En Sıcak Konular

Allah, Lale, Hilal

24 Kasım 2016 00:49 tsi
Allah, Lale, Hilal Nihal Kaya yazdı: Allah, Lale, Hilal


Allah...LâLe...HiLâL

Değerli kalperen kardeşlerim, koldaşlarım; sultanımızın himmet ve duasıyla nasibimce acizane gönlüme düşen tefekkürü paylaşmak isterim.

Lale, Tasavvufta Allah’ın birliğini temsil eder. Üzerine yoğun mana  ağırlığı yüklenen bir çiçektir.

 


Lâle, kelime olarak ele alındığında Arapça "Allâh" lâfzına ait harfleri taşımakta olduğu görülür.

Lâlenin harfî manası "hilâl"e de ulaşmaktadır. Bir semâzenin en makro hâlidir, hilâli çevreleyen yıldızlar. Onlar, semâdaki hilâlin parıltılarıyla yol alır, yıldızlarla semaya dururlar.

Biz millet olarak hilâl'i İslam'ın simgesi haç'a karşı bizim simgemiz olarak görmüşüzdür. Lale  turizm de ülkemizin Logosudur. Dünya bizi bu simge ile tanır.

Hilâl ve Lale kelime olarak ikisi de 66 ya tekabül ediyor bu nedenle de lale’yi Cenab-ı hakkın simgesi olarak saymışız.

Lâlenin ebcet hesabı  Altmış altıdır ve "Elhamdülillâh"a denk gelir. Onlar o hayret makamının coşkusuyla yaşadığı istiğrak hâline hamd ederek "Elhâmdülillâh" derler.

Yani hilâl ile lâle, Cenab-ı Hakk'ın en muazzam ismi olan ALLAH aynı sayı değerindedir.

Gerçek lâlelerin hepsinde renkli altı yaprak bulunur. Bu ise îmanın altı nûrunun libâsına bürünen dervişin îmân ve ihsan potasında erimesi ve daha sonra bu nurun şualarıyla derinden bir yanışa gark olmasının da bir simgesidir

Mimar Sinan'ın şaheseri Selimiye Camii'nde mermere işlenmiş olan ters lale, “Allah'ı terk ederseniz batarsınız”, “Hilali düşürürseniz batarsınız” gibi farklı yorumlara neden olmuştur.

Lale, Batı dillerinde, Tulip, Tulipe, Tulpe gibi birbirine benzer isimlerle anılır.

Bu isimlerin kaynağı konusunda en yaygın görüş, Kanuni Sultan Süleyman Dönemi'ne uzanıyor.

Bu dönemde İstanbul'da bulunan Avusturya elçisi Busbecq, notlarında, Türklerin bu bitkiye 'tulipan' dediklerini belirtiyor. Sözcüğün, sarık anlamındaki 'türban'dan ya da kavuğa sarılan kumaş olan 'tülbent' sözcüğünden geldiği kanısı yaygın..

Eğlâl kelimesi de "lâle" kökünden gelir. Eğlâl ise Yâsin Sûresi'nde "eğlâlen" şeklinde geçmektedir. Manası ise; "boyunduruk"tur. 

YÂSÎN-8 Ayeti : Muhakkak ki Biz, onların boyunlarına, çenelerine kadar halkalar (zincirler) kıldık (geçirdik). Bu sebeple onlar, başları yukarı kaldırılmış olanlardır.

Resûlullâh Efendimiz hicret edecekleri vakit kapıdaki müşrikleri etkisiz hâle getirmek için Yâsin Sûresi'nin bu âyetini okuyarak onlara bir avuç toprak atmıştı. Müşrikler bunun etkisiyle sanki boyunlarına boyunduruk geçirilmişçesine başlarını aşağıya indirememiş ve Efendimiz'i görememişlerdi. Onlar Efendimiz'i göremedikleri gibi gözleri kâinatın bütün hakîkatlerine âmâ olmuştur.

Bunun mukâbili olarak kalblerine Allâh lafzını yerleştiren ve idrak etmiş olan Hak âşıkları da sanki boyunlarına nurdan bir halka geçirmişçesine başları yukarıda ilâhî cezbeye gark olmuştur. Aşağının kötülük ve pisliklerinden uzak, arınmış bir gönülle her şeyden mahrûm olanlar için duâ ve ilticâ hâlindedirler.

İnternetten derlediğim bu kısa bilgiler den sonra, tefekkürüme sebep olan Binengeçin şeklini Tasavvufi manalarla harmanladığımızda ; Binengeçin döne döne ışıkları OZ tamgasına dönüşmüş, Binengeçin kendi şekli ise bir LALE ye benziyor.

 

Geminin (binengeçin)içinde ki siyah nokta, Lâlenin içi kömür gibidir. Ancak dıştan görünmez. Dışı ise içinin tam tersine pasparlak, canlı ve rûha sekînet verici bir görünüme sahiptir. Onun bu hâli tıpkı bağrı yanık bir dervişin nûr hâleli yüzüne benzer. Lâlenin renkli yapraklarının yukarıya doğru olması da tıpkı bir dervişin duâ edişindeki edâyı andırır. Zira derviş bu hâl ile sırât-ı müstakîm üzere olmayı murâd etmiş ve ifrat-tefrit noktalarını törpüleyerek hakîkate, yani istikâmete ermiştir. Ve tıpkı lâlenin derûnundaki siyahlığı göstermemesi gibi o da içinde yaşadığı yanış halini gizlemiş ve kendine her nazar edene o güzel rengini sunarak ona ferahlık vermiştir .

 


Binengeç, dünyada Ekim günlerinden bir gece yuksekçe bir alana indi. Lale'nin Anavatanı Pamir, Hindukuş ve Tanrı dağlarıdır. Lale soğanları türlerine bağlı olarak Eylül - Kasım aylarında dikimleri yapılır..

Lalenin kapalı şekli tıpkı bir kapsüle benzer. Bu kapsül uzay gemisi olarak da  yorumlanabilir mi?

Bilgelerin getirdiği tohum acaba bir lale soğanı mıydı? 

Her birinin açılımı bir derya olan, değerli bilgileri, resimleri barındıran Kulbak Bilge ve Kopuz Ata da anlatılanları, puzzle parçaları gibi yanyana geldikçe okuyup zamanla  anlayacağız inşAllah. Bize tefekkür denizlerinde kaptanlık edip, hakikat bilgilerini önümüze sunan, güneşlerden bir güneş olan kıymetli büyüğümüz gönüller sultanından  ALLAH razı olsun. Hu erenler.... Kalperenler... 

Nihal Kaya

NOT: konuyla ilgili BARAN AYDIN koldaşımızın da kapsamlı tefekkür yazısı yayınlanmıştı,tekrar okuyup hatırlamakta fayda var..Allah razı olsun..

http://www.onaltiyildiz.com/haber.php?haber_id=5173

 

 Not: Yorumunuz eğer yayınlanmamış görünüyorsa teknik bir sıkıntı olabilir, lütfen onaltiyildiz@gmail.com  adresine YORUMUNUZU mail atınız.                



Bu haber 7,394 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler

    1. OKER Teorisi Alametleri

    ON ALTI YILDIZ'da Ara Internet'te Ara  

    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    7,425 µs