En Sıcak Konular

1500 Yıllık Türk Mumyası Bulundu

11 Nisan 2016 21:04 tsi
1500 Yıllık Türk Mumyası Bulundu 1500 Yıllık Türk Mumyası Bulundu

  1500 Yıllık Türk Mumyası Bulundu

İlk çağlarda, posttan ve tahtadan yapılmaya başlandığı düşünülen ayakkabılar tahmin edeceğiniz üzere temel olarak ayak tabanını koruma amaçlı keşfedilmiş. Arkeologlar yıllardır pek çok kazıdan ilginç ayakkabı örnekleri çıkartıyorlar ancak Moğolistan'da son olarak bulunan bir ayakkabı sosyal medyada büyük ilgi gördü. Ünlü bir spor markasının meşhur üç çizgili ayakkabılarına benzetilen tarihi kalıntı büyük şaşkınlık yarattı.

Sandalet, çarık, çizme, terlik aynı anda bir çok kültürde ortaya çıktığı düşünülen aksesuarlar. Modern ayakkabının atası olarak gösterilebilecek bir çok öncül farklı aksesuar da sayılabilir, Hollandalı çifçilerin kullandığı "Sabo"lar, Çin imparatorluğunda kadınların ayaklarını "Lotus kadını" formuna getirmek için kullanılan ayakkabılara, hatta Ortaasya Türklerinin kullandıkları çarıklara kadar bir çok bir referans sayılabilir. Ancak bağcıklı ve bağcıksız olarak ayırabileceğimiz temel iki ayakkabı türünün 19. yüzyılda daha keskin olarak batı ülkelerinde öne çıktığı biliniyor. İlk topuklu ayakkabılar ise 16. yüzyılda yine Avrupa'da üretilen ve mantar topuk olarak bilinen şosonlar olarak öne çıkmış. Ayakkabıların bilinen tarihi bu şekilde. Ancak geçtiğimiz günlerde Moğolistan'daki kazılarda bulunan bir ayakkabı, tarihi baştan yazacak türde.

Sosyal medyada yayınlanan bir fotoğrafla bir anda fenomen haline gelen bir mumya ayakkabısı, meşhur bir spor markasının üç çizgili bilindik modellerine bir hayli benziyor. Altay dağlarında 1500 yıl öncesine ait olduğu düşünülen kalıntılar arasından çıkartılan mumyanın, ayakkabılarındaki çizgilerin bağcık olduğunu açıklayan arkeologlar, bildiğimiz üç çizgili modele dış görünüş olarak oldukça benzeyen ayakkabının, bir kadına ait olduğunu belirttiler. Mirror'un haberine göre söz konusu mumyanın bir Türk olma olasılığı çok yüksek. Mumyanın söz konusu yıllar içerisinde Göktürkler'in egemenlik alanında yer alan ve Türklerin yoğunlukla yaşadığı bir bölgede bulunduğunu belirten uzmanlar, kalıntıların Orta Asya'daki Türklerin yaşantılarına ışık tutacağını düşünüyor.

Khovd Müzesi yetkilisi B. Sukhbaatar, mumyanın önemli birine ait olduğunu düşündüğünü söylerken, 2.800 metre derinde bulunan tüm kalıntıların bu bölgede antik çağlarda yaşan Türklerin mezarlarında saklı olan pek çok gizemli eşyayı ortaya çıkartacağının altını çizdi.

Khovd Müzesi yetkilileri kazılarda ortaya çıkan eşyaların en az Orhun Kitabeleri kadar Türk tarihi açısından önemli olacağı konusunda hemfikir. Günümüze zarar görmeden ulaşan pek çok kalıntının deve ve koyun yününden yapıldığı ve çok iyi korundukları belirtiliyor.
http://www.hurriyet.com.tr/1500-yillik-turk-isi-uc-cizgili-spor-ayakkabi-bulundu-40085832



Bu haber 4,224 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    ON ALTI YILDIZ'da Ara Internet'te Ara  

    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    6,410 µs