En Sıcak Konular

Esad ve ABD, Suriye'de Birlikte Katliam Yapıyorlar

14 Şubat 2012 09:01 tsi
Esad ve ABD, Suriye'de  Birlikte Katliam Yapıyorlar 16 Yıldız olarak ilk günden beri söylüyoruz: Esad, ABD ile birilkte hareket ediyor.Esad ve ABD Suriye'de birlikte katliam yapıyorlar...

 

16 Yıldız olarak ilk günden beri söylüyoruz: Esad, ABD ile birilkte hareket ediyor. Esad ve ABD, Suriye'de  Birlikte Katliam Yapıyorlar...

Davutoğul ABD'de imiş...Niye ki?

İlgili Haber...

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu “Demokratik kültüre sahip olmak Suriye halkının hakkıdır.” dedi.

Bir dizi resmi temaslar kapsamında Washington’da bulunan Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ve ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, bir çalışma yemeğinde buluştu. Davutoğlu ve Clinton, daha sonra yaptıkları ikili görüşmenin ardından ABD Dışişleri Bakanlığı'nda ortak basın toplantısı düzenledi.

Davutoğlu ve Clinton’ın görüşmesinde iki ülkeyi ilgilendiren ikili, bölgesel ve küresel konuların yanı sıra Suriye konusu da ele alındı.

Görüşmenin ardından Davutoğlu ile ortak basın toplantısı düzenleyen Clinton “Esad rejimi ülkedeki genelinde şiddet olaylarını tırmandırdı. Esad rejiminin sivil halka karşı şiddet uyguladığını biliyoruz. Suriye halkının yanındayız. Arap Birliğinin, Suriye çabalarını destekliyoruz. Suriye’de çözüme kavuşmak için Türkiye ile rol üstlenmeye hazırız. Ülkeye acil tıbbi yardımın götürülmesi için girişimlerde bulunacağız. Suriye halkı demokratik bir geleceği hak ediyor. Kimse Suriye’de iç savaş görmek istemiyor.” dedi.

ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, Suriye'deki rejimin ülke içindeki kentlerde şiddeti artırmasının içler acısı bir durum olduğunu söyledi. Clinton, ''Suriye halkının yanındayız ve barışçıl bir çözümün gayreti içindeyiz'' dedi.

Clinton, “ABD ve Türkiye, Suriye'deki rejimin, Arap Birliği'nin son çabalarına ve uluslararası toplumun 'derhal sivil ölümlere son vermesi, yerleşim yerlerinden askeri güçlerini geri çekmesi, gazeteciler ile gözlemcilere giriş izni vermesi, siyasi mahkumları serbest bırakması, gerçek ve samimi bir demokratik değişim sürecine başlaması ve muhalefetle ciddi bir diyaloğa başlaması' yönündeki çağrılarına kulak vermesini istiyor” diye konuştu.

Hem Davutoğlu hem kendisinin, Suriye'deki krize çözüm yolunda çok aktif rol oynayacaklarını vurgulayan Hillary Clinton, “Türkiye liderlerden biri ve komşu olarak bu konuyla en fazla ilgili ülkeler arasında. Suriye halkının çektiği acıları anlayan bilinç sahibi bir ülke. Türkiye, acımasız Esed rejimine bir alternatif örnek oluşturuyor'' şeklinde konuştu.

TÜRKİYE LİDER ÜLKELERDEN BİRİ


Clinton, Tunus'taki uluslararası konferansa uzanan süreç dolayısıyla, siyasi bir sürecin desteklenmesi için Türkiye ve diğer ülkelerle yakın çalışma içinde olacaklarını ifade etti.

Suriye halkının, devlet baskısının, terörizmin ve şiddet yanlısı aşırılıkların olmadığı bir demokratik geleceği hak ettiğini ve Suriye halkının yardım çağrılarını farkında olduklarını belirten Clinton, ülkedeki yaralılara acil yardım malzemelerinin ulaştırılması için çalışmaya kararlı olduklarını kaydetti. Clinton, bu kapsamda, Kızılay ve Kızılhaç gibi uluslararası kuruluşlara sağladıkları fonları artıracaklarını, elektrik ve su gibi kaynaklara erişim imkanları olmayan halka bu yardımların ulaştırılması için çalıştıklarını dile getirdi.

Clinton, ''Türkiye liderlerden biri ve komşu olarak bu konuyla en fazla ilgili ülkeler arasında. Suriye halkının çektiği acıları anlayan bilinç sahibi bir ülke. Türkiye, acımasız Esad rejimine bir alternatif örnek oluşturuyor'' diye konuştu.

