En Sıcak Konular

NASA, Asteroitlere Karşı Savaşta Yeni Silahı Tanıttı

8 Aralık 2021 21:13 tsi
NASA, Asteroitlere Karşı Savaşta Yeni Silahı Tanıttı Bir asteroidin dinozorları silmesinin üzerinden 66 milyon yıl geçti ve astronomlar tedirgin olmaya başladı. Son birkaç ayda, Eyfel Kulesi, Empire State Binası ve Büyük Giza Piramidi kadar büyük uzay kayalarının, Dünya'ya yakın geçmesi NASA'yı da harekete

NASA, Asteroitlere Karşı Savaşta Yeni Silahı Tanıttı

 

Bir asteroidin dinozorları silmesinin üzerinden 66 milyon yıl geçti ve astronomlar tedirgin olmaya başladı. Son birkaç ayda, Eyfel Kulesi, Empire State Binası ve Büyük Giza Piramidi kadar büyük uzay kayalarının, Dünya'ya yakın geçmesi NASA'yı da harekete geçirdi.

NASA bir süredir dinozorları Dünya üzerinden silen asteroit gibi bir asteroidin Dünya’ya çarpma ihtimali üzerinde çalışıyor. Uzay ajansı, felaket etkilerini simüle ettikten ve uzay aracıyla asteroitleri çarpıştırdıktan sonra, pazartesi günü şimdiye kadarki en tuhaf silahını açıkladı: Bir algoritma.

Sentry-II adlı sistem, Dünya’ya yakın asteroitlerin (NEA) oluşturduğu tehditleri değerlendirecek.

Bir basın açıklamasında NASA, sistemin bilinen tüm NEA’lar için potansiyel etkileri hızla değerlendirebileceğini söyledi. Yazılım, 2002’den beri kullanımda olan orijinal Sentry’nin bir yükseltmesi. Sistemin ilk versiyonunda birkaç eksiklik vardı. Sistem yerçekiminin bir asteroidin yörüngesini nasıl şekillendirdiğini doğru bir şekilde modellemesine rağmen, yerçekimi olmayan kuvvetleri entegre edemedi.

Ayrıca, hareketleri gezegenimizin yerçekimi tarafından düzensiz bir şekilde saptırıldığından, Dünya’ya aşırı derecede yaklaşan asteroitleri tahmin etmekte zorlanabilir. Sentry-II, bu sorunların üstesinden gelmek için oluşturuldu.

Yakın Dünya Nesne Çalışmaları Merkezi tarafından hesaplanan 2.200 potansiyel olarak tehlikeli nesnenin yörüngesini gösteriyor.


TÜM OLASILIKLARI HESAPLIYOR

Asteroit etkilerini tahmin etmenin önemli bir yönü belirsizliği modellemek. Yeni yazılım farklı bir yaklaşım uyguluyor. İlk önce kayanın yörüngesinin belirsizlik bölgesi boyunca binlerce rastgele noktasını modelliyor. Algoritma daha sonra bu alandaki olası tüm yörüngeleri değerlendiriyor. Yani; Sentry-II, varsayımsal selefinin gözden kaçırmış olabileceği düşük olasılıklı etki senaryolarını değerlendirebiliyor.

Her iki sistemde de çalışan NASA’dan Steve Chesley, “Sentry-II, çok çeşitli senaryolar için küçük etki olasılıkları bulma konusunda harika bir ilerleme” dedi. 

 

Haber: www.sozcu.com.tr 



Bu haber 1,206 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    ON ALTI YILDIZ'da Ara Internet'te Ara  

    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    6,613 µs