En Sıcak Konular

NBŞ’ye ‘DŞ’ Kılıfı Geçirdiler

15 Nisan 2013 10:05 tsi
NBŞ’ye ‘DŞ’ Kılıfı Geçirdiler Şeker Kanun Tasarısı olarak nitelendirilen düzenlemede şeker pancarı yerine NBŞ için her şey en ince ayrıntısına kadar düşünülmüş.

NBŞ’ye ‘DŞ’ kılıfı geçirdiler

Şeker Kanun Tasarısı olarak nitelendirilen düzenlemede şeker pancarı yerine NBŞ için her şey en ince ayrıntısına kadar düşünülmüş.

Şeker Kanun Tasarısı olarak nitelendirilen düzenlemede şeker pancarı yerine NBŞ için her şey en ince ayrıntısına kadar düşünülmüş. Tasarıda NBŞ’nin pazar payının artırılmasının yanında kamuoyundaki olumsuz algısının da değiştirilmesi öngörülüyor. NBŞ’ye bundan böyle artık ‘Diğer Şekerler’ denilecek. Bu tasarıyı ABD’li Cargill hazırlasaydı NBŞ’ye ancak bu kadar kıyak geçebilirdi.

Tasarıda NBŞ’nin ‘diğer şekerler’ denilerek tanımlanması akıllara elektrik faturalarındaki kayıp-kaçak oranlarının gizlenmesini getirdi. Bilindiği üzere elektrik faturalarında kayıp-kaçak bedellerini gösteren kalem, tüketicinin tepkisini çekince EPDK hemen burada bir düzenlemeye giderek bu kalemi tüketicinin gözünden saklamıştı. NBŞ’de ‘diğer’ gibi belirsiz bir kavramın içine katılarak kamuoyunun algısından kaçırılmak isteniyor.

Kamuoyunda tatlandırıcı olarak bilinen nişasta bazlı şeker (NBŞ) artık tarihe karışıyor! Sözüm ona Şeker Kanun Tasarısı olarak nitelendirilen düzenlemede şeker pancarı yerine NBŞ için her şey en ince ayrıntısına kadar düşünülmüş. NBŞ’nin sadece pazar payının artırılması ile kalınmıyor, kamuoyundaki olumsuz algısı da değiştirilecek. NBŞ’ye bundan böyle artık ‘Diğer Şekerler’ denilecek. Bu açıdan bakıldığında Hükümetin Meclis’e sunduğu düzenlemenin ‘Şeker Kanun Tasarısından’ ziyade ‘NBŞ Kanun Tasarısı’ olarak görülmesi daha doğru olacak.

Şeker Kanun Tasarısı, Meclis’te daha görüşülmeye başlanmadan ülke tarımı açısından kaygı ve endişeleri de beraberinde getirdi. Tasarı her ne kadar; ‘şeker pancarı tarımı ve pancar şekeri üretiminin sürdürülebilirliğinin, ülkemiz ekonomisi açısından taşıdığı önem göz ardı edilemez’ denilerek, şeker pancarına işaret etse de, NBŞ’nin çıkar ve hakları gözetilerek hazırlandığı dikkat çekiyor. Mevcut haliyle tasarıyı ABD’li Cargill firması hazırlamış olsaydı NBŞ’ye ancak bu kadar ‘kıyak’ geçebilirdi.

ŞEKER TANIMINDA DİKKAT ÇEKEN AÇILIM

Tasarıda NBŞ’ye kota artışının yanında ‘şeker’ tanımına getirilen yeni kavramsal açılım görenleri hayretler içerisinde bırakıyor. Mevcut 4634 sayılı Şeker Kanunu’nda şeker, ‘pancar’ ve NBŞ’ye atıf yapan ‘Nişasta Kökenli’ kelimeler kullanılarak tanımı yapılırken yeni tasarıda ise şekerin tanımı bu kelimelere yer verilmeden yapılıyor.  Tasarıda NBŞ için en ilginç kavramsal açılım ise ‘Kotalar ve Kotaların Tespiti’ başlıklı 3’ncü maddesinde kendisini gösteriyor. Kurulun kotalarla ilgili yetkilerinin belirlendiği 3’ncü maddenin 2’nci fıkrasında; “Diğer şekerler için belirlenecek toplam A kotası, ülke toplam A kotasının yüzde 15 olarak belirlenir” deniliyor. Burada ‘diğer şekerlerden’ kastedilen ise NBŞ. Peki, NBŞ neden ‘diğer şekerler’ denilerek belirsiz bir kavram ile tanımlanmış? Çünkü kamuoyunun algısından kaçırılarak gizlenmek isteniyor. Tıpkı elektrik faturalarındaki kayıp-kaçak bedelinin gizlendiği gibi… Bilindiği üzere elektrik faturalarında kayıp-kaçak bedellerini gösteren kalem, tüketicinin tepkisini çekince EPDK hemen burada bir düzenlemeye giderek bu kalemi tüketicinin gözünden saklamıştı.