İRAN VE DİĞER KONULAR

Clinton, görüşmelerindeki bir diğer konunun da İran olduğunu belirterek, hem İran'a yaptırım hem de bu ülkeyle diyalog seçeneğini içeren çift yönlü yaklaşımlarının devam ettiğini söyledi.

İran'ın barışçıl nükleer enerji hakkını tanıdıklarını, ancak aynı zamanda bu ülkenin yerine getirmesi gereken uluslararası sorumlulukları bulunduğunu belirten Clinton, Davutoğlu ile görüşmesinde ayrıca, Türkiye'nin bölgedeki yeni demokrasilere sağladığı desteği ve Türkiye'nin başarılı demokrasisinin ''gerçek bir örnek'' oluşturmasının öncelikleri olduğunu belirtti.

Clinton, Türk hükümetinin azınlık mallarının iadesi konusunda yaptığı çok önemli çalışmaya ilgi gösterdiklerini kaydederken, Heybeliada Ruhban Okulu'nun yeniden açılması arzularını da yineledi.

Bakan Clinton, Tunus, Mısır, Libya gibi yeni ortaya çıkmakta olan demokrasilere ne tür katkılar sağlayabilecekleri ve Suriye'nin ihtiyaçları üzerinde odaklanmalarının önem taşıdığını da ifade etti.

TÜRKİYE'NİN AB ÜYELİĞİNE DESTEK

Türkiye’nin AB üyeliği yönündeki bir soruyu cevaplayan Clinton, "Türkiye’nin AB üyeliğini destekliyoruz. Türkiye’nin AB üyeli Avrupa’ya katkı sağlayacaktır. Türkiye’nin AB üyeliği herkesin çıkarlarınadır. AB, Türkiye ile daha güçlü olacak.” açıklamasında bulundu.

Clinton, ABD olarak Türkiye'nin tam üyeliğine uzun süredir destek verdiklerine işaret ederek, ''Oy hakkımız yok, ama yıllar boyu bu konudaki görüşlerimizi ortaya koyduk, çünkü Türkiye'nin AB'ye tam üyeliğinin hem Türkiye'nin hem de Avrupa'nın çıkarına olduğunu düşünüyoruz'' dedi.

Clinton, Türkiye'nin AB üyeliğinin eninde sonunda gerçekleşeceğini, bunun siyasi ve ekonomik entegrasyonun çıkarlarına uygun düşeceğini düşünenlerden biri olduğunu ifade ederek, ''Kimsenin cesaretinin kırılmasını ve bu süreçten uzaklaşmasını istemiyorum, ancak her zorlu müzakerede olduğu gibi, bazen bunun da daha sonra yeniden ele almak üzere bir süreliğine bir kenarda tutulmasına ihtiyaç var ve şu anda zaten bölgede bizi meşgul eden yeteri kadar konu bulunmakta'' diye konuştu.
Türkiye ile uzun süredir sahip oldukları bağlar ve çok değer verdikleri müttefiklik ilişkisi nedeniyle ABD'nin de bu süreçte oynayabileceği rolün tabi ki bulunduğunu kaydeden Clinton, ''Türkiye'nin en başından beri çok yapıcı rol oynadığı NATO içerisinde ortak ve müttefikiz. Dolayısıyla Türkiye'nin AB üyesi olmasının herkesin çıkarına olduğuna inanmaya devam ediyoruz'' ifadesini kullandı.

'IRAK'TAKİ VAZİYETTEN KAYGILIYIZ'

Clinton, Irak Başbakanı Nuri El Maliki'nin Türkiye'ye eleştirileri ve bu ülkedeki siyasi ortamdan duyulan kaygılara dair bir soru üzerine de, ''Irak içerisindeki siyasi vaziyetten kaygılıyız. Irak hükümetinin, tüm Iraklıların ülkenin geleceğinde söz sahibi olduğuna inandığı kapsayıcı bir hükümet olması önem taşıyor. Davutoğlu ve ben Irak konusunda, Irak'ın demokrasisini güçlendirmede, farklı gruplar arasındaki siyasi farklılıkların giderilmesine nasıl katkı sağlayabileceğimiz noktasında verimli bir görüşme yaptık. Demokrasisini geliştiren, kim olduklarına ve nerede yaşadıklarına bakmaksızın halkına hizmetler sunan birleşik bir Irak'ın ortaya çıkmasında hepimizin çok güçlü çıkarları bulunuyor'' diye konuştu.

