En Sıcak Konular

Ay'da Gizli Geometrik Şekiller

3 Ekim 2014 10:22 tsi
Ay'da Gizli Geometrik Şekiller Ay'da gizli geometrik şekiller bulundu

Ay'da gizli geometrik şekiller bulundu

Gökbilimciler, Ay'ın üzerinde bugüne kadar fark edilmeyen dev bir geometrik şekil ortaya çıkardı. Ay'ın oluşumu hakkında yeni sorular doğuran şeklin, geçmişteki lav akıntılarından meydana geldiği düşünülüyor.

 
 


Ay'ın Oceanus Procellarum (Fırtılanalar Okyanusu) adı verilen bölgesini çevreleyen dev bir geometrik şekil keşfedildi. Ay'ın erken dönemlerinde yaşanan lav akıntılarının geride bıraktığı çatlaklardan meydana geldiği düşünülen şekil, Dünya'nın uydusu hakkında yeni soru işaretleri doğurdu. Gökbilimciler, Procellarum'un dev bir meteor çarpışmasının ardından oluşan krater olarak kabul ediyordu. Elde edilen bulgular, Ay'ın ilk dönemlerinde sanılandan çok daha aktif olduğuna işaret etti.

3200 km genişliğindeki Oceanus Procellarum'un, dev meteor çarpışmasının ardından lav ile dolduğu ve bugünkü halini aldığı düşünülüyordu. NASA'nın 2012'de sona eren GRAIL görevinde elde edilen ve bugüne kadar analiz edilmeyen bazı fotoğrafları inceleyen gökbilimciler, Oceanus Procellarum'un aslında dairesel olmadığını fark etti.

GRAIL'in görünür ışık, topoğrafik ve kütle çekim gradyanı yöntemiyle elde ettiği fotoğraflar karşılaştırıldığında, Oceanus Procellarum'un çevresini saran dikdörtgen benzeri bir yapı olduğu anlaşıldı.



Ay'ın yüzeyinin altında yer alan ilginç yapı, Oceanus Procellarum bölgesinin aslında meteor çarpması sonucu değil ancak Ay yüzeyindeki parçalanmalardan meydana geldiğini savunuyor. Space.com'a konuşan gezegen bilimci Jeffrey Andrews-Hanna, "GRAIL ile elde ettiğimiz ve bugüne kadar elimizde duran verilerle ummayacağımız bir keşifte bulunduk... Güneş Sistemi'nin diğer köşelerinde neler saklı olduğunu tahmin etmek çok güç" ifadesini kullandı.

Ebb ve Flow adı verilen ikiz uydulardan meydana gelen GRAIL projesi kapsamında, Ay yüzeyindeki yerçekim kuvvetinin farklı bölgelerdeki değişi ölçüldü. Ay yüzeyindeki çekim kuvvetindeki farklılıklar, gök cisminin yüzeyi altında saklı olan yapıların da ortaya çıkarılmasını sağladı. GRAIL uyduları, Eylül 2011'de ateşlendi ve görevleri Aralık 2012'de sona erdi. Uydular, görevlerinin ardından Ay'ın yüzeyine çakıldılar ve çarpışmadan saniyeler önce bile veri toplamaya devam ettiler.

Dünya'dan görülebilen büyük karanlık bölgelerden oluşan Oceanus Procellarum, gökbilimciler tarafından geçmişte okyanusa benzetilmiş ve Latince'de bu anlama gelen 'maria' olarak adlandırılmıştı. Gerçekte karanlık alanlar bazalt taşıyla kaplı bölgeleri temsil ediyor.

Kaynak: Al Jazeera

Oktan Keleş'in Ay ile ilgili makaleleri :

http://www.onaltiyildiz.com/haber.php?haber_id=1977

http://http://www.onaltiyildiz.com/haber.php?haber_id=3486

www.onaltiyildiz.com/haber.php?haber_id=2766

 

 



Bu haber 9,520 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    ON ALTI YILDIZ'da Ara Internet'te Ara  

    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,767 µs