En Sıcak Konular

3D Yazıcıda Makineli Tüfek 'Bastılar'

28 Şubat 2013 10:07 tsi
3D Yazıcıda Makineli Tüfek 'Bastılar' 3D yazıcılar giderek hayatımızdaki yerini güçlendiriyor, her geçen gün yazıcılarda ‘basılan’ ürünlerin çeşitliliği ve karmaşıklığı artıyor

3D yazıcıda makineli tüfek 'bastılar'

3D yazıcılar giderek hayatımızdaki yerini güçlendiriyor, her geçen gün yazıcılarda ‘basılan’ ürünlerin çeşitliliği ve karmaşıklığı artıyor. Mühendislik yazılımlarıyla tasarlanan ürünleri işleyerek fiziksel hale sokan bu teknolojinin en son örneği, yazıcıdan çıkarılan AR-15 makineli tüfek. 

Kar amacı gütmeyen internet tabanlı bir oranizasyon olan Defense Distributed, isteyen herkesin katılımıyla geliştirilecek olan bir silah üretmek istiyor. ‘Wiki Weapon’ adı verilen silahın özelliği, tasarımının internetten indirilebilmesi ve 3D yazıcıda basılabilmesi olacak. Kısaca, proje başarıya ulaştığı zaman evinde veya ofisinde 3D yazıcı bulunan herkes bu silahı evinde basabilecek!

Kulağa tartışmalı gelse de, Defense Distributed silahı geliştirme yolunda önemli bir adım atmış durumda. Şirketin makineli tüfeğin görüntülerini içeren üçüncü videosunda, testi gerçekleştiren kişi tam 600 mermi harcıyor.

KONGRE’YLE TERS DÜŞEBİLİR

Popular Science’ın haberine göre, silahlı katliamlar sonrası yeni yasalar çıkarmakla uğraşan ABD Kongresi, Defense Distributed projelerine sıcak bakmıyor.


‘Fused Deposition’ ve stereolitografi 3D yazıcı yöntemleriyle hazırlanan tüfek, ABD ordusundaki standart piyade tüfeklerinin kullandığı şarjörlerin nerdeyse 3 katı kadar olan 100 mermi kapasiteli Ar-15 şarjörünü üretebiliyor. Hal böyle olunca, Kongre’nin ‘maksimum 10 mermi kapasiteli şarjör taşınmasını’ öngören yasasıyla ters düşen bir durum ortaya çıkıyor.

100 SİLAH ‘İNDİREBİLİRSİNİZ’

Defense Distributed, geliştirdikleri projeler kapsamında iki ana 3D yazıcı takımı sunuyor. İlki, AR-15 yarı otomatik tüfeğini 22 kalibrelik tabancaya çevirmeyi sağlıyor. İkincisi ise sadece AR-15 üretimi için.

Örgüt, DEFCAD adı verilen projeleri altında ise internette tasarımı indirilerek basılabilecek 100 silah sunuyor.

Popsci, en son test edilen makineli tüfeğin 6 kez ateş edilmesinden sonra kırıldığına dikkat çekti. Kısaca, 600 kez ateş edebilen tüfek geliştirilmesi Defense Distributed’ın büyük bir adım attığını gösteriyor. Akıllara gelen soru, bu işin nereye varacağı?

3D YAZICILAR NASIL ÇALIŞIYOR?
Dijital teknolojinin en son örneklerinden olan 3D yazıcılar, dijital ortamda tasarlanan 3 boyutlu nesneleri, fiziksel olarak son ürüne çeviriyor.

Özellikle sanayi şirketlerinin her türlü makine parçası üretmek için kullandığı 3D yazıcılar, geleneksel yöntemlerle günler, hatta haftalar süren üretim süreçlerini birkaç saate indiriyor. Başta plastik malzemeler olmak üzere, gelişmiş 3D CAD yazılımları, sıfır hata ile maliyet ve zaman tasarrufu sağlıyor.

ntvmsnbc



Bu haber 4,513 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.





    ON ALTI YILDIZ'da Ara Internet'te Ara  

    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    6,485 µs