En Sıcak Konular

'Matrix' Gerçek Olabilir mi?

13 Kasım 2013 08:55 tsi
'Matrix' Gerçek Olabilir mi? "Acaba evrende içinde hata düzeltici kod yapısı olan bir yayın var mı ve biz alıcılar yani insanlar evreni, gelen sinyalleri algıladığımız biçimde mi görüyoruz?"

'Matrix' gerçek olabilir mi?


"Acaba evrende içinde hata düzeltici kod yapısı olan bir yayın var mı ve biz alıcılar yani insanlar evreni, gelen sinyalleri algıladığımız biçimde mi görüyoruz?" 

‘Matrix’ vizyona girdiği ilk andan itibaren, şoke edici ‘sanal bir gerçeklik içinde yaşadığımız’ temasıyla kült filmler arasında yerini almıştı. Bir bilim kurgu filmi için dahi hayal gücünün sınırlarını zorladığını düşündüğümüz ‘Matrix’ aslında gerçek olabilir!

İşin daha da ilginç tarafı, genelde bu tarz öneriler ciddiye alınamayacak derecede bilimsellikten uzak kişilerden gelir… Ancak bu kez önerinin geldiği yer gerçekten de sağlam. Prof. James Gates, ‘Matrix’in de konusu olan ‘sanal gerçeklik içinde yaşadığımız’ fikrinin gerçek olabileceğine dair bulguları olduğunu iddia ediyor. James Gates ünlü bir teorik fizikçi ve özellikle Sicim Teorisi alanında bilinen, saygı duyulan bir bilim adamı. 2002 yılında, Princeton’daki Institute for Advanced Study’de gerçekleştirilen yaz okulunda, ondan ders alma fırsatını yakaladığım için kendimi şanslı hissediyorum.

 Gates’in en son çalışmaları, Sicim Teorisi’nin denklemlerinin içerisinde ‘hata düzeltici kod’ yapısı olduğunu; evreni açıklayan denklemlerin yapısının, günlük hayatta sinyallerde kullandığımız hata düzeltici kodların yapısıyla aynı olduğunu öngörüyor. Peki bu tam olarak ne demek?

 Enformasyon Teorisi’nde hata düzeltici kodlar (error correcting codes) olarak adlandırılan yapılar vardır. Bir radyo veya televizyon yayınını ele alalım. Bu yayınlar aslında basit olarak yayıncıdan alıcıya giden sinyallerdir. Yayını yapan yer, alıcılara bir sinyal yollar ve biz evde bu sinyali alan radyolarımızı dinler, televizyonlarımızı izleriz. 

 Sinyalin izlediği yol boyunca çevredeki bir sürü elektronik cihazın yarattığı başka sinyallerle etkileşmesi sonucunda (ki buna gürültü adı verilir) alıcıya ulaştığı hali, yayıncıdan ilk çıktığı şeklinden eser bile taşımayabilir. İşte bunun olmasını engellemek amacıyla sinyal gönderilirken içine ekstra bir kod yerleştirilir. Bu kod, sinyal alıcıya ulaştığında ilk halinden farklıysa alıcının, gürültü etkilerini ayırıp sinyalin orijinal halini algılamasını sağlar. Bu sayede TV’deki görüntü pürüzlü değil, pırıl pırıl çıkar!..

 Konumuza geri gelecek olursak; fizikte birçok kuram geometrik temsillerden yararlanır. Örneğin, karmaşık atom altı parçacıkların etkileşimlerini temsil etmek içinde ünlü fizikçi Richard Feynman ile anılan Feynman Diyagramları kullanılır. Bu diyagramlar sadece bir etkileşimi geometrik olarak temsil etmek amaçlı kullanılmaz, aynı zamanda bize etkileşimin matematiksel denklemlerini de direkt olarak verir.

 Prof. Gates, yukarıdaki örneklere benzer şekilde, süpersimetri denklemlerini temsil eden ve adinkra adı verilen geometrik objeler buluyor. Aranızda “Bir saniye! Süpersimetri ne ola ki?” diyenleriniz olabilir... Ve bu gayet doğal. Süpersimetri özet olarak der ki evrende her temel parçacığın teorik olarak bir de partner-parçacığı mevcuttur. Şu an CERN ve benzeri yerlerde gerçekleşen deneysel çalışmaların bir amacı da bu partner-parçacıkları bulmaktır.


 Adinkra adı verilen geometrik yapılar çok geniş bir aile olarak görülebilir. Hepsinin temel yapısı aynı olsa da ailenin bazı fertlerinin uyduğu bazı kurallar diğer fertlerinden farklıdır. Prof. Gates, sadece belirli tip adinkraların süpersimetri denklemlerini temsil edebileceğini keşfediyor. Bunlar hangi tip adinkralar mı? Enformasyon Teorisinde kullanılan hata düzeltici kodların matematiksel yapısıyla aynı olanlar!

 Yani işin özeti; süpersimetri denklemlerini temsil eden geometrik yapılar ile hata düzeltici kodların matematiksel yapısının aynı olduğu sonucuna varıyoruz.

 Elimizde her şeyin teorisi olarak kabul edebileceğimiz en kuvvetli kuram olan Sicim Teorisi’nin de süpersimetrik bir kuram olduğunu hesaba katarsak evreni açıklayan denklemlerin yapısının, günlük hayattaki sinyallerde kullandığımız hata düzeltici kodların yapısıyla aynı olduğunu görürüz.

Şimdi günlük yaşamda kullandığımız sinyallerde bu hata düzeltici kodları neden kullandığımızı bir daha hatırlayalım ve kendimize soralım: “Acaba evrende içinde hata düzeltici kod yapısı olan bir yayın var mı ve biz alıcılar yani insanlar evreni, gelen sinyalleri algıladığımız biçimde mi görüyoruz?”
Kuantum Kuramı’nın babalarından Werner Heisenberg durumu epey önce açıklamış: “Gözlemlediklerimiz, doğanın kendisi değil; doğanın bizim sorgulama metotlarımıza göre kendini ifşa ettiği kadarıdır.”
Ne dersiniz, ‘seçilmiş adam Neo’yu aramaya başlasak mı şimdiden?

http://www.radikal.com.tr/hayat/matrix_gercek_olabilir_mi-1160235



Bu haber 5,428 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    ON ALTI YILDIZ'da Ara Internet'te Ara  

    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,109 µs