında ise Japon İmparatoru Meiji, İstanbul'a özel elçiler yollamıştı. Bu elçilerle birlikte Sultan Abdülhamid Han'a özel hediyeler ve bir de özel bir mektup göndermişti. Gönderilen bu hediyeler içerisinde Japonya'nın en büyük nişanı olan, Büyük Krizantem Nişanı da vardı. Bu nişan, Sultan Abdülhamid Han'a takdim edilmiştir. Özel mektupta ise Japon İmparatoru, Abdülhamid Han'dan; ‘İslâm dini, ilim ve teknolojik gelişmeler, vakıflar, hayır kurumları vs. konuları ile ilgili olarak kendilerine Japonca veya Fransızca olarak bilgiler’ gönderilmesini rica etmişti.

https://www.onaltiyildiz.com/?haber,18/sirdas-5-bolum-abdulhamid-han-ve-robot-teknolojisi

JAPONYA İSLAMIN EŞİĞİNDEN DÖNDÜ  Ve OSMANLININ KIRMIZI DEFTERLERİ

https://www.onaltiyildiz.com/?haber,19/sirdas-6-bolum-japonya-islamin-esiginden-dondu

 

 Bugün bulunanlar, iki imparatorun arasındaki ilişkilerin delilidir.

 Dolmabahçe Sarayı’ndaki Paravanın Astarında Japon Gazeteleri Çıktı

Dolmabahçe Sarayı’nda uzun yıllar sergilenen ve geçtiğimiz ay restorasyon çalışması yapılan tarihi Japon paravanının astarında 19. yüzyıla ait Japon gazete kupürleri çıktı.

1870 ve 1887 yıllarını kapsayan gazete kupürlerinde edebiyat alanındaki çalışmalar ve o dönemin gündelik olayları anlatılıyor.

Milli Saraylar Tekstil Konservasyon ve Restorasyon Atölyesinde restorasyonu devam eden paravanın astar bölümünden çıkan 19. yüzyıla ait Japon gazete kupürleri onarıma alındı.

 

Milli Saraylar İdaresi Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Ahmet Çapoğlu, Yıldız Sarayı’nda, restorasyonu devam eden Japon menşeli eserlerle ilgili yaptığı açıklamada, Milli Saraylar Koleksiyonu’nda bulunan ve sanatsal bir zevkin ürünü olan Japon menşeli eserlerin, Osmanlı İmparatorluğu ile Japonya arasındaki yakın kültürel ilişkilere ve ortak geçmişe ışık tuttuğunu söyledi.

Milli Saraylar envanterinde önemli miktarda Japon eseri bulunduğunu belirten Çapoğlu, Dolmabahçe Sarayı’nda sadece bu eserlere ayrılmış bir Japon Salonu olduğunu anımsattı.

Japon Salonunda sergilenen en göz alıcı eserlerden birinin ise bir paravan olduğunu ifade eden Prof. Dr. Çapoğlu, şöyle konuştu:

“Bu paravanın saraya geliş öyküsü, günümüzde restorasyon çalışmaları esnasında ortaya çıkan bulgular kadar dikkat çekici. 1887 yılında Avrupa seyahatine çıkan Prens Komatsu ile maiyetindeki heyet Eylül ayında İstanbul’a geldi. Bu ziyaret Osmanlı-Japon ilişkileri açısından dönüm noktası oldu. Burada II. Abdülhamid’le görüşerek Japon İmparatoru Meiji tarafından gönderilen Japonların en şerefli nişanı Kikuka-Daijushô ve beraberinde getirdiği hediyeleri takdim etti. Bu ziyaret sırasında Prens Komatsu’nun II. Abdülhamid’e hediye ettiği eşyalardan biri de nakışlı bir paravandı. Paravan altı parça olup, her biri Japon işleme sanatı olan Nihon Shishu tekniğiyle farklı bezemelerde ipek üzerine işlenmişti. Her biri farklı hikayeler anlatan bu süslemeler, doğanın eşsiz güzelliklerinden alınan ilhamla Japon ustaları tarafından bezenmişti.”

Gazete küpürleri 1870-1887 yılları arasından

Çapoğlu, Dolmabahçe Sarayı’nda uzun yıllardır sergilenen bu paravanın geçen ay restore edilmek üzere Milli Saraylar Tekstil Konservasyon ve Restorasyon Atölyesine getirildiğini ifade ederek, “Atölyedeki uzman restoratörler, analizleri esnasında ilginç detaylara rastladı. Paravanın iç astar bölümünde 1887 yılına ait gazete kupürleri bulundu” diye konuştu.

Kupürlerin bulunuşunun restorasyon ekibini heyecanlandırdığını ifade eden Ahmet Çapoğlu, şunları söyledi:

“Bu gelişmenin ardından kupürler de koruma ve onarıma alındı. Yapılan analiz ve araştırmaların ardından edinilen bilgiye göre; bu gazete parçaları Kanji alfabesiyle yazılmıştı. Yani bazı kısımları Çince bazı kısımları Japonca olarak hazırlanmıştı. Gazete parçalarından en erken tarihlisi 1870’ten başlayarak 11 Mayıs 1887 ve onu takip eden günleri işaret ettiği görüldü. Yani bu paravanın Prens Komatsu İstanbul’a gelmeden dört ay önce yapıldığını söylemek mümkün.

 

 https://arkeofili.com/dolmabahce-sarayindaki-paravanin-astarinda-japon-gazeteleri-cikti/



Bu haber 4,897 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    ON ALTI YILDIZ'da Ara Internet'te Ara  

    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    7,005 µs