Dolayısıyla, Irakiye bloğunun Temsilciler Meclisi'ne geri dönüşünden memnuniyet duyduklarını kaydeden Clinton, ''Irak Devlet Başkanı Celal Talabani'nin, farklı gruplar arasındaki arabuluculuk çabalarını, gücün paylaşımını öngören Irak anayasası ve Irak yasalarına uygun olarak tüm Iraklıların çıkarlarını temsil eden bir siyasi çözüme ulaşılmasına odaklanacak bir ulusal konferans yolundaki çabalarını destekliyoruz. Irak içerisindeki farklı seçmen gruplarının varlığını tanıyan ve Irak yönetimi ve demokrasisini ileri götürmek için daha güçlü temel inşa etmeye dönük bu çabalara güçlü destek veriyoruz'' dedi.

Clinton, Türkiye'yi de, Bağdat'a ve siyasi sistem içerisindeki birbirinden farklı karakterlere erişme çabasında önemli rol oynamaya devam etmeye çağırdıklarını belirterek, ''Bölgedeki diğer ülkeleri de aynısını yapmaya çağırıyoruz. Türkiye'nin çok yapıcı bir rol oynadığını düşünüyoruz. Ancak tüm Iraklıları temsil eden kapsayıcı bir Irak hükümetine olan bağlılığın kesinkes ortaya konması ihtiyacına dair kaygıyı da paylaşıyoruz'' ifadelerini kullandı.

DAVUTOĞLU: SURİYE'DE 'BEKLE-GÖR' TAVRI İÇİNDE OLAMAYIZ

Konuşmasının başında Türkiye-ABD ilişkilerine değinen Bakan Davutoğlu “Önümüzde ortak ve yoğun bir gündem var. ABD ile ekonomik anlamda örnek oluşturacak bir ilişkiye yönelmek istiyoruz. Türkiye refah ve istikrarın temsil edildiği bir ülke.” dedi.

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Suriye'de gerçek bir insani trajedinin yaşandığını, Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi'nde Rusya ve Çin'in vetosunun ardından yaşanan çıkmazdan sonra, uluslararası toplum ve bölgesel ortaklar olarak ''bekle-gör'' tavrı içinde olamayacaklarını söyledi.

Davutoğlu ve ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, Washington’daki bir çalışma yemeğinde buluştu. Davutoğlu ve Clinton, daha sonra yaptıkları ikili görüşmenin ardından ABD Dışişleri Bakanlığı'nda ortak basın toplantısı düzenledi.

Bakan Davutoğlu, Clinton ile Kuzey Afrika'daki siyasi değişimleri, Tunus, Mısır ve Libya gibi ülkelere nasıl yardım edebileceklerini ele aldıklarını, buralarda başarı sağlanması için ABD ile omuz omuza çalıştıklarını belirtti.

Bölge halklarının talep ettiği, hukukun üstünlüğü, özgürlük, demokrasi, saydamlık, hesap verebilirlik gibi değerlerin Türkiye olarak her yerde savundukları değerler olduğunu ifade eden Davutoğlu, Suriye halkının da bu hakları talep ettiğini kaydetti. Davutoğlu, “Maalesef Suriye rejimi barışçıl gösterilere karşı şiddet uyguladı ve bugün önümüzde gerçek bir insani trajedi yaşanmakta'' diye konuştu.

Davutoğlu, şunları söyledi: ''Clinton'la, Suriye'nin her yerinde gıda ve ilaç sıkıntısı nedeniyle acılar çeken halka insani yardımlar konusunda yeni bir girişim olması gerektiği üzerinde mutabık kaldık. BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun'la dün bir görüşme yaptım ve Suriye halkının insani yardımlara erişiminin nasıl sağlanabileceği hususunda Türkiye olarak Cenevre'deki BM İnsan Hakları Komisyonu nezdinde girişim başlattık. İkinci olarak, bunun bir siyasi boyutu var. Tunus'taki toplantı, Suriye halkına yönelik dayanışmanın gösterilmesi ve Suriye rejimine şiddet yanlısı politikalarını sürdüremeyecekleri yönünde güçlü ve net mesaj gönderilmesi bakımından önemli bir uluslararası platform olacak. Tabi ki, ABD ve diğer ortaklarımızla, gelişmelerin nasıl cereyan edeceğini yakından takip edeceğiz ve Suriye halkını savunmaya devam edeceğiz.''

