En Sıcak Konular

Bilinmeyen Yönleri ile Kazım Karabekir...

6 Haziran 2014 09:24 tsi
Bilinmeyen Yönleri ile Kazım Karabekir... Bilinmeyen Yönleri ile Kazım Karabekir...

 

Bilinmeyen yönleri ile Kazım Karabekir...

Ağrı'ya belediye Başkanı seçilen Sırrı Sakık, kentte caddelere, sokaklara verilen Kazım Karabekir isimlerini kaldıracağını söyledi. Bu açıklama başta Başbakan olmak üzere tepki topladı. Peki Türkiye'nin gündemine oturan Kazım Karabekir kimdir? Tarihteki yeri nedir? İşte bu sorunun cevabı...

Musa Kazım... Doğuda bir yerde değil de 1882 yılında İstanbul/Kocamustafapaşa'da dünyaya geldi. Babası Osmanlı'nın ünlü paşalarından Mehmet Emin Paşa ile Mekke ve Medine'ye de gitti. Kazım Karabekir'in babasının ilginç bir asker oluş hikayesi vardı:

BABASI ASKERLİKTEN PAŞALIĞA YÜKSELDİ

"Mehmet Emin, 15 yaşında iken Kırım Harbi patlak veriyor (1853). Ve devlet asker toplamak için her yere haber gönderiyor. Birçok insan çocuğunu askere yollamamak için saklıyor. O sırada Mehmet Emin'in babası, "Eğer biz çocuklarımızı askere göndermezsek bu vatanın şerefini kim kurtaracak? Yazın" diyor, "İlk gönüllü Mehmet Emin'imdir." Oradan paşalığa kadar yükselir."

10 YAŞINDA BABASINI KAYBEDER

Mehmet Emin Paşa, görevli olduğu Mekke'de koleradan vefat etti. Kazım Karabekir henüz on yaşlarındaydı. Bunun üzerine annesi beş erkek çocuğuyla birlikte İstanbul'a yerleşti. Kazım Karabekir de tahsil hayatını burada devam ettirdi. Fatih Askeri Rüştiyesi, Kuleli İdadisi ve Harp Akademilerini birincilikle bitirdi.

1905 senesinde kurmay yüzbaşı olarak orduya katılır. Bundan sonra Osmanlı ordusu adına yararlılıklar gösterdi. Arnavutluk isyanını bastıran Hareket Ordusu'nda görev aldı, Çanakkale Muharebeleri'ne katıldı. 1917'de II. Kolordu, 1918'de de I. Kafkas Kolordusu Komutanı oldu.

PAŞAM DOĞU'YA GELİN KURTULUŞUN ANAHTARI DOĞUDADIR 

Burada Ermeniler ile Ruslara karşı sert mücadeleler verdi. Kars, Gümrü ile Moskova Anlaşmalarında bizzat onun imzası vardı. Doğu ve güneydoğudaki Ermeni mezalimine dur diyen de, Ermenilerin katliamlarına ilişkin fotoğrafların da bulunduğu raporlar hazırlayıp tarihe dipnot düşen de yine Kazım Karabekir oldu.

Paşa, Kurtuluş Savaşı'nın kaderini tayin edenler arasında yer aldı. Mondros Antlaşmasından sonra İstanbul'a çağrılsa da o vatana daha çok faydası dokunacağını düşünerek Doğuda görev istedi. Ve 1919'da Şark Cephesi Kumandanlığı"na atandı: "Gitmeden bir ay önce Mustafa Kemal Paşa'yı Şişli'deki evinde ziyaret ediyor ve "Paşam. Doğuya gelin. Kurtuluşun anahtarı Doğudadır" dedi...


KURTULUŞ SAVAŞI ETE KEMİĞE BÜRÜNDÜ 

Kurtuluş Savaşı'nın tohumları Anadolu'da henüz serpilmeye başladığında özellikle İngilizlerin baskı ve tazyiki ile gerek Rauf Orbay gerekse Mustafa Kemal'in yakalanıp idam talebi ile yargılanmak üzere İstanbul'a gönderilmeleri istenir. Bunun üzerine Mustafa Kemal azlin gerçekleşmesini beklemeyip istifa etmeyi yeğler. Yanındaki kurmay başkanı Manastırlı Kazım (Dirik) hiç vakit kaybetmeden "Paşam" der, "Siz artık istifa ettiğinize göre emirleri kimden alacağım? Dosyaları kime teslim edeceğim." Mustafa Kemal bu söz karşısında sadece "Öyle mi efendim, peki efendim" demekle yetinir.

Tam bu sırada 15. Kolordu Kumandanı odaya girer. Ki o komutan, silahlarını teslim etmemiş yegane ordunun başkumandanıdır o sırada. “Kumandamda bulunan zabitin ve efrâdın hürmet ve tazimlerini arza geldim. Siz bundan evvel olduğu gibi bundan böyle de bizim muhterem kumandanı mızsınız… Emrinizdeyim, Paşam” diyerek Kurtuluş Savaşı'nın ete kemiğe bürünmesine sebep olan isim Kazım Karabekir'dir.

1878'de 93 Harbi sırasında Rus Çarlığına kaybettiğimiz Sarıkamış, Kars, Ardahan, Artvin ve Batum'u Eylül 1920'de kurtarıp, Türkiye'nin doğu sınırlarında Misak-ı Milli'yi gerçekleştirir.

