En Sıcak Konular

Plan Tıkır Tıkır İşliyor Sevgili Devletim!

10 Eylül 2011 15:11 tsi
Plan Tıkır Tıkır İşliyor Sevgili Devletim! İşte ilk plan bu silüeti yok etmektir. Nasıl mı? Tabii ki birden bire yıkmakla değil. Önce plan şudur: Bu silüeti gölgeleyecek, önüne onu göstermeyecek yeni yapılar inşa edilecek .

Oktan Keleş'in Melami Savaşları Kitabında İstanbul'un silüetini değiştirilmeye çalışılacağı yazılıydı. Daha ayrıntlı bilgi için. (sh.241-245)

Kitapta özetle:  

 

"İstanbul’un bir silüeti vardır.Nereden bakarsan bak,hangi resme,portreye bakarsan bak o silüeti görürsün.  

Boğaz ve nakış nakış işlenmiş muhteşem camiler...Kız Kulesi’nden pencere açılmış bu bakışa adeta. Kısaca İstanbul’un silüetini böyle görür bakan adam. İster gündüz baksın ister gece silüet budur.

Beyinlerden ruha birden ecdadın İstanbul’a attığı o eşsiz imza görünür.

İşte ilk plan bu silüeti yok etmektir.

Nasıl mı? Tabii ki birden bire yıkmakla değil.

Önce plan şudur:

*Bu silüeti gölgeleyecek, önüne onu göstermeyecek yeni yapılar inşa edilecek .

*Bunu modern yapılanma ,sosyal ve ekonomik söylemlerin üzerine oturtularak planlanacak...."

Bütün bunların yanında özellikle geçiş nesli bu durumdan rahatsız olmasın diye;yani silüetin silindiğini fark edip rahatsız olmasın diye yayınlar,belgeseller,beyin yıkayan medya faaliyetleri,çağdaşlık adına  “Konfor” , “Milenyumun İstanbul’u” , “Çağdaş Dünya Şehri”  gibi masallarla insanlar etkilenecek.

Böylece kendi inşa planlarını gerçekleştirmeye çalışacaklar.
Sonraki nesil için bir şey yapmaya gerek yok. Çünkü onlar silüeti değişmiş yeni İstanbul’u karşılarında bulduklarında eskisinin o muhteşem ruhunun havasını teneffüs etmedikleri için hiçbir şey fark etmeyecekler. "
deniliyordu.

Konuyla ilgili haber:

İstanbul hiçbir şeyden çekmedi inşaatlardan çektiği kadar. Park Otel, Gökkafes, Haliç'teki metro köprüsü derken şimdi de Zeytinburnu'na yapılan üç gökdelen şehrin tarihî silüetini tehdit ediyor.

Zaman Gazetesi'nin Cumartesi ekinde yer alan habere göre, Zeytinburnu sahilinde inşaatı devam eden binalar, Anadolu yakasından bakıldığında, Ayasofya Müzesi ve Sultanahmet Camii'nin fotoğraf karesine giriyor. Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu'nun, "Silüet bozuldu. İnşaat durmalı." demesine rağmen binalar yükselmeye devam ediyor. Mimarlar ve sanat tarihçileri, yüzlerce yılda oluşmuş bu silüetle birlikte İstanbul'un yok edildiğini dile getiriyor.

İstanbul, tarihte birçok felaket yaşadı. II. Beyazıt zamanında 42 gün sallandı, II. Meşrutiyet'ten sonra üçte biri yandı, kül oldu. Tarihî dokusu zedelendi ama silüeti bozulmadı. İstanbul'un başına ne geldiyse son zamanlarda geldi. 1989'da yapımına başlanan ve Taksim'in çehresini değiştiren Park Otel inşaatının yirmi katı yıkıldı, İstanbul'un silüetini bozduğu iddia edilen Gökkafes tartışmalara, mahkemelere rağmen hâlâ ayakta... Haliç'e yapılması düşünülen metro köprüsü ise askıda... Levent'ten yükselen gökdelenler, Nişantaşı'na yapılan iş merkezleri İstanbul'un silüetini değiştirmeye başladı. Yazarlara ilham veren, filmlere konu olan silüet tarihî yarımadaya sıkıştı kaldı. Ancak yeni yapılan ve dokuya uygunluğu konusunda hassas davranılmayan gökdelenler tarihî yarımadanın da silüetini tehdit ediyor. Zeytinburnu'nda bir yıldır sessiz sedasız uzayan üç bina, silüeti bozuyor. Geçtiğimiz yıl inşaatına başlanan gökdelenler, Anadolu yakasından bakınca Ayasofya Müzesi ve Sultanahmet Camii'nin arkasından görülüyor.





