En Sıcak Konular

Biyobotlar

6 Eylül 2014 06:58 tsi
Biyobotlar Tıpta çığır açacak yeni bir yöntem; ilk biyobot başarıyla denendi


Tıpta çığır açacak yeni bir yöntem; ilk biyobot başarıyla denendi


 
Nature Communications’da yeni yayımlanan bir çalışmaya göre, tıpta devrim yaratacak yeni bir teknolojik araç olan ilk ‘biyobot’ başarıyla üretilerek denendi. ABD’deki Ilinois Üniversitesi’nden Prof. Dr. Taher Saif başkanlığındaki bir bilim ekibi yüzebilen biyobot üretmeyi başardı. Biyobotlar, biyolojik ve mekanik yapıların bir araya getirilmesinden oluşuyor. Yeni üretilen ‘biyobot’un vücudun hidrodinamik yapısına uyumlu olduğunu belirten araştırmacılar, yüzebilen biyobotların, dokulara verimli ilaç iletiminden, kanser tedavisine ve dokulara mümkün olan en düşük zararı verecek ameliyatlara kadar pek çok potansiyel tıbbi kullanım alanı olduğunu belirtiyorlar.
 
Benzer çalışmalarla ilgili olarak uzun süredir önemli araştırmalar yürütülüyordu. Bu alandaki büyük heyecan yaratan gelişmelerden birisi olarak gösterilen nano ilaç denemeleri de ilk başarılı sonuçlar geçtiğimiz yıl yapılmıştı. Medikal Akademi yayınlanır yayınlanmaz bu çalışmayı da okurlarına ‘Kanser tedavisinde uygulanan ilk nano ilaç başarı sağladı!’ başlığı ile duyurmuştu.
 
Araştırmacılar, biyobotların ileride kimyasal maddeleri ve ışığı algılayabilecek ve tıbbi veya başka ortamlar için geliştirilen uygulamalarda belli bir hedefe yönelebilecek şekilde üretilmesinin hedeflendiğini belirtiyor. Son derece küçük boyutlarda, esnek bir polimerden üretilen yüzen biyobotlar baş ve kuyruk olarak adlandırılan iki bölümden oluşuyor. Baş ve kuyruk kısımlarındaki birleşme yerlerine eklenen kalp hücresi kültürlerinden elde edilen hücreler, kuyruğun iki yana hareket ederek bu yapının ileriye doğru yüzmesini sağlıyor.
 
Spermlerde de bulunan flagella adı verilen kamçıya benzer uzun kuyrukları bulunan tek hücreli canlılar model alınarak üretilen biyobotların baş ve kuyruk eklentilerindeki kalp hücreleri, tıpkı kalbin çarpmasına benzer bir şekilde kendiliğinden ayarlı ve senkronize bir şekilde hareket ediyor. Söz konusu hareket sonucu yapının baş kısmından gelen dalga kuyruk kısmına gidiyor ve böylece biyobotun, tıpkı bir sperm gibi kuyruğunu sallayarak ileri doğru hareket etmesi mümkün oluyor.
 
Biyobotun 454 mikrometre uzunluğundaki baş kısmının eni 57, boyu 27 mikrometre. Biyobotun 1,5 milimetre uzunluğundaki daha ince olan kuyruk kısmının eni 7, boyuysa 27 mikrometre. Mikrometre, milimetrenin binde birine eşit bir ölçü birimini ifade ediyor. Tek kuyruklu biyobotun yanı sıra iki kuyruklusunu da üreten araştırmacılar iki kuyruğun, biyobotun daha hızlı yüzmesini sağladığını belirtiyor. Eklenecek daha fazla sayıda kuyruklarla biyobotların ileriye doğru hareketinin yanı sıra sağa, sola ve geriye doğru hareket etmesini sağlamak da mümkün.
 
Makalenin tam mentine aşağıdaki linkten ulaşılabilmektedir:
 
http://www.nature.com/ncomms/2014/140117/ncomms4081/full/ncomms4081.html
 
http://www.medikalakademi.com.tr/tipta-biyobot-devri#!



Bu haber 2,544 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    ON ALTI YILDIZ'da Ara Internet'te Ara  

    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,843 µs