En Sıcak Konular

Kuantum Deneyleri: Zamanın Geri ve İleri Akışı!

20 Şubat 2015 08:28 tsi
Kuantum Deneyleri: Zamanın Geri ve İleri Akışı! Kuantum Deneyleri: Zamanın Geri ve İleri Akışı!

 

Bilim adamları, tek parçacıkların(single particle) kuantum mekaniği özelliklerini inceledi. Bu parçacıklar gözlemlenebilene kadar belli bir halde değiller. Çalışma sonucunda elde edilen bilgilere göre, parçacıkların gelecekteki akıbetlerinin bilinmesi ilk hallerinin değişmesini sağlayabilir. Bu demek oluyor ki, zaman ileriye ve geriye doğru akıyor. Bunun doğru olduğu ispatlanırsa, şimdiki yaptıklarımızı gelecekteki kararlarımız etkileyecek.

Kişinin geçmişi,  geleceğini değiştirecek olan şimdiki anını etkilemektedir. Ama eğer zaman da uzay gibiyse, geleceğin hem geçmişi hem de şimdiki zamanı etkilemesi gerekmez mi?

Yeni yapılan ilginç bir çalışmaya göre, bu doğru olabilir. Kanıtı da kuantum mekaniği dünyasında bulundu.
Amerika'daki bilim adamları, tek parçacıkların kuantum mekaniği özelliklerini incelemek için bir dizi yeni deney tasarladı. Bu parçacıklar şu an tam olarak bilinemeyen bir haldeler ve ölçülmeden önce tamamen tanımsızlar.
Parçacıkları belli bir hale sokmak için çarpışmaları gereken güç ölçüldü. Bu eylem Schrödinger'in kedi düşüncesi deneyinin kanıtlarına dayandırıldı.

Washington Üniversitesinden Profesör Kater Murch, bir parçacığın gelecekteki durumunu bilmenin geçmişini değiştirebileceğini iddia ediyor. Diğer bir deyişle, gelecek olayları bilmek geçmişi değiştirebilir. Eğer bu bizim "klasik" dünyamız için doğrulanırsa, "gelecekteki biz"in kararları şuanda yapmakta olduklarımızı etkileyecek.

Şimdilik bunların hepsi teoride kalıyor. Eğer fizikçiler hassas kuantum sistemini ölçmek için yeni cihazlar yapabilirlerse teorinin kuantum dünyasındaki doğruluğu ispat edilebilir.

Profesör Kater Murch, kuantum fazındaki iki parçacığı gelişimleri süresince farklı aşamalarda incelemek için bir teknik kullandı. Mikrodalga kutunun içine bir devre yerleştirilerek kuantum alanı saptandı. Birkaç mikrodalga foton, devreyle kuantum alanın etkileşime geçeceği kutunun içine gönderildi. Fotonlar kutudan dışarı çıktığında kuantum sistemiyle ilgili bilgiye sahiptiler. Profesör Murch şu açıklamalarda bulundu:

"İki fazı çakıştırarak sistemi çalıştırmaya başladık. Daha sonra güçlü ölçümlerle başlayıp sistemin devamını sağlamak için zayıf ölçümlerle devam ettik. İleriye akışı hesaplarken, sistemin belirlenen fazda doğru çıkma olasılığı %50dir.
Ayrıca geriye akışı hesaplamak için etki matrisini kullanabilirsiniz. Sadece denklemleri alın ve dönüştürün. Hala çalışır ve yönünüzü geriye çevirir. Böylelikle geriye giden bir eğrimiz ve ileriye giden bir eğrimiz var. İkisine birden baktığımızda ikisinin de eşit ağırlıklı olduğunu görürüz. Biz buna geçmişle ilgili sonradan tahminde bulunma anlamında 'hindsight prediction' - 'geç kalınmış tahmin' diyoruz."

Geçmişle ilgili tahminlerin %90'ı doğrudur. Fizikçiler, sistemin ilk halindeki mevcut ölçümleri kontrol ettiklerinde 9/10 doğru sonuç alındı. Deneylerden çıkan gözlemlere göre, kuantum dünyasında zaman hem ileriye hem de geriye doğru akarken, klasik dünyada sadece ileriye doğru akıyor. Prof. Murch, bu durumu "evin içinde bir yerde anahtarları kaybettiğinizi ama nerede olduğunu hatırlayamamanıza" benzetiyor. Kuantum dünyasında, kaybolan anahtarlar evin tüm odalarında aynı anda bulunuyor. Sonunda anahtarlarınızı mutfakta bulduğunuzda klasik dünyada bu net olmasına rağmen kuantum dünyasında belirsizlik esastır. Prof. Murch, aslında şimdiki zamandan geçmişe yönelik tahminde bulunarak anahtarların nerede olabileceği ile ilgili tahminin geçmiştekinden daha doğru yapılacağını belirtiyor. Mevcut deneydeki geliştirilmiş olasılıklar, kuantum alanının her nasılsa gelecek kadar geçmiş hakkında da bilgi içerdiğini ima ediyor. Aynı şekilde zaman, klasik dünyada herkesin bildiği bir ok iken kuantum dünyasında çift başlı bir oka denk geliyor. Prof. Murch son olarak şunları ekledi:

"Birden fazla parçacıktan oluşmasına rağmen neden gerçek dünyada zaman sadece ileriye doğru akıyor ve entropi sürekli artıyor hala açık değil. Birçok insan bu problem üzerinde çalışıyor ve umuyorum ki önümüzdeki senelerde çözülür."

Kaynak: Ellie Zolfagharifard, "Can the past be Changed by the Future? Bizarre Quantum Experiment Suggests Time can Run Backwards", dailymail.co.uk, çev. Ayşegül Kesmez, yaklasansaat.com



Bu haber 4,632 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    ON ALTI YILDIZ'da Ara Internet'te Ara  

    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    6,690 µs