En Sıcak Konular

Selçuklu Mimari Desenleri ve Fütüristik Teknoloji

27 Mart 2016 10:19 tsi
Selçuklu Mimari Desenleri ve Fütüristik Teknoloji Selçuklu Mimari Desenleri Fütüristik Teknolojiye Yardım Ediyor


Selçuklu Mimari Desenleri Fütüristik Teknolojiye Yardım Ediyor
 


Çekilerek uzatıldığında genişleyen yeni bir fütüristik materyel türü, bu özelliğini günümüzde İran’da bulunan Büyük Selçuklu eseri Karahan İkiz Türbeleri’nin üzerindeki geometrik desenlerden alıyor. Bu yeni materyel tıbbi teknolojilerde ve uydularda kullanılabilir.

Kumaş, lastik ya da plastik parçası gibi birçok materyel çekildğinde sadece bir yöne doğru genişler ve diğer yönde incelir. Fakat doğada olmayan bazı özelliklere sahip olacak şekilde tasarlanmış bazı materyeller, çekildiğinde her yöne doğru genişleyebilir.


Bu özellik onların geometrik altyapısından gelir. Bu sabitken birbirine bağlı olan bir dizi kareye benzer. Bu kareler birbirine göreceli olarak döndüğünde, maddenin özkütlesi azalır fakat kalınlığı artar:bu da çekildiğinde her yöne doğru genişlemesini sağlar.

Bu bükülme, materyelin genişledikçe orjinal şeklini kaybetmesi anlamına gelir. Kanada’da McGill Üniversitesi’nden iki mühendis, genişlediğinde de şeklini koruyabilen bir materyel ararken, cevabı İslami sanaıtn gemoetrisinde buldu.

 

Görsel: A Rafsanjani/McGill University


Araştırmacılardan Rafsanjani “İslam mimarisine baktığınızda, büyük bir geometrik desen kütüphanesi gibi olduğunu görürsünüz” diyor. Mühendisler kullandıkları deseni, günümüzde Kuzey İran’da kalan Büyük Selçuklu Dönemi’ne ait Karahan İkiz Türbeleri’nin duvarlarından aldı. Kerpiçten yapılmış iki türbe 1067 ve 1093 yıllarında inşa edildi.

Türbelerin duvarları yaklaşık 70 farklı desenle dekore edilmişti. Bu desenlerin 2 tanesi gereken özellikleri karşılıyordu. Birbirini izleyen şekillerin tekrar eden desenleri dairesel ya da paralel kesiklerle birbirinden ayrılmıştı. Bu da şekillerin, arada muntazam boşluklar bırakarak, orjinal şeklin daha büyük bir versiyonu haline gelmesini sağlıyordu.

Mükemmel geometriği bulduktan sonra araştırmacılar doğal kauçuktan metamateryele şekil verdi. Rafsanjani “Birkaç kesik ve menteşe ekledim, ama desen tamamen aynı” diyor.


 


Karahan ikiz Türbeleri


Materyelin bu özelliği, damarların içine tıbbi cihazlar yerleştirmek ya da uzayda genişleyen yeni uydular göndermek gibi birçok farklı alanda kullanılabilir.

Karahan İkiz Türbeleri 15 metre yüksekliğinde ve 4 metre genişliğindedir. Türbelerde geometriden büyük oranda yararlanılır. Türbelerin üzerindeki yazılar ilk türbenin mimar Muhammed bin Makki el-Zanjani, ikincisinin ise büyük ihtimalle onun kardeşi ya da oğlu olan Ebu’l-Ma’ali ibn Makki al-Zanjani tarafından yapıldığını gösterir.

Doğuda kalan ve daha eski olan türbenin içinde resimler ve bir lamba da bulunur. Türbelerden doğuda kalan ve daha erken yapılanın Ebu Said Bicar isimli bir Türkmen beyine, batıdaki daha geç olanın ise Ebu Mansur İltayti (?) isimli birine ait olduğu düşünülür.

 


Ayşe Bursalı
http://arkeofili.com/?p=12372



Bu haber 5,503 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    ON ALTI YILDIZ'da Ara Internet'te Ara  

    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,301 µs