En Sıcak Konular

Tanrı'nın Türk'ü ve Denisovalılar

25 Mart 2018 10:00 tsi
Tanrı'nın Türk'ü ve Denisovalılar Tanrı'nın Türk'ü ve Denisovalılar

önce : http://www.onaltiyildiz.com/haber.php?haber_id=6441

 
Atalarımız Denisovalılarla En Az İki Kez Çiftleşmiş

Yeni bir araştırmaya göre atalarımız, eski ve kısa boylu bir insan türü olan Denisovalılarla en az iki kez çiftleşti. Bu keşif, Denisovaların Asya çapında geniş bir alana yayılmış olduğunu ve modern insanlarla birlikte mutlu bir şekilde birlikte yaşadıklarını ve onlarla birlikte antik dünyanın iki farklı bölgesinde çocuk sahibi olduklarını gösteriyor.

Araştırmacılar, Sibirya’daki Denisova mağarasında bulunan bir kızın parmak kemiğini tanımladıklarında, Denisovalılar 2010 yılına kadar bilinmiyordu. Kısa bir süre sonra, araştırmacılar parmaktaki hayatta kalan DNA’ları diziledi. DNA, Neandertaller gibi bilinen herhangi bir hominine ait değildi, bu yüzden yeni bir tür olmalıydı.

Dahası, bazı Avustralyalıların, özellikle Papua Yeni Gine’deki bazı insanların DNA’sının yaklaşık %5’i Denisovalı çıktı. Yani insanlar, 50.000 ya da daha uzun yıllar önce Denisovalılarla açıkça çiftleşmişti.

Ama bu yeni bir soru yarattı: Denisovaların Avustralya’daki torunları, Denisovalıların Sibirya’daki yuvalarından neden bu kadar uzaktaydı? En basit açıklama Denisovaların sadece Sibirya’da değil, Güneydoğu Asya da dahil olmak üzere Asya’nın büyük bir bölümünde yaşadıklarıydı.

Yeni araştırmada, Seattle’daki Washington Üniversitesi’nden Sharon Browning ve meslektaşları, Asya anakarasındaki insan ile Denisovalı melezlemesinin ikinci bir örneğini kanıtladılar.Browning’in ekibi, Avrupa’dan, Asya’dan, Amerika’dan ve Okyanusya’dan 5600 insanın genomlarındaki antik DNA’lar için yeni bir teknik kullandı.

Eski DNA’nın parçaları hemen göze çarpıyor çünkü mutasyon olarak muazzam derecede zenginler. Bunlar, Denisovaların genomlarında yüzbinlerce yıl boyunca inşa edilmiş olacaklardı, fakat insan soyunda bulunmayacaktı. Yani insanlar ve Denisovalılar çiftleştiğinde, çocukları DNA’nın bu mutasyon bakımından zengin bölgelerini miras alacaktı.

Browning, antik DNA’yı izole ettikten sonra, nereden geldiğini bulmak için Denisovalılar ve Neandertallerin referans genomlarını kullandı. Browning, özellikle Han Çinlileri, Çin Dai ve Japon halkları gibi bazı Doğu Asyalıların Denisovalı DNA’sı taşıdığını gördü.

Fakat bu Denisovalı DNA’sı, Avustralyalılar tarafından taşınandan farklıydı ve Denisovalı örneğiyle daha yakından ilişkiliydi.

Browning, “Papualılar daha fazla Denisovalı soyu ile karışmış olsalar da, dizilenen Denisovalı genomuna daha az benziyor.” diyor.

Sonuç olarak, Denisovalılar modern insanlarla en az iki yerde melezleşmişlerdi: doğu Asya’da ve daha güneydoğudaki Endonezya ya da Avustralya’da.

“Araştırmamız, Asya’da yaşayan, muhtemelen coğrafi olarak uzak olan en az iki ayrı Denisova popülasyonunun olduğunu gösteriyor.”


“İki melezlenme olayının ortaya çıkması, en azından bazı örneklerde, Denisovalıların ve modern insanların yakınlık içinde yaşamaya ve etkileşime girmeye istekli olduklarını gösteriyor.”

Denisovalılarla çiftleşmenin yanı sıra, insanların, Denisovalılar için kardeş bir tür olan Neandertallerle de çiftleştiğine dair güçlü kanıtlar vardır.

“Bu yeni çalışma önemli, çünkü ilk defa insanlar ile homininler arasında net olarak üçüncü bir melezleşmeyi gösteriyor. Şimdiye kadar sadece iki melezleşmeye dair verilerimiz vardı. Neandertallerle çok daha önceden gerçekleşmiş bir melezleşmeye dair de iddialar var fakat bilim insanlarının çoğu buna ikna olmuş değil.


İlginç olarak atalarımız sadece Neandertallerle ve Denisovalılarla melezleşmiş olmayabilir. Browning’in yaşayan insanlarda bulduğu antik DNA parçalarının çeyreği, Neanderthal veya Denisovan DNA’sı ile uyuşmuyor. Dolayısıyla atalarımız, şimdiye kadar bilinmeyen farklı bir hominin türüyle daha melezleşmiş olabilir.

Max Planck Enstitüsü’nden Svante Pääbo, “Bu noktada, bunların henüz bilinmeyen bir arkaik insan türünden mi yoksa basitçe yanlış bir test sonucundan mı kaynaklandığını bilemeyiz.” diyor.


Makale: Sharon R. Browning, Brian L. Browning, Ying Zhou, Serena Tucci, Joshua M. Akey. 2018. Analysis of Human Sequence Data Reveals Two Pulses of Archaic Denisovan Admixture. Cell.

Kaynak Arkeofoli



Bu haber 5,355 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    ON ALTI YILDIZ'da Ara Internet'te Ara  

    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    6,758 µs