En Sıcak Konular

Donmuş Soluncanlar Yeniden Canlandılar

28 Temmuz 2018 07:28 tsi
Donmuş  Soluncanlar Yeniden Canlandılar Son 40 Bin Yıldır Donmuş Halde Olan Soluncanlar Yeniden Canlandılar


Son 40 Bin Yıldır Donmuş Halde Olan Soluncanlar Yeniden Canlandılar


Geçtiğimiz 40 bin yıldır, Sibirya’daki donmuş kutup topraklarında bulunan ve yaşamsal bir faaliyet göstermeyen solucanlar, yeniden hayata döndüler ve beslenmeye başladılar. Baş döndürücü gelişmenin ne anlama geldiğini açıklıyoruz.
 

Bilim kurgunun en büyük öngörülerinden bir tanesi, canlıların uzun süreler boyunca dondurulup, yeniden hayata döndürülmesidir. Yapay hibernasyon adı verilen yöntemler bir süredir bilimsel olarak test ediliyorlar, ancak bu öngörünün kaynağı da yine doğanın kendisi. Şimdi size, Sibirya’nın donmuş toprakları ile 40 bin yıldır hareket dahi etmeyen solucanların hikayesini anlatalım. 


Rus biyologlar, Sibirya’daki kutup topraklarından 300’den fazla örnek alıp Moskova’daki laboratuvara getirdiler. Kuzeydoğu Rusya’nın uzak bölgelerinden alınan bu örnekler, iki farklı cins solucan içeriyordu. Araştırmacılar, içinde besinin de bulunduğu bir petri kabına yerleştirdikleri solucanları gözlemlemeye başladılar.

Solucanlar, 20 santigrat derecede sabit tutulan kaplarda birkaç hafta boyunca kaldılar. Solucan türlerinden birisi olan “panagrolaimus” cinsine ait örnekler, yaklaşık 32 bin yıl önce donmuş olan katmanlardan çıkartıldılar. Söz konusu katmanlar, 30 metre yer altında bulunuyorlar.

Diğer tür olan “plectus” solucanlarına ait örnekler ise yaklaşık 3.5 metre derinlikten çıkartıldılar. Örneklerin ortalama yaşı 42 bin yıldı. Yani bir başka deyişle solucanlar 42 bin yıldır yaşam belirtisi göstermemişler, dondukları yerde kalmışlardı. Bilim insanları, örnekleri son derece steril şekilde taşıdılar.

Günümüzde iklimsel değişimlerle Sibirya’da donmuş topraklar, en fazla 80 santimetre derinliğe kadar çözündüler. Daha derinlerde sıcaklık etkileri değişmedi ve donmuş topraklar binlerce yıl boyunca çözünmediler.

Tüm bu veriler, kapları içinde canlanan solucanların son derece uzun bir süredir uykuda olduklarını gösteriyor. Böyle olaylar elbette ilk defa yaşanmıyor. Bilim insanları, daha önce 250 milyon yıllık tuz kristalleri içinde saklı kalmış “Baillus” bakterilerini de hayata döndürmüşlerdi.

Solucanlardan ve bakterilerden esinlenerek insanı da binlerce yıl uyutmak mümkün mü?

Canlıların sergiledikleri yeteneklerden son derece etkilenmiş olabiliriz. İnsan olarak kendi karmaşık dokularımıza da benzer özellikleri uyarlayabiliriz. Bu nedenle onlarca bin yıldır uyuyan canlılar bulmak son derece önemli. Onların yapılarındaki gizemi çözmek, bize de rehber olabilir.

 http://www.webtekno.com/son-40-bin-yildir-donmus-halde-olan-soluncanlar-yeniden-canlandilar-h50538.html



Bu haber 2,489 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.





    ON ALTI YILDIZ'da Ara Internet'te Ara  

    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,199 µs