En Sıcak Konular

Sanal Ölümsüzlük!

12 Aralık 2015 10:56 tsi
Sanal Ölümsüzlük! Sanal ölümsüzlük!


Sanal ölümsüzlük!

İnsanlar dijital geçmişlerinin ölümleriyle sonlanmayıp devam etmesini hatta sonraki nesillere hayat deneyimlerini aktarmak istiyor. ‘Sanal ölümsüzlük’ sunan şirketler kullanıcıların hayattayken tüm sosyal medya hareketlerini inceleyerek ‘kalıplar’ oluşturuyor. Kullanıcı öldüğünde bu kalıplar ışığında yazılımlar içerik üretmeye devam ediyor.

İnternet ve mobil iletişim son 20 yıl içerisinde insan hayatını görülmemiş şekilde değiştirdi. Bilgiye erişmek ve edinilen bilgiyi paylaşmak insanlık tarihi boyunca hiç olmadığı kadar kolay bir hale geldi. Son 10 yılda birbirini kovalayan çok sayıda yenilik içerisinde en büyük başarı ise hiç şüphesiz sosyal medyanın oldu. İnsanların sadece mesaj ile değil ses, fotoğraf ve son dönemde canlı görüntünün de eklenmesiyle hemen her şekilde iletişime geçmesini sağlayan sosyal medya milyarlarca insanın hayatının vazgeçilmezi haline geldi.

Öyle ki insanlar sadece hayatta oldukları sürece değil ölümlerinden sonra bile sosyal medyadaki etkinliklerinin devam etmesini istiyor. İlk bakışta çok sayıda insan için son derece kötü hatta ahlak dışı gibi görünen bu fikri birçok şirket daha şimdiden hayata geçirdi bile. Eter9, Eterni.me ve Deadsocial bu şirketlerden yalnızca birkaçı. Bu şirketlerden başka sanal dünyanın ağır toplarından Facebook ve Google da sanal ölümsüzlük hizmetleri üzerinde çalıştıklarını duyurdu.

Şirketlerin yaptıkları ise algoritmalar yardımıyla içerik üretmekten başka bir şey değil. Kullanıcılar bunun için ‘sanal ölümsüzlük’ hizmeti aldıkları servise halen kullanmakta oldukları sosyal medya adreslerini yönlendiriyor. Sistem kullanıcının hayatta olduğu süre içerisinde tüm sosyal medya faaliyetlerini inceliyor ve çok sayıda kalıp hazırlıyor. Bu kalıplar kişinin kelime haznesinden zevklerine, en yakın arkadaşlarından en çok konuştukları konulara kadar olabildiğince geniş bir alanı kapsıyor. Kullanıcı tarafından onaylı bir kişinin hesap sahibinin öldüğünü bildirmesiyle servis aktif oluyor. Bu noktadan itibaren iletişimi yazılımlar alıyor.

Sanal ölümsüzlük sunan şirketler hizmetlerini yalnızca metin temelli içerik üretmekle sınırlı tutmuyor. Sistem, kullanıcılar hayattayken ileri tarihte istenilen kişi ve kişilere gönderilmek üzere başta ses ve video kayıtları olmak üzere çok farklı içeriklerin hazırlanıp saklanmasına imkân tanıyor. Böylece hesap sahibi ölse bile doğum günü ve yıldönümü gibi özel günlere yönelik çok sayıda mesaj yıllar ötesine taşınabiliyor. Şirketler bu sürenin 999 yıla kadar mümkün olduğunu belirtiyor. Uzmanlar bu servislerle birlikte gizli bilgilerin kasada saklamak yerine buluta yükleme döneminin başlayabileceğini belirtiyor.

 http://www.haberturk.com/ekonomi/teknoloji/haber/1165839-sanal-olumsuzluk


 




Bu haber 3,382 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    ON ALTI YILDIZ'da Ara Internet'te Ara  

    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    11,965 µs