En Sıcak Konular

Peygamberimizin Emriyle Hilye’yi Yazdı

25 Kasım 2011 10:32 tsi
Peygamberimizin Emriyle Hilye’yi Yazdı Osmanlı hat ustalarının Hilye’lerini görmek için az bir zamanınız kaldı.

Görmeye değer, yazık görülmezse eğer

Yıldız Sarayı Büyük Mabeyn Köşkü’ndeki “Hilye-i Şerife Sergisi”ne gitmediyseniz geç kalmış sayılmazsınız. “Görmeye değer, yazık görülmezse eğer” Henüz vakit varken ziyaret etmenizi şiddetle tavsiye ederim. Sergi 1 Aralık’a kadar açık. Başta Hâfız Osman Efendi olmak üzere Kazasker Mustafa İzzet Efendi, Yahya Hilmi Efendi, Mehmed Şevki Efendi, Mahmud Celaleddin Efendi, Esma İbret Hanım, Hasan Rıza Efendi, Hulusi Efendi, Ahmed Kamil Akdik, Hamid Aytaç ve Hasan Çelebi  gibi büyük ustaların eşsiz güzellikteki 100’den fazla hilyeleri var.

Şeyh-i Sânî

Hat Sanatının önemli isimlerinden biri olan Hafız Osman Efendi, Şeyh Hamdullah’dan yüz sene sonra gelip, onun gibi yeni bir çığır açtığı için "Şeyh-i sânî" (İkinci şeyh) nâmıyla anıldı. Hâfız Osman Efendi 1642'de İstanbul'da dünyaya geldi. Babası Haseki Sultan Câmii müezzini Ali Efendi'dir. Küçük yaşta hıfzını tamamlamış bu sebeple de Hâfız Osman” diye anılmış ve meşhur olmuştur.

Yazı öğrenimine Şeyh Hamdullah mektebinin ünlü hattatlarından Büyük Derviş Ali'den meşk ederek başladı. Fakat hocası onu yaşlılığı sebebiyle talebesi Suyolcuzâde Mustafa Eyyûbî'ye gönderdi. Bir müddet Eyyûbî'nin derslerine devam ederek hat öğrenimini tamamladı ve on sekiz yaşında icâzetname aldı. Şöhreti saraya kadar ulaşan Hâfız Osman Efendi Sultan II. Mustafa ve Şehzâde III. Ahmed'de hüsn-i hat hocalığına tâyin edildi. Huzurda yapılan meşkte hacda giyilen ihrama benzer elbise giyer, padişah da hocasının hokkasını tutarak hürmet gösterirdi.

Peygamber Efendimizin emri ile

Kırk yıl boyunca durup dinlenmeden çalışan Hâfız Osman Efendi; yirmi beş Mushaf-ı şerîf, çok sayıda En'âm-ı şerîf, Delâil-i hayrât, yazı kıt'aları, karalamalar, murakkalar yazdı. Bir gece rüyâsında Peygamber Efendimizi (s.a.v.) görmekle şereflenerek aldığı emir üzerine, ilk defa levha şeklinde Hilye-i Şerifi yazdı. Bu hilyelerde Resûl-i Ekrem’in şemâil-i şerîflerini, mübârek yüzlerinin şekillerini, Hazret-i Ali'nin (r.a.)  rivâyetine göre târif etti.



Sünbül Efendi Dergâhına defnedildi

1698 senesinde İstanbul'da vefât eden Hâfız Osman Efendi  müdâvimi olduğu Fatih, Kocamustafapaşa semtindeki Sünbül Efendi Dergâhı bahçesinde defnedildi. Yetiştirdiği talebelerinden ücret almaz, bilakis talebesinin kâğıt ve kalem ihtiyacını da kendisi karşılardı. Yedikuleli Seyyid Abdullah Efendi, Anbârîzâde Derviş Ali Efendi, Hasan Üsküdârî, Bursalı Mehmed Efendi, Kürtzâde Bursalı İbrâhim, Derviş Mehmed Kevkek ve Yûsuf-i Rûmî, Hâfız Osman Efendinin ileri gelen talebeleri arasındadır.

dünyabizim



Bu haber 5,387 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    ON ALTI YILDIZ'da Ara Internet'te Ara  

    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    7,399 µs