En Sıcak Konular

Hatıralarınız Değiştirilebilecek, Silinebilecek

16 Şubat 2016 12:04 tsi
 Hatıralarınız Değiştirilebilecek, Silinebilecek Bilim adamları hafızanın derinliklerine sızmanın yolunu buldu. Hatıralarınız değiştirilebilecek, silinebilecek.

Belki bazıları için bıktırıcı olabilir ama bu meselenin korkunçluğu yanında -bıkma- oldukça masum kalır. Bu konudaki uyarımızı durmadan tekrar etmek mecburiyetindeyiz.   

Evet hep vurguladığımız o tarihi makaleye yine atıf yapıyoruz. Çünkü adım adım o makalenin yazdıkları oluyor ve bu olurken de yapılan şey oldukça masumane bir şekilde sunuluyor.

Oktan Keleş "SİNGULARİTY TEHLİKESİ BİLİNÇ KIYAMETİ"  makalesinde yıllar evvel şu uyarıyı yapmıştı:

 Şeytanî seçilmiş zekaların yeni ürünü. Yeni din anlayışına biçtikleri rol.

  1- Önce insanlık bilincini, hafızasını, zekasını silmek.

 2- Daha sonra kendi anlayışlarını, insanlığın sıfırlanmış zeka ve hafızasına işleyerek yeni bir bilinç oluşturmak.

 Silinecek insanlık bilincinde dinî inançlar dahil olmak üzere tüm bilgiler; dünya insanını ilgilendiren tüm argümanlar mevcut. Böylelikle, seçilmiş bir dünya kitlesine bir nevi bilinç kıyameti yaşatıp yeni bir çağ başlatmak.

Amaçlanan asıl plan dünya hafızasını (tarihini) tümden yok edip; yani insanlık bilgisinden kopartıp yeni bir tarih başlatmak.

 Devamı:  http://www.onaltiyildiz.com/artikel.php?artikel_id=33

Bilim adamları hafızanın derinliklerine sızmanın yolunu buldu. Hatıralarınız değiştirilebilecek, silinebilecek.


Gerçeği söylemek bilimsel açıdan beyinde çok daha basit bir süreci izliyor. Bilimin bu tespitine yıllar evvel "Doğruyu söylerseniz hiçbir şeyi hatırlamak zorunda kalmazsınız." diyen Mark Twain de habersiz arka çıkmıştı. Usta yazarın "temiz vicdan" için "kötü bir hafızanın mutlak işareti" benzetmesi de mevcut. Her şeyi unutma çaresizliğinden çıkış arayan binlerce Alzheimer hastası ve hayatının tek bir anını dahi unutmamakla lanetlenmiş gazeteci Solomon Shereshevskii gibiler ise iki sözün kapsama alanı dışında kalıyor.

Geriye kalan ortalama insanoğlunun da hafıza ve gerçeklik arasındaki iletişimiyle tamamen barışık olduğunu söylemek güç. Hatırlamak istemediklerimiz ve unutmaktan korktuklarımızla aynı anda yaşamak ve başa çıkmak zorundayız.

Bir an için dahi olsa, herkes aklından evdeki gardrob misali hafızasını düzenleyebilmeyi geçirmiştir. Kulağa hoş geliyor. Oysa başrollerinde Jim Carrey ve Kate Winslet ile belleğimize kazınan Eternal Sunshine of the Spotless Mind ya da Türkçe ismiyle "Sil Baştan" filmi bu ütopyaya empati kurma fırsatı vermişti. Sıradışı bir drama olarak beyaz perdeye aktarılan hikâye, aslında anıların varoluşumuzdaki yerinin ve etkisinin düşünüldüğünden çok daha farklı olabileceğini gösteriyordu. Tabi bilim kurgu türünün insanı can evinden vurabileceğini de.


Sinema sektörü hafıza konusunu yıllardır işliyor. Gerçeğe Çağrı ismiyle 1990 yılında vizyone giren ve dönemin efsaneleri Arnold Schwarzenegger ile Sharon Stone'un oynadığı filmde, kahramanımızın beynine yüklenen sahte anılarla olan yaşantısını ve mücadelesine tanıklık etmiştik. 20 yıl sonra Christopher Nolan'ın çok ses getiren eseri Inception ise rüyalar aracılığıyla insanların bilinçaltına bir fikri yerleştirmeyi amaçlayan imkânsız bir görev işleniyordu.

Bilim insanları, çalışması en ufak...   Gizemini hâlâ koruyan insan beyni ve hafızası yazarlara ve sanatçılara ilham kaynağı olurken bilim adamları da boş durmuyor. Hafızanın oluşunu, değiştirilmesi, yenilenmesi, yapılandırılması ve silinmesi üzerine araştırmalarını derinleştiriyor. Yaklaşık iki sene önce beynin hafıza oluşturduğu andaki sinirsel hareket fiziksel olarak gözlemlenmişti.

