En Sıcak Konular

Fizik Temelden Değişebilir

10 Nisan 2021 12:58 tsi
Fizik Temelden Değişebilir Laboratuvardan gelen tuhaf bulgular, fizik bilgimizde bir sorun olduğunu gösteriyor

Araştırmacılar, büyük bir deneyden gelen tuhaf sonuçların fiziği temelden değiştirebileceğini söylüyor.

Bulgular, doğanın 5. bir temel kuvvetinin daha bulunduğuna ve standart fizik modelinde bir sorun olduğuna işaret edebilir.

Araştırmacılar, Chicago yakınlarındaki Fermilab laboratuvarında yapılan yeni ölçümlerin henüz keşfedilmemiş bir atomaltı parçacığının ya da yeni bir kuvvetin varlığına işaret ettiğini söylüyor.

Deneyin sözcülerinden ve İtalyan Ulusal Nükleer Fizik Enstitüsü'nden fizikçi Graziano Venanzoni yaptığı açıklamada, "Bugün yalnızca bizim değil, tüm uluslararası fizik camiasının uzun zamandır beklediği olağanüstü bir gün" dedi.

Bulgular henüz tam olarak kesin değil: Sonuçların 40 binde bir oranda tesadüfen oluşma ihtimali var. Bu da 4,2 sigma güven seviyesine (operasyonlarda mükemmelliğin sağlanması amacıyla kullanılan ve 6 üzerinden ölçülen bir yöntem -ed.n.) denk geliyor. Sigma 5 seviyesi, bilim insanlarının yeni bir keşfi ilan etmesi için minimum seviye olarak görülüyor.

Araştırmacılar yine de çeşitli fizik dergilerine gönderilen bir dizi makaleyle bulguları detaylandırırken, umut verici sonuçları doğrulayacak araştırmaların da yakında yapılacağını umuyor.

Yeni bulgular, Muon g-2 adı verilen deneyden geliyor. Deney, elektronlara benzeyen fakat yaklaşık 200 kat daha ağır olan, müon diye bilinen temel parçacığın, büyük bir halka etrafına yerleştirilmesini ve sonrasında parçacığa manyetik alan aracılığıyla darbeler uygulanmasını içeriyor.

Bu olurken müonlar yalpalıyor. Bilim insanları, Standart Model'e yani fizik yasalarına dair mevcut kavrayışımıza dayanarak bu yalpaların hızını tahmin edebiliyor.

Fakat araştırmacılar, yalpaların beklendiği gibi olmadığını, aslında daha hızlı gerçekleştiğini keşfetti. Bu da söz konusu sonuçlarda payı olan (mevcut kavrayışımızın hesaba katmadığı), yeni bir kuvvet ya da parçacık gibi başka bir etken olduğuna işaret ediyor.

Öte yandan bu, Standart Model'in yetersiz olabileceğini gösteren tek yeni bulgu değil. Zira yeni bulgu, yine müonların ve elektronların etkileşim biçimindeki anormallikleri gösteren, Büyük Hadron Çarpıştırıcısı'nda elde edilen benzer bulguların ardından geliyor.

https://www.indyturk.com/node/342076/bi%CC%87li%CC%87m/laboratuvardan-gelen-tuhaf-bulgular-fizik-bilgimizde-bir-sorun-oldu%C4%9Funu


Bu haber 3,299 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.





    ON ALTI YILDIZ'da Ara Internet'te Ara  

    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,015 µs