En Sıcak Konular

Toplumsal Şizofreni

1 Aralık 2013 10:36 tsi
Toplumsal Şizofreni Şiddet, içki, sigara, sanallaşma ve yalnızlaşma artıyor.

Toplumsal şizofreni

Türkiye’de son yıllarda gerçekleştirilen en kapsamlı gençlik araştırması olan ‘Türkiye Gençlik Raporu: Gençliğin Özellikleri, Sorunları, Kimlikleri ve Beklentileri’ başlıklı çalışmanın sonuçları açıklandı.

Raporun açıklamasından önce kısa bir konuşma yapan SEKAM Başkanı Prof. Dr. Burhanettin Can, “15 araştırma sonucunda Türkiye’deki gençliği analiz ettik. Şiddet, içki, sigara, sanallaşma ve yalnızlaşma artıyor. Biz buna ‘toplumsal şizofreni’ diyoruz. Korkunç kavramsal karmaşa var. Kendisini sorumlu değil de hep başkalarını sorumlu gören bir gençlik var. Gençlerde aşırı uyuma ve erken ergenleşme görülüyor” dedi.

Sekam, Türkiye’nin En Kapsamlı ‘Gençlik Araştırması’nın Sonuçlarını Açıkladı

Türkiye’de son yıllarda gerçekleştirilen en son ve en kapsamlı gençlik araştırması olan ‘Türkiye Gençlik Raporu: Gençliğin Özellikleri, Sorunları, Kimlikleri ve Beklentileri’ başlıklı çalışmanın sonuçları açıklandı. Gençlere göre en büyük sorun terör, eğitim, işsizlik… Sosyal Ekonomik ve Kültürel Araştırmalar Merkezi (SEKAM) tarafından Türkiye’nin 81 ilinde, 5541 kişinin katılımıyla gerçekleştirilen ‘Türkiye Gençlik Raporu: Gençliğin Özellikleri, Sorunları, Kimlikleri ve Beklentileri’ başlıklı çalışmanın sonuçları açıklandı. İstanbul Ticaret Üniversitesi Eminönü Yerleşkesi’nde düzenlenen programda açıklanan raporda, birbirinden ilginç analizler yer alıyor. SEKAM Başkanı Prof. Dr. Burhanettin Can’ın öncülüğünde gerçekleştirilen araştırmanın proje yöneticiliğini Prof. Dr. Celalettin Vatandaş üstlendi.  Araştırma Türkiye’deki gençlik profiline dair önemli tespitleri ortaya koyuyor.

Kimlik Karmaşası

Araştırmada kendilerini “İslamcı, Ülkücü, Muhafazakâr, Liberal, Sosyal demokrat, Milliyetçi, Sosyalist, Atatürkçü, Dindar, Müslüman, Komünist, Ateist, Kemalist, Laik, Devrimci, Demokrat, Feminist, İlerici” olarak tanımlayan gruplara yöneltilen çeşitli sorulara cevaplar arandı. Araştırmada gençlere sorulan sorularda bekâr, nişanlı, evli ya da dul olmaları durumuna göre de ayrım yapıldı.

Türkiye’nin En Büyük 15 Sorunu

Gençlerin %60’ı dini, siyasi ve ideolojik kimliğe bağlı olmaksızın Türkiye’nin en önemli sorununun terör olduğuna inanıyor. Gençlere göre, Türkiye’nin ikinci derecede önemli sorunu ise yüzde 33’le işsizlik ve eğitim oldu. Bunu %17 ile ahlaki yozlaşma, %14’le meslek edinme, %12 ile iş bulamama, %7 ile aile tarafından anlaşılamamak, %5 ile uyuşturucu kullanımı, %3 ile cinsellik, %3 ile alkol, %3 ile ekonomi, %2 ile arkadaş grubuyla sorunlar, %1 ile askerlik, %1 ile sağlık, %0,1 ile ekonomik nedenle evlenememe takip etti.

Yüzde 56’sı Anadilde Eğitimi Destekliyor

Farklı kimlikleri benimsemiş gençlerin, “Herkes kendi anadilinde eğitim alabilmelidir” yargı cümlesini % 56 bir oranla onaylayanların, onaylamayanlardan daha fazla olduğu görülüyor. Dolayısıyla gençlerin Türkiye’nin kangrenleşmiş bu sorununa çözüm arayıcı bir yaklaşım sergilemeleri, çok olumlu, ümit verici bir durum olarak değerlendiriliyor.

Kamuda Başörtü İstiyorlar

Kamuda çalışanların başörtüsü takmalarına izin verilmesini gençler yaklaşık %70 gibi bir çoğunlukla olumlu karşılıyor ve destekliyor. Bu konuda ülkücülerin %16’sı, muhafazakârların %12’si, dindarların %13’ü, İslamcıların %13’ü ve Müslümanların %21’i kamuda çalışanların başörtüsü takmalarına izin verilmesine karşı çıkıyor.

Babaya Güven Kalmadı

Sekam’ın yaptığı gençlik araştırmasında dikkat çeken bir konu da, genel bir değerlendirme ile her üç gençten ikisinin insanlara ilişkin bir güven sorunu yaşaması oldu. Gençlerin %68’inin insanlara güvenmediği, insanları güvenilir bulmadığı ortaya çıktı. Bu konuda güven duyguları görece en yüksek olanlar, ateistler, dindarlar, ülkücüler, muhafazakârlar, İslamcılar ve komünistler olarak tespit edildi. Güven noktasında gençlikte en ciddi sorun ise babaya güven konusunda ortaya çıktı. Genel olarak gençlerin %36’sı babaya güvenilemeyeceğini ve %21’lik bir kesimi de bu konuda kararsız kaldığını ifade ediyor. Araştırmaya katılan gençlerin yüzde 46’sı siyasetçilere güvenmezken, siyasetçilere güvenenlerin oranı yüzde 25 civarında.

Şiddet Artıyor

Raporun açıklamasından önce kısa bir konuşma yapan SEKAM Başkanı Prof. Dr. Burhanettin Can, “15 araştırma sonucunda Türkiye’deki gençliği analiz ettik. Şiddet, içki, sigara, sanallaşma ve yalnızlaşma artıyor. Biz buna ‘toplumsal şizofreni’ diyoruz. Korkunç kavramsal karmaşa var. Kendisini sorumlu değil de hep başkalarını sorumlu gören bir gençlik var. Gençlerde aşırı uyuma ve erken ergenleşme görülüyor” dedi.

Milli Gazete



Bu haber 4,298 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    ON ALTI YILDIZ'da Ara Internet'te Ara  

    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,674 µs