Dün yediğini hatırlayamamakla bir anda 10 yıl önce yaşanmış bir detayı tüm kareleriyle hatırlamak arasındaki makas artık günbegün daralıyor. 10 Şubat'ta gösterime giren "Memory Hackers" ya da "Hafıza Korsanları" belgeselinde hafızanın ne denli eğilip bükülebilir olduğunu bir kez daha gözler önüne seriyor.

Hastalarına sahte hatıralar yükleyen psikologlar ve farelerin hafızasını değiştirip silebilen türden nörologlardan oluşan lokomotif bellek araştırmacıları izleyiciyi bilimin uç noktalarıyla burun buruna getiriyor. 


12 yaşındaki Joel Hausler üstün otobiyografik anlamına gelen hipertimezi teşhisi konulmuş en genç insan. Belgeselin en ilgi çekici öznelerinden biri. 8 yaşından bu yana yaşadığı her ânı tüm detaylarıyla hatırlıyor. Olağanüstü hafızasına rağmen IQ durumu bundan etkilenmemiş fakat hayatındaki önemli unsurları havadan sudan gelişmelerden ayrıştırmakta zorlanıyor.

"Hafıza bir kayıt cihazı değildir, çok daha yaratıcı bir role sahiptir."  Michael Bicks    Hafıza için "ruhani ömrün tutkalı" betimlemesi yapılan belgeselde, bellek yoksunluğunun insanı gündelik yaşamın esaretine düşüreceğine ve medeni gelişim için gerekli olan geçmişten ders alma ihtimalinin ortadan kalkacağına da sık sık vurgu yapılıyor. Beynin yeni bilgiyi işleyip düzenlemesi adına esnek bir tasarım olduğu da öne çıkarılanlar arasında. Hatırlanmak istenmeyen, unutulan kötü anılar ya da hiç akıldan çıkmayan mizansenler ise birer yan ürün olarak değerlendiriliyor.

Yani beyin mükemmel olması için tasarlanmamış ve öyle olması da beklenmemeli. Bilakis sürekli değişen ve kolay işlenebilir bir yapısı var.


Londra South Bank Üniversitesi'nden Kriminal psikolog ve hafıza bilimcisi Dr. Julia Shaw klinik deneylerinde bir grup insanı, hiçbir zaman gerçekleşmemiş olaylar üzerinden suçlu olduklarını ikna etmeyi başarmış. 2016 Haziran'ında Hafıza İlüzyonu isimli bir kitabı da çıkacak olan Shaw'un yaptığı, bundan 66 sene önce Akira Kurosawa tarafından çekilen kült Rashomon filmini gerçeğe dönüştürmekten farksız.

Eski bir anıyı hatırlamak, nostalji yapmak revize sürecinin bir parçası ve beynin işleyişini bozuyor. Hatırladıkça bir nevi beynimize olan sadakatimiz azalıyor.

Peki ya unutamayanlar ? Onların farkı ne ? 


Yapılan araştırmalarda anatomik farklılığa rastlanmıyor fakat analitik düşünmeyle ilgili ön loblar ile hafıza kayıt merkezi olarak bilinen bölge (hipokampus) arasında ekstra bağlantılar söz konusu. Sınırları ise kurdukları bağ kadar geniş olabiliyor. Yani bizzat deneyimlemedikleri sürece başkalarından özel değiller. Mesela kendilerine gösterilen rastgele bir listeyi anımsamakta diğer insanlara göre daha iyi olmadıkları ortaya çıkıyor. Hatta olmamaış olayları olmuş gibi hatırlayabiliyorlar.

Unutamayışları doğuştan gelen bir hediye ya da lanet de değil. Süper hafızasıyla bir dönem medyanın ilgi odağı olan Nima Veiseh 16. yaş gününde kız arkadaşıyla tanıştıktan sonra unutamamaya başlamış. Jill Price ise 12 yaşından bu yana her detayı hatırlıyor.

Hafızayla oynamak pek çok komployu da beraberinde getirse de şimdilik bilim adamlarının hedefi gizemi çözerek Alzheimer ve demans gibi önlenemeyen hastalıkların çaresini bulmak. Psikolog Merel Kindt uyguladığı terapi sayesinde araknofobi hastasının hafızasını silerek masada tarantulayla oynayacak duruma getirerek biraz büyük bir adım atmış. Belki bir gün geleceğe dönmektense geçmişimizi yeniden yazabiliriz.

http://www.haberturk.com/saglik/haber/1195954-filmdi-gercek-oluyor



Bu haber 3,161 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    ON ALTI YILDIZ'da Ara Internet'te Ara  

    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    6,278 µs