En Sıcak Konular

Türkiye Antartika’da Üs Kuruyor

2 Mayıs 2013 09:29 tsi
Türkiye Antartika’da Üs Kuruyor 16 Yıldız şaşırtmaya devam ediyor...

EMİR YILDIZDAN romanının 11. Bölümünde "Kutuplarda Antibiyotik Savaşları"nı işlemiştik.

 http://www.onaltiyildiz.com/haber.php?haber_id=1366

 O yazımızda özetle:

"Kutuplarda şimdiye kadar bilinen antibiyotiklerden daha etkili antibiyotikler vardır. Aynı zamanda burada biyolojik silah olarak kullanılacak bakterilerin olduğu da aşikârdır. Bu konuda bilim adamları harıl harıl çalışmaktadırlar. Bunların bir kısmı da basına sızmıştır. ABD, Rusya, İngiltere, Japonya, Çin, Hollanda, Danimarka, Kanada, Norveç vs. ekipleri kutuplarda çalışmalar yürütmektedirler. Yapılan bu çalışmaların çoğu masum çalışmalar sınıfında değil. Orada birçok istasyon kurarak yıllardır çalışıyorlar. Özellikle ABD ile Rusya arasında ciddi bir rekabet var bu konuda. Putin’in sık sık o bölgeyi ziyaret etmesi  ve kutuplarla ilgili haberlerle gündeme gelmesi tesadüf değil. Çin'de bu bölgelerde artık ciddi araştırmalara başlamıştır. Bu bölge için özel denizaltı yapmıştır.

Meselenin diğer bir yönü de uzaydaki bakterilerin incelenmesidir. Bu konu da yine buzullarla alâkalıdır.

Türk Devlet’i, tıpkı Sultan Abdülhamit Han’ın yaptığı gibi bu meseleleri yakından takip etmelidir. Bugünkü teknik imkânları kullanarak muhakkak kutuplara araştırma gemileri göndermesi gerekir. Eğer bunu  tek başına yapamıyorsa, araştırma gemilerine ortak olarak, muhakkak bu çalışmaların içersinde yer almalıdır.”   demiştik.

 

Nihayet sevindirici Haber geldi:

 

Türkiye Antartika’da üs kuruyor, yer penguenler adası

Ulaştırma Bakanlığı’nın desteğiyle Türkiye 2015’te Antartika’da üs kuran 30. ülke olacak. Yeri Antarktika’ya yaptığı seyahatte Osman Atasoy penguenler adasına bayrak dikerek belirledi. Antartika’da hizmet verecek Türk logolu özel gemiyi de İTÜ’den Hamdi Sena Nomak tasarladı.

Türkiye’nin de bölgede üs kurması ve bu amaçla kutup şartlarına dayanıklı ve donanımlı araştırma gemisinin inşası için Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım’dan söz alındığı, çalışmaların başladığı bildirildi.  İstanbul Üniversitesi adına çalıştayı düzenleyen Türkiye Deniz Araştırmaları Vakfı (TÜDAV) Başkanı Prof. Dr. Bayram Öztürk, “Ülkemizin bilimde geldiği yer, her alanda araştırma yapabilecek bilim kadrolarının bulunması, bizlere Antarktika’da 2015 yılında bir Türk bilim üssü kurulması için ümit veriyor. Türkiye 18 yıldır imzaladığı Antartika anlaşmasının hiç bir toplantısına katılmadı. Artık katılmalı” dedi. İTÜ’den yüksek gemi mühendisi Hamdi Sena Nomak, Türkiye’nin Antartika’da kuracağı araştırma istasyonu için inşa edilecek kutup araştırma gemisinin özelliklerini anlattı.


Çalıştayı Prof. Dr. Bayram Öztürk ile birlikte hazırlayan denizci Osman Atasoy da, “Uzaklar II” adlı teknesiyle yaptığı Antarktika seyahatini anlattı. Orada gezdiği yabancı ülke istasyonlarıyla ilgili bilgi veren Atasoy, “Türkiye’nin Antartika’da bir bilim üssü kurması fikri orada oluştu. Hatta penguenlerle dolu bir koyu Türk üssü için tespit ettik, Türk bayrağını da buraya diktik dedi. Türkiye dönüşü ünlü denizci Sadun Boro ile görüşüp bilim üssü fikrini aktardığını belirten Atasoy, Boro’nun yönlendirmesiyle Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım ile iki kez görüştüklerini ve bakanın bürokratlarına derhal çalışma başlatma  talimatı verdiğini söyledi. Atasoy, “Asıl amaç, kıtanın altında çok zengin maden, petrol ve doğal gaz yatakları olduğunun ortaya çıkması” diye konuştu.

Türk kutup gemisi

İTÜ’de doktora çalışması devam eden yüksek gemi mühendisi Hamdi Sena Nomak Antartika’da kurulu araştırma istasyonlar ve Türk Kutup Araştırma Gemisi ile ilgili sunum yaptı, şu bilgileri verdi: “Türk kutup araştırma gemisinin birincil görev alanı, Antarktika Yarımadası ve komşu bölgeleri Güney Atlantik Bölgesi ve Güney Amerika Pasifik kıyılarıdır. Geminin Akdeniz seferleri de düzenli olarak, yılda iki kez gerçekleştirilecektir. Gemi Arktik bilim yolculukları için de kullanılabilir. İnşa edilecek çok maksatlı bir geminin, Antarktika seferlerinden arta kalan zamanlarda sismik, jeolojik, hidrografik, oşinografik ve hidroakustik araştırmalar yapmak üzere karasularımızda ve çevre denizlerimizde faaliyet gösterebilecek olması da göz önünde bulundurulduğunda, optimum tasarımın, kısıtlı buz kırma ancak bunun yanında kapsamlı araştırma yeteneğine sahip, ilk yatırım ve işletme maliyeti açısından etkin bir çözüm olduğu değerlendirilmektedir.

http://www.hurriyet.com.tr/ekonomi/23184273.asp



Bu haber 6,543 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    ON ALTI YILDIZ'da Ara Internet'te Ara  

    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,825 µs