İRAN KONUSU

Davutoğlu, görüşmede İran konusunu da ayrıntısıyla ele aldıklarını bildirirken, ''Geçen ay Tahran'daydım. İranlılar, müzakerelerin yeniden başlamasına yönelik isteklerini ortaya koydular. (AB Dış Politika Yüksek Temsilcisi) Catherine Ashton ile yakın temas halindeyiz'' dedi.

Müzakerelere güçlü bir siyasi iradeyle ve iyi niyetle başlanması ve sonuç odaklı bir sürecin izlenmesinin taşıdığı önemi dile getiren Davutoğlu, ''Sadece bir toplantı yapıp, bir sene sonra bir toplantı daha yapmak, aynı zorlukları, aynı süreçleri bir daha yaşamak değil, biraraya gelmeli ve sorunu çözene kadar ayrılmamalılar. Eğer böylesine bir konsantre olunmuş müzakere olursa, bir çözüme ulaşılacağını umuyoruz'' diye konuştu.

Dışişleri Bakanı Davutoğlu, İran'ın nükleer dosyasıyla ilgili bir soru üzerine, İran'la ilgili gerginlikten zarara uğrayan ülkelerden birinin de Türkiye olduğunu belirterek, bu soruna bir çözüm bulunması halinde ise Türkiye'nin bundan kazançlı çıkacak ülkeler arasında yer alacağını söyledi.

Türkiye olarak çevrelerinde nükleer askeri kapasiteye karşı olduklarını ve tüm dünyada nükleer silahsızlanmayı istediklerini vurgulayan Davutoğlu, aynı zamanda da barışçıl nükleer kapasite ve teknolojiye de sınırlama getirilmesini istemediklerini kaydetti.

Davutoğlu, bu iki prensip temelinde, bir müzakere olması gerektiğini söyleyerek, ''İran, nükleer teknolojilerinin hiçbir askeri boyutu olmayacağına dair garanti vermeli, ancak aynı zamanda da, barışçıl nükleer teknolojiye sahip olma hakkı İran da dahil olmak üzere tüm ülkelere tanınmalı.

Türkiye tüm bu sürece katkı sağlayacak. Bunun adı ya da pozisyonu önemli değil. Bu konunun çözümü için elimizden gelen herşeyi yapacağız. Geçen yıl, (İran ile P5+1 arasındaki) son toplantıya ev sahipliği yaptık. Eğer bize yine böyle bir talep gelirse, yine ev sahipliği yapmaya hazırız. Sürece katkı adına herşeyi yapmaya kararlıyız''.

TÜRKİYE'NİN AB ÜYELİĞİ HERKESİN ÇIKARINA

Davutoğlu, Türkiye'nin AB süreciyle ilgili bir soru üzerine, Türkiye'nin AB üyeliğinin yıllardır sorulduğunu ve her seferinde de aynı cevabı verdiklerini söyleyerek, ''Evet, AB'nin üyesi olmayı istiyoruz ve AB tarafından gelen cesaret kırıcı tüm davranışlara rağmen, bir gün AB üyesi olacağımıza dair hala iyimseriz. AB'ye üyeliğimiz, AB'ye değer katacaktır ve herkes bundan kazanç sağlayacaktır. AB jeopolitik olarak daha etkili, ekonomik olarak daha dinamik ve kültürel olarak daha kapsayıcı olacaktır. Türkiye çok daha güçlü olacak ve Türkiye-AB işbirliği, ABD için de, NATO için de, küresel toplum için de büyük bir değer olacaktır'' diye konuştu.

ABD'nin, Türkiye'nin AB üyelik sürecine verdiği destekten dolayı müteşekkir olduklarını ifade eden Davutoğlu, ''Ancak tabii ki bu konudaki kararı ABD vermeyecek. Eğer karar verme şansları olsaydı, eminim ki şimdiye kadar AB'nin üyesi olurduk. Ama hala aynı desteği beklemeye devam ediyoruz. Her yıl, Bakan Clinton'ın ev sahipliğinde transatlantik akşam yemeği düzenliyoruz ve her seferinde aynı problemi yaşıyor, önce AB toplantısı, sonra bir başka toplantı. Bir gün aynı toplantıda buluşacağız, beraber olacağız'' dedi.

Davutoğlu, Clinton ile görüşmelerinde, Balkanlar, Kıbrıs, Kafkaslar ve diğer birçok konunun da gündeme geldiğini sözlerine ekledi.

Dünya Bülteni



Bu haber 4,075 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    ON ALTI YILDIZ'da Ara Internet'te Ara  

    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    6,863 µs