ŞEKER PANCARININ ALEYHİNDE NBŞ’NİN LEHİNDE HER ŞEY DÜŞÜNÜLMÜŞ

Diğer yandan yine 3’ncü maddenin 2’nci fıkrasında şeker arz açığı ile ilgili önlemler belirlenirken şeker pancarının değil de NBŞ’nin korunup kollanıldığı görülüyor. Tasarının ilgili maddesi aynen şöyle diyor; “Bakanlar Kurulu, pancar şekerinde kuraklık ve/veya mücbir sebeplerle yurt içinde arz açığı oluştuğunun Kurum tarafından tespiti hâlinde, ilgili pazarlama yılı ile sınırlı olmak üzere diğer şekerlerin kotasını arz eksikliğini giderecek miktara kadar artırabilir.” Yani kuraklık ve mücbir sebeplerden dolayı pancar şekerinin arzında bir sıkıntı olursa NBŞ’nin yüzde 15 olan kotasının Bakanlar Kurulu kararıyla daha da artırılabileceği belirtiliyor. Ancak nedense mısır arzında bir sıkıntı çıktığında pancar şekerinin kotasının artırılması düşünülmemiş. Yani NBŞ, burada da gözetilip kollanmış.

TASLAĞIN ÖZÜNÜ NBŞ OLUŞTURUYOR

Şeker-İş Sendikası Genel Başkanı İsa Gök, tasarıda NBŞ yerine “Diğer Şekerler” kelimesini tercih edilmesinin basit bir kavramsal tercihin çok ötesinde bir anlamı ifade ettiğini belirterek, taslağın özünü de bu kelime tercihinin ortaya koyduğunu vurguladı. Gök, konuyla ilgili olarak şunları kaydetti: “GDO gibi, kamuoyunda NBŞ olarak bilinmeye başlayan ve pancar şekerinin doğallığının aksine kimyasal bir dizi sürecin ürünü olan nişasta bazlı şekerleri ‘Diğer Şekerler’ gibi belirsiz bir kavram ile tanımlayarak kamuoyunun algısından kaçırma niyeti, kanımızca taslağın özüdür. Kamuoyu farkındalığı ile kullanımı azalmaya başlayan NBŞ tüketimini arttırmak için, olumsuz bir kavrama dönüşen NBŞ yerine ‘Diğer Şekerler’ deyimini tercih etmek, basit bir kavramsal tercihin çok daha ötesini işaret etmektedir. Şeker tanımını bulanıklaştırmak, pancar şekeri (sakaroz) ile NBŞ kökenli şekerleri (izoglukoz, glukoz şurubu..) iç içe geçirmek ve sonrasında yüzde10 olan NBŞ kotasını yüzde15 olarak belirlemek, yetmedi, Bakanlar Kurulu’na, soyut gerekçelerle bu oranı  ‘istediği oranda arttırmak’ yetkisi vermek, başka neyle açıklanabilir?”

MECLİS BU YANLIŞA MÜSAADE ETMEMELİ

Diğer yandan Kayseri Şeker Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Akay, NBŞ kotasının kanunla yüzde 15’e çıkarılıyor olmasını yerli üretim açısından kaygı verici bulduklarını belirterek, Meclis’in bu yanlışa kesinlikle müsaade etmemesi gerektiğini söyledi. Şeker pancarının ülke tarım ve ekonomisi için taşıdığı öneme vurgu yapan Akay, “Şeker pancarının kotası niye artırılmıyor da NBŞ’nin kotası artırılıyor? tepkisinde bulundu. Tasarının geneline bakıldığında şeker pancarından ziyade NBŞ’nin çıkar ve haklarının korunup kollandığını vurgulayan Akay, “Tasarıya bu açıdan baktığımızda, Şeker Kanun Tasarısı’ndan ziyade NBŞ Kanun Tasarısı denilmesi gerekiyor” dedi. Kotaların dışında tasarıda, yurda giren kaçak şekerin de yer almasını manidar bulduklarını ifade eden Akay, “Sektöre yeni bir kavram getiriliyor. Tasarıda ‘Yasal olmayan yollardan yurda giren şeker’ ifadesi yer alıyor. Bu madde bu şekilde yasalaşırsa kaçak şeker konusu kanuna girerek yasal hale getirilecek. Yani meşrulaştırılacak” tepkisinde bulundu. Tasarıda bir diğer sıkıntılı konunu da gıda dışı şeker kavramı olduğunu bildiren Akay, kota dışı bırakılan ‘gıda dışı şekerin’ sektörde büyük bir kaosun habercisi olduğunu kaydetti. Tasarının Meclis’te görüşülmesi sırasında gördükleri bu sıkıntıların değiştirileceğini umut ettiklerini söyleyen Akay, aksi durumda pancar üreticisinin ve sektörün kaybedeceğini vurguladı.

http://www.milligazete.com.tr/haber/NBSye_DS_kilifi_gecirdiler/278427



Bu haber 4,089 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler

    1. Hıdırellez
    2. Seçim Masajı

    ON ALTI YILDIZ'da Ara Internet'te Ara  

    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,582 µs