BAKANLIK 'DURDURUN' DEDİ

Tarihî silüetini bozan binayı geçtiğimiz ay başında Anadolu yakasında oturan bir aile fark etti. Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü'ne şikâyette bulunan aile, durumun araştırılmasını istedi. İnşaatı inceleyen İstanbul IV Numaralı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğü, söz konusu alanın 'Sur tecrit bandı' sınırları dışında olduğuna karar verdi. Bölgenin UNESCO Dünya Miras Listesi'nde yer alan İstanbul'un tarihî alanları ile tampon bölgesini kapsayan tarihî yarımada yönetim planına ait yönetim alanı sınırları dâhilinde yer aldığını Ankara'ya bildirdi. Müdürlük arşivinde yapılan incelemede inşaata ilişkin işlem dosyası, tescil kaydı, Koruma Bölge Kurulu tarafından alınan bir karar bulunamadı. Koruma Kurulu Müdürlüğü ile yapılan görüşmelerde ise inşaatın İstanbul'un Marmara silüeti kapsamında olduğu ve 'yarımadanın silüetini olumsuz yönde etkilediği' tespit edildi. Kültür Bakanlığı, durumu hemen yetkili belediyelere bildirdi. İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve Zeytinburnu Belediyesi'nin çalışmaları inceleyip değerlendirmesini, silüete zarar veren yapının durdurulmasını istedi. Uyarının üzerinden yaklaşık bir ay geçti ama inşaat devam ediyor.

ACİL KURUL TOPLANMALI

Bir yandan bu gelişmeler yaşanırken diğer yandan İstanbul Büyükşehir Belediyesi Şehir Planlama Müdürlüğü, yeni bir plan hazırladı. Geçtiğimiz yıl kurula sunulan ve üç hafta önce onaylanan plana göre şehirde yeni inşa edilecek binalara kat sınırlaması gelecek. Ancak yeni planda inşaatı devam eden ya da biten binalar için herhangi bir uyguluma yok. İBB İmar Komisyonu Başkanı Sefer Kocabaş, "Yapabileceğimiz bir şey yok." demekle yetiniyor. Sanat tarihçisi Semavi Eyice, "İçim yanarak söylüyorum, İstanbul'u kaybediyoruz." diyor. Mimar Cengiz Bektaş, acilen bir kurul toplanması ve gerekiyorsa binanın yıkılması gerektiğini söylüyor. Şimdi inşaatın akıbeti merak konusu. Ya bina Park Otel gibi yıkılacak ya da Gökkafes gibi İstanbulluların kalbine bıçak gibi batacak.

YENİ PLANDA YAPTIRIM YOK

İBB Şehir Planlama Müdürlüğü'nün hazırlayıp geçtiğimiz yıl imar komisyonuna sunduğu plan, üç hafta önce onaylandı. Kurul, önümüzdeki günlerde tekrar bir araya gelip son kontrolleri yapacak, plan hayata geçirilecek. Yeni plana göre en sıkıntısız bölge Sultanahmet ve çevresi görülüyor, yükseklik açısından herhangi bir sorun yok. Tarihî yarımadadaki eski binalar restore edilecek, Süleymaniye bölgesinin tamamı araç trafiğine kapatılacak. Trafik yükü yeni yapılacak Yenikapı-Taksim arasındaki metroya aktarılacak. Planda silüeti bozan yapılar için de çeşitli maddeler var. Örneğin Üsküdar'dan Avcılar'a kadar hattın üzerinde yeni bir yükseklik çalışması yapılıyor. Ancak inşaatı devam eden veya biten yapılar için herhangi bir yaptırım yok. Bu arada planın uygulanabilirliğini artırmak için İstanbul Sit Alanı Başkanlığı'nın hazırladığı yönetim planı onaydan geçmek üzere. Haziran ayında UNESCO'ya giden proje 1 Ekim'de onaya sunulacak. Son adımda sorun çıkmazsa tarihî yarımada, UNESCO'nun kriterlerine göre denetlenecek.


Dünya Bülteni / Haber Merkezi



 



Bu haber 9,780 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    ON ALTI YILDIZ'da Ara Internet'te Ara  

    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    6,403 µs