DİNİ İNANÇLARA SAYGILI İLK PARTİ 

Kurtuluş Savaşı'nın bitiminin ardından 15 Ekim 1922'de Ankara'ya gelen Kâzım Karabekir, Edirne Milletvekili sıfatı ile 30 Ekim'den itibaren meclis çalışmalarına katılır. Milli Mücadele'nin ilk silahlı düzenli gücü olan Karabekir 1924'te CHP'den istifa ederek 17 Kasım'da Terakkiperver Cumhuriyet Fırkasını kurar çok partili hayata geçişin de öncüsü olur. Muhafazakar bir kimliğe sahiptir, bu parti tüzüğün de de kendini gösterin Tüzükte cumhuriyet ilkesinin, liberalizmin ve demokrasinin benimsendiği belirtilirken aynı zamanda dini inançlara da saygılı olunduğu açıklanmıştır.



DİNDARLARIN İLK PARTİSİ DE KAPATILDI

Mustafa Kemal Nutuk'ta bu durumu "dini siyasi çıkarlara alet etmek" olarak yorumlamıştır. Parti kısa bir süre sonra Şeyh Said isyanı da bahane edilerek hedef haline getirildi. Önce partinin Diyarbakır şubesi kapatıldı.Ardından da Ankara İstiklal Mahkemesi, “fırkanın din ve dince kutsal sayılan şeyleri siyasete alet ettiği” hükmünü verdi. Son darbe ise döremin kabinesinden geldi, Takrir-i Sükûn   Kanunu’nun verdiği yetki ile dindar halkın etrafında toplandığı ilk parti kapatıldı... (3 Haziran 1925)

ATATÜRK'E SUİKAST GİRİŞİMİ 

Parti kapatıldıktan 1 yıl sonra İzmir'de Mustafa Kemal'e yönelik bir suikast girişimi deşifre oldu. İzmir'in Kemeraltı semtindeki bir kavşakta Mustafa Kemal Paşa'nın aracına Ziya Hurşit Bey tarafından Gaffarzâde Oteli'nden, “Gürcü" Yusuf ile "Laz" İsmail de otelin altındaki berber dükkânından ateş edecek ve bomba atılacaktı. Bu sırada yan sokaktaki otomobilde bekleyecek olan "Çopur" Hilmi ve "Giritli" Şevki de failleri kaçıracaktı. Ancak plan deşifre oldu

İzmir polisi, ilk olarak Ziya Hurşit Bey'i kaldığı Gaffarzâde Oteli'nde, yatağının altına sakladığı silah ve bombalarla birlikte yakaladı. "Laz" İsmail, "Gürcü" Yusuf ve "Çopur" Hilmi Ragıp Paşa Oteli'nde; "Sarı Efe" Edip Bey ise İstanbul'daki Bristol Oteli'nde tutuklandı. Ancak tutuklama bununla da kalmadı. Suikastti planlayanlar Terakki Perver mensupları olduğu için, Aralarında Kurtuluş Savaşı'nda yer alan Kâzım Karabekir Paşa, Ali Fuat Paşa, Cafer Tayyar Paşa, Bekir Sami Bey, Rüştü Paşa ile, Refet Paşa da vardı. Ancak suikastle ilgisi olmayan Karabekir İstiklal Mahkemesi'nde idam ile yargılanıp, beraat etti.



ANILARINI YAZMASINA BİLE MÜSAADE EDİLMEDİ

1927'de TBMM'nin ikinci Dönemi sona erince milletvekilliği son buldu, ve ordu açığında iken 5 Aralık 1927'de "Müşir" rutbesine hazırken emekliye sevkedildi. Bu dönemden sonra uzun bir süre politikadan uzaklaştırılarak inzivaya çekilmek zorunda bırakılan Karabekir Paşa, yönetimle olan anlaşmazlığı yüzünden sıkıyönetim altında tutulması istenen 84 kişilik "muhalifler" listesinin başında yer aldı.

10 sene sürekli takip ve gözaltında tutuldu ve hatıralarını yazdığı "İstiklal Harbimiz" adlı eseri zamanın hükûmetinin kararıyla "Takrir-i Sükun" kanunu uyarınca toplatılıp yakıldı.

YETİMLERİN BABASI 

Belki de en sıkıntılı yıllarını bu dönemde geçiren Kâzım Karabekir, sıkıntılı günlerin ardından Atatürk'ün vefatının ardından 26 Ocak 1939'da İstanbul Milletvekili seçildi. 1943 yılında yeniden milletvekili oldu ve 5 Ağustos 1946'da yapılan TBMM başkanlık seçimlerinde Meclis Başkanı seçildi. Kâzım Karabekir, 26 Ocak 1948 yılında 66 yaşında iken geçirdiği bir kalp krizi sonucu, Ankara'da vefat etti. Törenle Cebeci Askeri Şehitliği'ne defnedilen cenazesi sonraki yıllarda Devlet Mezarlığı'na nakledildi.

Kazım Karabekir, Doğuda sadece askerlere kumandanlık yapmaz. Bölgede halkı bilgilendirecek her türlü çabayı safr etti. Ermeni ayaklanmaları ve savaşlar sırasında sahipsiz kalan 2 bini kız 6 bin yetime babalık etti. Karabekir, o gençleri eğitti ve Gürbüzler Ordusu olarak Padişah"ın ordusuna dahil etti. Bundan dolayı "Yetimler Babası" olarak da anıldı.


http://www.sondevir.com/manset/185308/.html



Bu haber 7,772 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    ON ALTI YILDIZ'da Ara Internet'te Ara  

    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    7,296 µs