En Sıcak Konular

Antikythera Batığında İnsan Kemikleri Bulundu

11 Ekim 2016 07:44 tsi
Antikythera Batığında İnsan Kemikleri Bulundu 2000 Yıllık Ünlü Antikythera Batığında İnsan Kemikleri Bulundu


2000 Yıllık Ünlü Antikythera Batığında İnsan Kemikleri Bulundu

Taşıdığı kargo ile zaten oldukça ünlü olan Antikythera batığında bulunan insan kemikleri, batıkla beraber suya gömülen kurbanın DNA dizilimine dair önemli bilgiler verebilir.

Bilinen en eski hesap makinesi, hatta bilgisayar olarak anılan Antikythera mekanizmasının bulunduğu 2000 yıllık batıkta insan kemikleri bulundu. Bulunan kemiklerin, 2000 yıl önceki felakette ölen denizcinin genetik profilini oluşturmaya yardım edebileceği düşünülüyor.

Aslında Antikythera batığında ilk defa insan kemiği bulunmadı. İnsan kemikleri daha önce bulunduğunda bilim, DNA dizilimi yapabilecek kadar gelişmiş değildi. Yunan Kültür Bakanlığı ile beraber kazıları yürüten Massachusetts merkezli Woods Hole Okyanusografik Enstitüsü, eğer kemiklerde yeterince korunabilmiş DNA varsa, bu kemiklerin geminin batmasıyla ölen denizcinin etnik ve coğrafi kökeni hakkında önemli bilgiler verebileceğini belirtiyor.

Kemikleri bulunan kişinin adı Pamphilos olabilir

Bulunan insan kemiklerinin sahibine “Pamphilos” takma adı takıldı. 20’li yaşlarının başında bir erkek olduğu düşünülen bu şahıs takma adını, batıkta bulunan erotik sahneli bir şarap kupasının üstüne kazınmış  “Pamphilos” isminden aldı. Pamphilos ismi antik Yunan’da oldukça yaygın bir isimdi ve “Herkesin arkadaşı” anlamına geliyordu. Üstünde isim yazan kupanın bu kişiye ait olup olmadığı bilinmiyor fakat gemide seyahat edenlerden birinin adının Pamphilos olduğu kesin olarak belirtiliyor. Pamphilos, Anadolu’dan çıkan Antikythera gemisinde Roma’ya doğru seyrediyordu fakat Girit ve Mora adalarının arasından geçerken felakete uğradı. MÖ. 1. yüzyılda gerçekleşen bu felaket, geminin batmasına ve kargonun suya dağılmasına sebep oldu. Arkeologlar Pamphilos’un gemi batarken içinden çıkamadığını ve aniden toprağa gömülmüş olabileceğini söylüyor. Aksi takdirde kemiklerin çoktan gitmiş olacağı belirtiliyor. Geçtiğimiz yüzyılda dalgıçlar tarafından bulunana dek 1900 yıl boyunca orada kaldı. Kurtarma operasyonlarında göz kamaştırıcı bronz ve mermer heykeller, süslü cam ve kaplar, altın mücevherat ve sansasyonel Antikythera mekanizması bulundu.

Arkeologların, atalarımızın geçmişte yaptığı objeler aracılığıyla geçmişi incelediğini söyleyen Woods Hole arkeologlarından Brendan Foley, “Antikythera batığıyla, gemiyle seyahat etmiş ve ölmüş bu insanın arasında direkt olarak bağlantı kurabiliyoruz.” diyor.

Antik dönemin şimdiye kadar bilinen en zengin batıklarından olan Antikythera batığı, geçtiğimiz yüzyılda Yunanistan’ın güneyindeki küçük bir ada olan Antikythera adası yakınlarında bulundu. Batığın içinde bulunan binlerce eserin ve heykellerin yanısıra, aynı zamanda Antikythera düzeneği adı verilen astronomik bir “hesap makinesi” bulundu.

Antikythera Düzeneği

17 Mayıs 1902’de bir Yunan arkeolog, korozyona uğramış bronz ve tahtadan yapılmış bir antik eser üzerinde dişli çarklar olduğunu fark etmişti. Eser daha sonra Antik Yunan dünyasının en gelişmiş astronomik düzeneği olarak görülen Antikitera düzeneği olarak ünlendi.

MÖ. 2. yüzyılda yapılan düzenek otuzdan fazla bronz dişli çarktan oluşuyordu. Düzenek, Girit ve Mora yarımadası arasında bulunan bir yük gemisi batığından çıkarıldı. Mekanizma, astronomik olayların zamanlarını ve konumlarını, güneş tutulmalarını, Olimpiyatların zamanlarını hesaplamak için kullanılan bir çeşit hesap makinesi, hatta en erken bilgisayar olarak anılıyor.

Yaklaşık 2000 yıllık olan Antikythera düzeneği, teknik olarak gelecek bin yıl içinde yapıldığı bilinen diğer tüm aletlerden daha ileriydi. Kadranları üzerinde bulunan ay isimlerinin Korintçe olması düzeneğin kuzeybatı Yunanistan ya da Sicilya’daki Siraküza’dan geldiğini gösteriyor.


http://arkeofili.com/?p=17321

 Oktan Keleş'in Deruni Devlet Kutsal Halı Kitabı'nda Antikythera mekanizması

Tekrar geldiğimiz yoldan yukarı çıktık. Tekrar karyolayı yerine yerleştirdiler ve diğer
odaya geçtik. Bu odayı küçük bir ampul aydınlatıyordu. Küçük masanın başına oturduk. Kalın gözlüklü arşivci başa takılan özel bir büyüteç taktı. Hem kendi gözlükleri oldukça kalındı, hem de kafasına taktığı çok kalın mercekten bakarak önündeki belgeyi incelemeye başladı. Bu görüntü beni çok hüzünlendirmişti. Ulvî bir amaç için gözlerini neredeyse kaybetmişti. Belgeyi dikkatle incelediler. Belgede yıldızlara benzeyen bazı semboller vardı. Eski Mısır’a ait bilgiler vardı. Hiyeroglifleri okudular. Arşivci elindeki belgeyi göstererek, “Uçan adamlar yine gelecekler.” dedi. Bu eski Mısır’ın şahin, horos vs. gibi birçok hiyerogliflerini kitaplarda, belgesellerde görmüştüm ama arşivcinin verdiği şu bilgiler tarihin ve gerçeklerin gizlendiğinin ispatıydı.

İskenderiyeli Heron ilk buhar makinesini ilk çağda yapmış, birçok mekanik araçlar o çağlarda da mevcutmuş. The Antikythera mekanizması müzede imiş. Bunlar o devirlerden kalan gerçek parçalarmış.

... 

Bakmak var, görmek var, bilmek var. İşte O günkü On Altıların ve Hilâlîlerin tarihe attıkları bir imzaydı bu. Bu konuyu araştırırsanız göreceksiniz ki, Arşimed’in saati sayesinde insanlık Medusa’nın gözlerine bakmış, bu mitolojik karakterin efsanesi yerle bir olmuştu. Atılan tokatın asıl sahibi On Altılardı.

Arşimed’in çağdaşlarından saatçi Sutbuys’un ve hâlâ sırrı çözülemeyen The Antikythera mekanizması da buna hizmet ediyordu. (Sh.166-217-218)



Bu haber 4,563 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    ON ALTI YILDIZ'da Ara Internet'te Ara  

    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    7,628 µs