En Sıcak Konular

Kuraklık Tarımı Vuruyor

25 Temmuz 2012 09:07 tsi
Kuraklık Tarımı Vuruyor Kuraklık Tarımı Vuruyor

Küresel ısınma çiftçileri kırıp geçiriyor. ABD'de kuraklığın son 50 yıldan uzun sürenin en yüksek düzeyine ulaşması tarımsal emtia fiyatlarını rekor seviyelere taşıdı. Financial Times, dünyanın yeni bir gıda kriziyle karşı karşıya kaldığını yazdı.Türkiye'nin Doğu Anadolu Bölgesinde ise çiftçiler,hayvanlarına yedirecekleri yeşil ot bulamıyor.


Doğu Anadolu Tarımsal Üreticiler ve Besiciler Birliği(DATÜB) Başkanı Nazmi Ilıcalı, küresel çaptaki kuraklıktan çok Türkiye'deki kuraklığın da ciddi boyutlara ulaştığını ve Doğu Anadolu'da çiftçiyi kırıp geçirdiğini belirtti. Ilıcalı:


"Kendimden bir örnek vereyim. 1500 dekar ekmiştim, 700 dekarı hiç biçilmedi. Biz buğdayı eylül, ekim aylarında ekeriz. En geç Kasım gibi yeşerir. Bu yıl da buğdayı ektik. Yağmur yağıp yeşermesi lazımdı. Ancak öyle olmadı. Yeşermeyen buğdaylar Haziran aylarında toprağın altında yoğurt halini aldı ve tohumlar kesti. Çiftçiler arasında bir tabir vardır tohum kesmek. Yani ürünün tamamen kullanılmaz hale gelmesi. Uzun yıllardır hiç görülmemiş bir şeydir bu bölgede. Bu yıl görülen kuraklık başka. Yağmur yağmamasıyla birlikte aşırı soğuklar da etkili. Ekili alanların 3'te 2'sine yakını yok oldu. Üreticiler ağlıyor. Çiftçinin tek sermayesi buğday. Eskiden bu tip şeylerde devlet destek verirdi. 2090 sayılı Tabiat Yasası gereğince zarar eden çiftçiye ödeme yapardı devlet, zararı kadar. Ancak şimdi çiftçiye tohumlarını sigorta etme sistemi çıkardılar. Sigortasını ettirmek için para vermek lazım. Köylü buna alışık değil ki. Toprağını sigorta ettirmek istemez" dedi.


Doğu Anadolu çiftçilerin hayvanlarına yedirecekleri yem ve yeşil otlarının bile olmadığını belirten Ilıcalı:


"Bu seneki kuraklık farklı. Kuraklık çiftçiyi kırdı geçirdi. Şu anda çiftçinin hayvanına yedireceği ot yok. Otu samanı olmayan çiftçi nasıl hayvancılık yapsın, çiftçi devletten aldığını nasıl ödesin. Topraktan gelen her şeyi etkileyecek, hayvan ürünleri fiyatları da haliyle yukarı çekilecek" dedi.


Son yıllarda görülen en şiddetli kuraklık olayları; başta buğday, mısır ve soya fasulyesi olmak üzere hem tarım hem de hayvancılık sektörü için büyük önem taşıyan ürünlerin fiyatlarını yukarı çekti. Bu ürünlerin fiyatlarında son beş haftada %50'nin üzerinde bir artış görüldü. Küresel çaptaki bu artışın Çin ve Mısır'a kadar birçok ülkeyi etkileyeceği konuşulurken, Türk üreticilere de ciddi uyarılar geldi. 


Türkiye Ziraatçılar Odası Birliği Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, dünyayı bekleyen yeni gıda kriziyle ilgili olarak dünyada yaşanan gelişmelerin Türkiye'yi de etkileyeceğini, özellikle İç Anadolu ve Doğu Anadolu bölgelerinde yaşanan kuraklık nedeniyle hububat üretiminde azalma olacağını söyledi ve üreticilerin ellerindeki ürünleri en iyi şekilde değerlendirmesi gerektiğini konusunda uyardı. Bayraktar:


"Bugün enterans olaylar yaşanıyor. ABD Tarım Bakanı, bilseydim yağmur duasına çıkardım diyor. Başta Çin olmak üzere mısıra büyük talep var. Gerekli arz olmadığıdan fiyatlar yukarı çekiyor. Buğdayın 197 milyon tondan 182 milyon tona gerilemesi bekleniyor. Pirinç stokları 104 milyon tondan 102 milyon ton seviyesine inecek. Bütün bunları dünya açısından değerlendirdiğimizde, bu durumun Türkiye'yi etkilememesi mümkün değil. Üretimde bir düşüş varsa bu durum fiyatları yukarı çekecek. Hububatta üretimde bir düşüş bekliyoruz." dedi.


Buğday, mısır ve soya fasulyesi fiyatlarının iki katından fazlasına çıkması, hayvanların yemlerini yurt dışından ithal eden Türk çiftçiler için farklı bir tehlikeyi daha gündeme getirdi. Soya fasulyesi, mısır ve buğdayı hayvan yemleri olarak kullanan Türk üreticiler, şimdi bu yemleri daha pahalı alacağından, hayvanlar ürünlerin nihai fiyatlarının artması da bekleniyor. Hububat-Sen Başkanı Abdullah Aysu:


"Bunun etkisi şöyle olacak: Soya ve mısır konusunda Türkiye'deki üretim yeterli değil. Yem konusunda soya ve mısıra yüklenmiş durumda. Soya ve mısır fiyatlarının yükselmesi hayvansal ürünlerin fiyatlarını yukarı çekecek. Hayvansal üretimde yem hep ithal ediliyor. Türkiye'nin ilk olarak yem sıkıntısını çözmesi gerekiyor" dedi.

 

Hüriyet



Bu haber 3,154 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    ON ALTI YILDIZ'da Ara Internet'te Ara  

    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    7,988 µs